Arrrr…

Waarschijnlijk denken de meeste mensen bij de titel aan illegaal downloaden, want dan ben je een ‘piraat’ en piraten zeggen ‘arrrr….’, maar ik zou het vandaag hebben over waar ik op ga stemmen. Ik kan moeilijk stemmen op een illegale download, of een illegale partij, of een downloadbare partij, want die bestaan niet of je kan er niet op stemmen. De titel gaat natuurlijk over de enige partij met ‘piraat’ in de naam (oké, ‘piraten’, ook goed), namelijk de piratenpartij!

Eigenlijk heb ik met mijzelf afgesproken om nooit meer te stemmen, aangezien stemmen geen zin heeft. Zonder jouw stem is er immers precies dezelfde uitslag (op 150 mensen in Nederland na, maar de kans dat je dat bent is verwaarloosbaar, namelijk minder dan 0,002%). Toen ik echter over de piratenpartij hoorde, wist ik al gelijk dat zij het ideaalbeeld van democratie waren. Niet helemaal het ideaalbeeld, maar ze komen er héél dicht in de buurt.

De Piratenpartij staat voor bescherming van burgerrechten en -vrijheden; vrij gebruik en toegang tot informatie en technologie; transparantie van politiek en overheid en andere machtsconcentraties.

Lijkt mij een duidelijk beeld. Vrijheid, transparantie, enzovoort. Allemaal mooie termen die elke politicus tegenwoordig in bijna elke zin gebruikt, om burgers te manipuleren met het idee dat wat zij zeggen écht goed is (niet dus). De piratenpartij gaat verder dan alleen zeggen dat ze die vrijheid en transparantie willen, ze voeren het ook uit. In Duitsland bijvoorbeeld, waar ze al een aantal zetels hebben in lagere overheden. Daar is ook de ideale democratie in de praktijk gebracht: laat de stemmers kiezen wat voor standpunten de partij erop nahoudt. Gewoon, in een ruimte gaan zitten, iedereen laten discussiëren en na afloop iedereen laten stemmen. Simpeler kan het niet.

Als auteur hoef je je geen zorgen te maken om de piratenpartij, ook al willen ze onder andere het auteursrecht inperken. Het gaat hun er alleen om dat je het huidige auteursrecht mag overtreden indien het voor niet-commerciële toepassingen gebruikt wordt. Daar lijkt mij niets ergs aan, want zolang het niet-commercieel is, kan je er eigenlijk alleen maar baat bij hebben. Je mag natuurlijk nog steeds niet zeggen dat het werk van jóu is als het niet van jou is.

Natuurlijk, er zullen nooit alleen standpunten in de partij komen waar jij het mee eens bent. Daar gaat het mij ook niet eens om, want daar heb je ook niet echt invloed op (als je één van de duizenden bent die stemt op een idee, ja, dan maakt jouw stem nog steeds niets uit). Het gaat mij er vooral om dat het tégen al het nieuwe en verkeerde commercialisme (nieuw woord) is, voor een nieuwe vorm van auteursrecht en dat het een véél betere interne democratie heeft dan alle andere partijen. Alleen al die laatste reden is goed genoeg om erop te stemmen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Arrrr…

 1. Naomi zegt:

  Klinkt inderdaad niet verkeerd!

 2. Lauradenkt zegt:

  Ja, maar de ideale democratie in praktijk is nou ook weer niet zo ideaal. Niet iedereen kan daaraan meedoen (misschien kunnen ze niet op die tijd, misschien durven ze niks te zeggen in een grote groep, weet ik het).

  Maar ik moet bekennen dat ik nog niet zoveel over de piratenpartij wist, dus ik heb weer wat geleerd vandaag!

  • Renze zegt:

   Geen enkele systeem werkt zo ideaal zoals het bedoelt was, dat is gewoon onmogelijk. Je hebt nu eenmaal rekening te houden met allemaal mensen enzo. Het is in mijn ogen al genoeg als de ideaalheid van het systeem zoveel mogelijk nagestreefd wordt. Dat het niet helemaal zo werkt, maakt dan minder uit.

 3. Esra zegt:

  Haha ja tuurlijk, als jij Arr in je titel typt denk ik meteen aan downloaden. 😛 Ik dacht eerder dat je frustraties kwijt moest omdat je met een hamer op je duim had geslagen ofzo.
  Ik wist eerlijk gezegd helemaal niet dat die piratenpartij nog bestond?

  • Renze zegt:

   Dan kom je blijkbaar niet veel memes tegen. Een piraat stelt het idee van downloaden voor: ‘piracy’ (al klopt dat eigenlijk niet, maar goed). En dat plaatje kom je nogal vaak tegen en piraten zeggen arrrr.

   Ik wist het wel! En nu weet jij het ook, als je geheugen niet héél slecht is.

 4. Liann. zegt:

  Ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik ga me er toch eens in verdiepen.

 5. Ik wist niet zoveel over de piratenpartij, ook weer iets geleerd. Moet me ook maar eens gaan verdiepen voor september.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *