Valkuilen voor bloggers #1

Op dit moment volg ik het vak ‘Recht en Informatica’ en dat is best interessant, ook voor mede-bloggers. Zo interessant zelfs dat ik het niet allemaal in 400 woorden kan proppen, dus schrijf ik er maar een paar keer over. Buiten dat dat ook handiger is, aangezien ik nog lang niet klaar ben met het vak, maar al wel wat erover wilde schrijven.

Op een blog mag je shockeren, overdrijven en zelfs mensen beledigen. Dat laatste mag alleen als het duidelijk is dat je het met humor bedoelt, dus ofwel door overdrijven, ofwel door sarcasme. Het overdrijven mag altijd, alleen moet je je wel *ergens* baseren op feiten, helaas. Een blog is niet bedoelt als nieuwsmedium, waarop journalisten nieuwsberichten van elders (bijna) klakkeloos mogen overnemen, dus moet je altijd de bron vermelden als je citeert. En citeren is niet meer dan 1 á 2 alinea’s, maar altijd zoveel dat je de context (gedeeltelijk) begrijpt en niet meer dan dat. Een simpele richtlijn is hierbij het feit waar het omgaat, met één of twee regels vooraf en achteraf. Een bron vermelden is sowieso belangrijk als je blogt, want dat kan vaak problemen voorkomen. Ofwel spant de bron sowieso geen rechtszaak aan doordat je hem hebt vermeld en je dus reclame maakt, ofwel kan het in je voordeel werken in een rechtszaak. Al wil je dat natuurlijk niet.

Wat mij enigszins verbaasde, is dat je als blogger verantwoordelijk bent voor je reacties. Indien er een reactie op je blog staat die nodeloos kwetsend is of welke andere wet dan ook overtreed, ben je verplicht om die te verwijderen – of je bent strafbaar. Dit komt doordat je als blogger optreed als een soort moderator en zelf meedoet aan de discussie – ook al reageer je nooit op anderen, je bent de discussie begonnen met je blogpost. Als er een moderator rondloopt op een website die een controlerende functie uitvoert, is die website verantwoordelijk voor alles wat op die website staat. Lekker krom, want zonder moderator ben je dus in principe niet verantwoordelijk, maar goed.

Aan de andere kant mag je niet zomaar een reactie verwijderen – daar moet echt aanleiding toe zijn. Als je namelijk zomaar een reactie verwijdert, beperk je die persoon in zijn vrijheid van meningsuiting. Het is dan wel jouw website, maar er moet altijd een gegronde reden zijn om iets te doen – jouw website betekent niet dat je mag doen en laten wat je wilt. Dit principe komt voortvloeien uit de ‘zwakke’ partij van een overeenkomst die beschermd wordt vanuit de wet. De zwakke partij is diegene die reageert, die dus akkoord moet gaan met de algemene voorwaarden (indien die er zijn).

De privacy van mensen die reageren is ook iets om over na te denken: als iemand vraagt om al zijn of haar gegevens te verwijderen, moet je dat ook doen op grond van de privacywetgeving. Iemand mag vragen om zijn of haar eigen gegevens te verwijderen, en dat moet dus ook verwijdert worden uit de complete database. Het leuke van WordPress zonder accounts is dat het allemaal bij de reactie vermeld staat. Succes dus met alle reacties van één persoon verwijderen…

Waar ik nu nog niets over gezegd heb: hoe reglementen/algemene voorwaarden op het internet werken, dat je niet zomaar over herkenbare mensen mag praten (uitgezonderd BN’ers), auteursrecht en potrechtrecht en licenties, en toch zit ik al over de 500 woorden. Tot de volgende dus.

Bronnen: Iusmentis.com over bloggen  en ‘De wet op internet’ van Arnoud Engelfriet.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

9 Reacties op Valkuilen voor bloggers #1

 1. Nicole zegt:

  Wat handig om dit te weten! Ik wist helemaal niet dat je verantwoordelijk bent voor de reacties op je blog. Gelukkig zijn de mensen die reageren bij mij altijd wel heel aardig, maar het is goed om te weten wat je rechten en plichten zijn.

 2. Lauradenkt zegt:

  Ik wist ook niet dat je verantwoordelijk bent voor de reacties en dat je niet zomaar een reactie mag verwijderen. Daar ga ik beter op letten, vooral dat eerste, want dat laatste komt eigenlijk bijna niet voor bij mij.

 3. Naomi zegt:

  Laura heeft haters, jwz.

  Grappig om dit allemaal te lezen. Heb gisteren nog een college gehad over portretrecht etc. en wat je nu schrijft sluit daar uiteraard heel erg op aan.
  Ik heb 1 keer een negatieve reactie verwijderd. Dit omdat ik ‘m niet nodig vond en al helemaal niet bij een blog over m’n opa.

  Tot blogs!

 4. Karlijn zegt:

  Goh, nog nooit geweten! Gelukkig verwijder ik bijna geen reacties en komen onvriendelijke dingen gelijk bij de spam terecht 🙂

 5. Daan zegt:

  Ik vind dat je best een (vervelende) reactie mag verwijderen. Het is JOUW blog. Als een hond in je tuin schijt, laat je het toch ook niet liggen? 🙂

  • Renze zegt:

   Je kan het wel vinden, maar dat betekent nog niet dat het ook zo is 😛 je tuin is eigen terrein, daar mag je alles doen zolang anderen er geen last van hebben. Internet is geen eigen terrein doordat iedereen er op kan komen, dat is het verschil.

 6. Elise zegt:

  Meh 🙁 Mijn blog, mijn regels.. Toch?
  Wel interessant stukkie dit, ben benieuwd naar de rest.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *