Kraaien

De meest intelligente vogels zijn kraaien. Het is echt bizar hoe intelligent ze zijn. Een aantal voorbeelden maken alles duidelijk.

Geef een kraai een pingpongballetje, zet er een hond bij en hij gaat met ermee spelen, samen met de hond. Echt waar.

Neem kraaien in een Japanse stad die noten willen eten. Ze kunnen zelf de noot niet open maken, dus gooien ze hem van grote hoogte op asfalt. Dat werkt alleen niet altijd, dus zijn ze overgestapt om het op asfalt te gooien waar auto’s rijden zodat die ze kapot rijden. Dat is dan weer gevaarlijk doordat ze moeten opletten op andere auto’s, dus gooien ze ze nu op zebrapaden en wachten ze tot het licht groen is. Echt waar.

Neem kraaien in Sidney, als ik een comment op Youtube mag geloven. Geef ze ongekookte pasta en een plek met water. Ze gooien de pasta in het water, wachten een tijdje en eten dan de zachte pasta op. Ze eten gewoon bijna een warme maaltijd!

Neem kraaien ergens anders op de wereld. Geef ze een lastig spelletje en ze lossen het op. Bijvoorbeeld: een dunne glazen buis met een bakje met eten erin. Het bakje kunnen ze optillen door een haak te maken, want er zit een klein hangertje bovenop. Geef ze een stukje ijzer en ze maken een haakje, tillen het bakje eruit en eten het eten op. Echt waar.

Dat is een voorbeeld van twee opeenvolgende acties. Er is ook een voorbeeld met drie opeenvolgende acties. Zet 5 buizen neer, met in één het eten. Ze kunnen het eten alleen pakken door het gegeven kleine stokje te gebruiken om een iets groter stokje te pakken, daarmee een nog groter stokje te pakken en daarmee het eten te pakken. Hup, in één keer doen ze het, zonder moeite, zonder fouten. Met nadenken. Echt waar.

Of een nog leuker experiment, waarin je ziet dat ze ook echt leren. Zet een apparaat in een gebied waar veel kraaien komen, leg er eten en munten omheen. Ze eten het eten natuurlijk op, dus raken ze gewend aan het apparaat. Vervolgens geef je ze eten als ze een muntje in de automaat doen. Eerst leg je het muntje direct naast de plaats waar je hem erin moet doen, maar dat kan je ook steeds verder weg doen. Ze leren hoe je zo’n muntje moet gebruiken om eten te krijgen. Op die manier kunnen ze zelfs leren om te stelen, alleen maar zodat zij een muntje krijgen om eten te ‘kopen’. Of een nog leuker idee: leer ze om afval op te halen waarvoor ze een beloning krijgen. Zeg maar dag tegen alle schoonmakers. Dit alles staat in een TEDTalk van Joshua Klein.

Later, als ik groot ben, lok ik alle kraaien uit de buurt naar mijn huis toe, doen ze allemaal klusjes voor eten en hoef ik nooit meer schoon te maken!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

8 Reacties op Kraaien

 1. Naomi zegt:

  Haha mijn respect voor kraaien is gestegen!

 2. Lauradenkt zegt:

  Goed idee, dat laatste ga ik ook doen! Maar niet als ik later groot ben, gewoon nu al.

 3. Esra zegt:

  Haha gaaf. Klassiek gevalletje van conditionering. Volgens mij kan je heel veel dieren zulke dingen leren, als het spel maar om eten draait haha 😉

  • Renze zegt:

   Mensen hebben ook alles geleerd om eten te krijgen (en te overleven), totdat ze zo efficiënt werden dat er tijd overbleef voor leuke dingen 😛 ik denk niet dat een worm dit zou kunnen. En samenwerken is toch echt iets waar je intelligentie voor nodig hebt, zelfs mensen kunnen het vaak niet (goed).

 4. Shirley zegt:

  Nooit geweten. Mijn respect voor de kraaien is vernieuwd. 😀

 5. Wauw wat zijn die kraaien slimme dieren zeg. Wist ik niet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *