Inspiratie

Iedereen weet wat het is, iedereen gebruikt het, maar slechts weinigen hebben er grip op. Het komt, het gaat, het is er wanneer je het niet strikt nodig hebt en je mist het wanneer de nood het hoogst is. Ik heb geen nood aan inspiratie, want ik heb het niet nódig; het zou mij enkel plezier geven als ik het zou hebben. Ik heb het alleen niet.

Discipline en inspiratie zijn nauw verbonden aan elkaar. Als je inspiratie hebt, kan je jezelf er snel toe zetten om aan de gang te gaan met die inspiratie. Je creëert je eigen discipline. Aan de andere kant zorgt discipline ervoor dat je jezelf dwingt om inspiratie op te doen; om de natuur in te gaan, om geschiedenisboeken te lezen of om naar een museum te gaan. Dat ligt er maar net aan waar jij je inspiratie van krijgt. Ook discipline heb ik niet.

Je probeert jezelf aan het werk te zetten, je probeert jezelf te belonen als je iets goeds doet, of juist te straffen als je het níet doet. Je zet al je gedachten eens op een rijtje, je zorgt dat je zo min mogelijk thuis bent of dat je juist niets anders aan je hoofd hebt. Allemaal oplossingen om mogelijk je discipline weer terug te krijgen. Geen van allen hebben tot nu toe gewerkt.

Hoe langer je er last van hebt, hoe meer je jezelf gaat afvragen wat eigenlijk het probleem is. Of is er wel een probleem? Zit het niet gewoon tussen je oren? Of heb je in de laatste periode vol discipline zo hard gewerkt dat het nu gewoon niet meer ‘lukt’? Wat best raar zou zijn, omdat je juist na zo’n periode weer beseft dat je hard kan werken en dat zou tot extra inspiratie en discipline moeten leiden. Ook het probleem zoeken helpt niet.

Het probleem vind je niet, de grip erop heb je niet. Je weet niet meer wat je moet doen. Je probeert alles opnieuw, maar tevergeefs. Het probleem blijft bestaan. Het probleem dat je niet kan vinden. Nog maar een keer bedenken wat het kan zijn. Zouden het misschien meerdere factoren zijn die tot één groter probleem hebben geleid? Zouden de negatieve gedachtes dat je je discipline niet terug vindt ertoe leiden dat je het júist niet terug vindt? Het zou kunnen. Je weet het niet.

En dan besef je het: dit schrijven heeft geen nut. Je discipline komt er niet van terug, je krijgt er geen inspiratie van en de grip op het probleem is er ook niet. Je zet jezelf aan het werk, hopende dat de discipline opeens verschijnt. Het is valse hoop.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *