Downloaden is legaal

In Nederland (en in heel de Europese Unie) is downloaden hartstikke legaal, in tegenstelling tot wat allerlei niet-overheidsinstanties je willen wijsmaken, zoals BREIN. Dat is inderdaad geen overheidsinstantie, nog zoiets wat BREIN je wilt wijsmaken. Nee, ik ben niet erg positief over BREIN, want ze proberen iedereen dingen te laten geloven door het nét iets anders te verpakken, maar mij kunnen ze lekker niet krijgen!

Waarom downloaden legaal is, is eigenlijk héél simpel: het is altijd toegestaan om van *iets* een thuiskopie te maken. Gelukkig maar, want alles wat je op internet doet is in principe downloaden. Ga je naar een website? Dan download je allerlei bestanden (deze_pagina.html, mooie_layout.css, leuk_script.js, en zo kan ik nog wel even doorgaan) die dankzij jouw browser mooi op jouw scherm komen te staan. Een deel van het proces van een website bekijken is óók het uploaden van gegevens. De website kan bijvoorbeeld aan jouw browser vragen welke cookies er zijn en dan upload je dus je cookies naar de website.

Het idee van een thuiskopie is dus volstrekt logisch; zonder downloaden zou het internet sowieso niet bestaan. Uploaden op internet is ook heel erg nodig, alleen al omdat vrijwel elke website tegenwoordig om gegevens van je vraagt en dat is dus ook al uploaden. Echter, uploaden is niet per definitie legaal, omdat je met het uploaden van bestanden de auteursrechten van een persoon kan schenden. De wet zegt namelijk dat je geen auteursrechtelijk beschermd werk mag verveelvoudigen of verspreiden zonder de toestemming van de auteursgerechtigden. Uploaden is dus enkel legaal als je toestemming hebt van de maker indien, wat je altijd hebt als het van jezelf is. Dingen uploaden van anderen is weer wat anders…

Nogmaals, om het iedereen in te prenten: downloaden is legaal. Oók illegale software, want het maakt niet uit of het legale of illegale software is, jij mag altijd een kopie maken als je de kopie alleen thuis gebruikt. Het probleem met illegale software is dat je de software zelf niet mag gebruiken, doordat je bij het gebruiken een licentie moet accepteren die zegt dat je geen illegale versie van de software mag gebruiken.

Dus: downloaden is legaal. Is het duidelijk genoeg? Zo nee, klik op de ‘home’ knop van je toetsenbord en begin opnieuw met lezen!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Downloaden is legaal

 1. ‘k Had ‘n tijdje geleden al zo’n gesprek gehoord op de radio, waarin datzelfde gezegd werd 🙂 Maar ‘k geloof dat ze de wetgeving nu willen aanpassen (wat ik ergens eigenlijk wel logisch vind… vooral voor muziek en zo).

  • Renze zegt:

   Nee, het is niet logisch, want het zal dan altijd nog illegaal te verkrijgen zijn, simpelweg doordat het áltijd half-illegaal verkrijgbaar is geweest (de meeste muziek upload je gelijk als je hem download, dat uploaden is dus illegaal, maar het downloaden niet). Daardoor zullen veel mensen overstappen naar daadwerkelijke illegaliteit en dat is niet wat je wilt. Een dienst als Spotify is de toekomst: voor een klein bedrag per maand (€5) kan je zoveel downloaden als je wilt met de hoogst mogelijke snelheid (met de meeste downloadmanieren kan je niet aan je maximumsnelheid geraken doordat je afhankelijk bent van andere personen). Dat geld gaat voor het grootste gedeelte naar de muziek/filmindustrie en dat werkt perfect. Dát is de nieuwe toekomst voor muziek (en in mindere mate films), alle andere manieren zullen héél veel mensen niet accepteren.

 2. Lauradenkt zegt:

  Hmm, dat wist ik nog niet. Goed om te weten 🙂 (ik zou nu eigenlijk een hele lange reactie hier moeten plaatsen, maar dat doe ik lekker niet)

 3. Interessant. Zo wist ik het nog niet. Iedereen zei altijd dat downloaden illegaal is enzo.

 4. Elise zegt:

  Inderdaad! Dus nu klaar met dat gezeik en die rechtszaken en laat mij gewoon weer op The Pirate Bay! (waar ik toch wel op kom, maar die omwegen worden om de zoveel tijd weer afgesloten en dan moet ik weer nieuwe zoeken)

 5. Liann. zegt:

  Ik heb hier niet zoveel verstand van, dus erg handig dit stukje, dank je wel!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *