Wat te doen

Al een tijdje zit ik na te denken over wat ik eens zal gaan doen na mijn Bachelor, die ik als het goed is in juli ga halen. Uiteraard kan ik het spelen op de veilige keuze: een master voor Informatica, waar ik dan alsnog zou moeten kiezen. Alleen ik vind dat ik ook eens verder moet kijken.

Laat ik beginnen met een master voor Informatica, daar moet ik kiezen tussen Computing  Science, Game and Media Technology en Technical Artificial Intelligence. De tweede valt al gelijk af – veel te veel games. De eerste leek mij altijd de meest logische keuze, maar de begeleiders daar zijn niet echt geweldig (en dit is nog aardig verwoord) en de inhoud spreekt me ook niet helemaal aan. De derde dan? Toch ook weer redelijk game gericht, al heeft de tactiek van AI mij altijd al wel gelegen, maar toch, niet echt geweldig. Er zijn wel deelaspecten van de Informatica die mij interesseren, namelijk het optimaliseren van oplossingen (zoals planningen). Alleen of ik dat mijn hele leven wil doen, dat betwijfel ik… Dan zou je denken: geen master. Wat dan?

De eerste gedachte is om nog een studie te doen. Dan is er uiteraard één  voor de hand liggende optie: Psychologie, alleen zijn er daarmee een heleboel problemen. Ik zou die studie enkel doen om klinisch psycholoog te worden, omdat ik daar ‘het beste’ in ben en dat spreekt me het meeste aan. Probleem is: nog langer studeren, want daarna ook nog een master, totaal duurt dat 4 jaar, en dat is dus nog 2 jaar langer. Studeren is eigenlijk nooit echt iets voor mij geweest (deadlines enzo), dus dat is al een minpunt. Plus: een tweede bachelorstudie is lekker duur, totaal is het +- € 20.000 meer, dat stellen mijn ouders vast niet op prijs (ja, ik ben verwend). En ik weet niet of ik *alle* informatie van *al* mijn cliënten goed zou kunnen onthouden. Ik kan hier nog allerlei andere redenen opnoemen, maar dat zijn vooral drogredenen en – om maar een populaire term te gebruiken – ‘niet-uit-mijn-comfortzone-willen-komen’-redenen.

Er zijn uiteraard nog andere opties, zoals een andere studie doen. Soms zit ik wel eens te denken aan iets met schrijven, maar ik vind dat je schrijven niet echt kan leren – en met die ingesteldheid zou ik er sowieso niets aan hebben.

Geen andere studie doen, maar gewoon totáál iets anders, is ook nog een optie. Zo zou het voor mijn lichaam heel erg goed zijn als ik een jaar zou kunnen sporten, zodat ik écht een goede conditie krijg. Daarna hoef ik die alleen nog maar bij te houden, in plaats van elke keer aan een nieuwe conditie te beginnen. Voordelen: minder snel moe, minder snel last van dingen, meer kunnen doen op een dag, enzovoort. Nadelen: waar haal ik geld vandaan om te leven?

Schrijven dan: columns ben ik niet geschikt voor (ik schrijf niet zodat mensen zich erin herkennen, en dat willen mensen lezen, ik schrijf om mensen ergens bewust van te maken en ze te ‘helpen’), een boek misschien wel. Alleen wie vertelt mij of ik ‘talent’ heb? En of ik dat ook een heel boek lang kan volhouden? En of een uitgever dan ook nog geïnteresseerd is om het uit te geven? En of Nederland dan ook nog geïnteresseerd is om het te kopen? Nee, dat is eigenlijk geen optie – dat moet ik gewoon tussendoor doen en dan ‘ooit’ een carrièreswitch maken.

Wat ik altijd al leuk heb gevonden, is topografie. Iets waar ik daardoor wel eens aan denk is om routes uit te zetten voor wielerwedstrijden. Probleem 1: allemaal vriendjespolitiek. Probleem 2: no way dat dat een fulltime baan is voor heel het jaar.

Nog een optie: bij een kattenopvang gaan werken. Ik heb me er nooit in verdiept, maar volgens mij is het allemaal vrijwilligerswerk, dus eigenlijk ook geen optie. Het is meer iets voor later, voor als ik genoeg geld heb verdiend om er zelf eentje te beginnen. Alleen dan moet ik eerst iets vinden om geld mee te verdienen…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk. Bookmark de permalink.

6 Reacties op Wat te doen

 1. Lauradenkt zegt:

  Je hebt ook nog de master Media Technology in Leiden, die is niet op games gericht.

  • Renze zegt:

   Ik moet inderdaad nog eens gaan kijken naar masters op andere universiteiten 😛 ben ik nog te lui voor geweest…

 2. Ja, dat is niet gemakkelijk hè! Je moet ook zien wat je kan doen met je bachelordiploma – het mijne is bijvoorbeeld erg weinig waard zonder masterdiploma (zeggen ze toch altijd).
  Daarnaast moet je ook kijken of een bijkomend diploma een meerwaarde is op de werkvloer… Ik had bijvoorbeeld ook heel graag psychologie gevolgd, maar dat zou uitlopen op twee compleet verschillende diploma’s die elkaar niet echt versterken en dan moet ik uiteindelijk gewoon één van beide kiezen.
  Ik denk dat je best kijkt welk werk je later wil doen en in functie daarvan kiest – één jaar iets studeren wat je minder graag doet om dan een goede job te hebben, lijkt me in dat geval niet zo erg 🙂

  Maar kijk wie het zegt, ik weet zelf niet wat ik wil! En momenteel denk ik erover om een taal bij te studeren, omdat dat ten eerste uitstel geeft aan het werken en een mooie aanvulling is op mijn diploma.

  • Renze zegt:

   Volgens mij zeggen ze bij elke bachelorstudie dat het weinig waard is zonder een master, zelfs als het een éénjarige master is. Ik heb alleen het idee dat je maar een paar vakken ooit nog gaat gebruiken, ook van je master, dus dat je studie enkel een basis is. Natuurlijk zit dat ook wel een beetje in de richting van je master, maar grote kans dat je daarna toch weer verandert of dat het bedrijf waar je terechtkomt alles anders doet of je nieuwe inzichten geeft. En dan voegt die master niet heeeel veel toe, het staat natuurlijk wel ‘mooi’.

   Mij maakt het niet uit of mijn huidige bachelor ooit nog iets toevoegt, ik wil gewoon doen wat ik wil, dan heb ik maar 3 jaar verspild (verspilling kan je het nooit noemen, want ik ben er toen juist achtergekomen dat dit toch niet hét is voor mij en wat ik dan wel wil (hopelijk lukt dat nog binnen de 3 jaar :P)).

 3. Liann. zegt:

  Lastig lastig lastig (heel herkenbaar). Gelukkig heb je nog even om er over na te denken 🙂 Succes!

 4. Marc zegt:

  Je hebt altijd genoeg tijd om te kijken wat je gaat doen!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *