SOG’en

SOG’en, oftewel StudieOntwijkend Gedrag vertonen (“Studieontwijkend gedrag is een studentikoze benaming voor het vervullen van welke vervangende bezigheid dan ook om maar niet te hoeven studeren”) is tegenwoordig ‘in’, in uiteraard de studentenwereld. Al wordt het ook steeds meer op de middelbare school gebruikt, helaas.

Vaak zijn deze mensen aan het Twitteren, Hyven, Facebooken of MSN’en. Als ze daar alles al tienmaal hebben afgelopen, willen ze zelfs het huis schoonmaken, om maar niet te hoeven studeren. Normaal gesproken dénken ze er niet eens over om het huis schoon te maken, laat staan uit zichzelf.

SOG’en wordt het meest toegepast in de week voor de examens, zodat op de laatste dag opeens álles uit de kast moet worden gehaald om het toch nog maar te halen. Dan zeggen ze achteraf meestal dat het ‘zo moeilijk’ was en dat ze ‘niet goed hadden geleerd’. Al vind ik niet dat je beiden kan zeggen, want als je niet goed hebt geleerd, weet je ook niet of het écht moeilijk is.

In de zomer zitten er ook veel mensen op een terras in de zon, of gaan ze naar het strand toe. Alleen maar ‘omdat het zo lekker weer is’. Achteraf zeggen ze ook dan dat ze beter hadden moeten leren.

Ze kunnen zichzelf niet inspireren om te werken aan school, om te werken aan hun toekomst. Waarom niet ‘s ochtends even iets voor school doen, dan de hele middag de tijd voor jezelf nemen en ‘s avonds op een doordeweekse dag ook nog wat doen? Nee, zo’n simpele planning elke dag van de week aanhouden, is teveel gevraagd. Terwijl je op het eind van het blok terug krijgt wat je wilt: vrije tijd. En als je het eerder nodig hebt, neem je een weekje rust en doe je de week erna wat meer.

Veel mensen die SOG’en zijn er trots op en verspreiden het zoveel mogelijk. Want wat is er nou leuker dan SOG’en? Eigenlijk heel veel, bijvoorbeeld leren cq. werken aan je toekomst – ja echt! – of plezier maken in je vrije tijd. Doen ze dat? Nee, juist niet.

SOG’en is eigenlijk gewoon een gebrek aan discipline en dat vooral niet willen toegeven. Dus moet ik maar eens wat over discipline gaan schrijven…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *