Werken om te leven

Het dagritme van de meeste mensen ziet er zo uit: 7 uur opstaan, haastend zorgen dat je op tijd bent op je werk, de hele dag werken, haastend naar huis zodat je op tijd bent voor het eten, eten, even tijd aan de kinderen besteden, moe op de bank ploffen en tegen 11 uur daar vanaf komen om te gaan slapen. In het weekend neem je rust en doe je zo min mogelijk, want er komt weer een zware week aan. Dat is nou niet echt mijn ideale dagritme.

Waar het fout gaat, is dat mensen leven om te werken. Ze willen zoveel mogelijk geld verdienen zodat ze alle nieuwe apparatuur kunnen komen en alle oude spullen na een jaar kunnen vervangen. Dat is niet echt waar het leven om draait, helemaal niet zelfs. Je moet niet willen leven om te werken. Werken is geen vereiste om te leven, je kan ook in de natuur gaan wonen en leven van de natuur. Je moet werken zien als een vervanging van het leven van de natuur.

In de natuur jaag je niet op dieren als je al genoeg eten hebt. In de natuur maak je geen nieuw wapen als je oude nog werkt. Buiten de natuur hoef je dat dus ook niet te doen. Je moet nemen wat je nodig hebt, en meer niet. Als je alleen neemt wat je nodig hebt, hoef je ook minder te werken. Dan heb je meer tijd over, meer tijd voor je kinderen, meer tijd om leuke dingen te doen, meer tijd voor al de rest van het leven. Dat klinkt pas aantrekkelijk.

Eén nadeel aan mijn toekomstige leven: ik ga een eigen bedrijf beginnen en daar moet je in het eerste jaar best wel heel veel tijd in steken. Meer dan 40 uur per week, maar dat heb ik er voor over, want ik weet dat het daarna steeds minder word. Dat ene jaartje teveel werken mag best en daarna werk ik om te leven.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

8 Reacties op Werken om te leven

 1. Lauradenkt zegt:

  Denk je dat je binnen een jaar een dusdanig succesvol bedrijf kan oprichten dat je de jaren daarna veel minder kan werken? Succes.

  • Renze zegt:

   Nee, niet veel minder, ik wil 32 uur werken. Misschien duurt het ook wel langer dan 1 jaar, dat zie ik nog wel 😛

 2. Ik houd ook niet van dat gehaaste. Ik wil ook kunnen genieten van mijn tijd. Daarom wil ik het liefst parttime werken.

 3. Liann. zegt:

  Je hebt helemaal gelijk! Wat heeft het voor nut om zo hard te werken, dat je geen tijd meer over hebt om leuke dingen te doen, waar je je geld aan uit kan geven? Natuurlijk moet je werken om te ‘overleven’, maar daarnaast vooral ook genieten van het leven. Vind ik dan 🙂
  (Overigens is het niet hebben van werk ook best wel vervelend… dat dan weer wel.)

 4. Je hebt natuurlijk wel gelijk, maar ik ken helaas niet echt werknemers waartegen je in’t midden van de maand kunt zeggen: “hey chef, ik heb nu wel genoeg verdiend voor deze maand. De rest van de maand neem’k vrijaf!” :p

 5. Muireann zegt:

  Oh ja, en zoals de arbeidsmarkt eruit ziet, heeft een mens echt die luxe. De meeste bedrijven vragen om 38 tot 40 uur per week te werken bij een fulltime. Een parttime is vaak de moeite niet om aan te beginnen (qua loon), want je moet wel rondkomen op het einde van de maand.

  Ik en mijn vriend sparen omdat we kinderen willen en een huis. Dat zijn dingen die nu eenmaal geld kosten en waar je best een mooie spaarboek voor nodig hebt. Ik kan nu niet zeggen dat we luxebeesten zijn, maar we gaan graag eens weg en hebben beiden ook nog hobby’s. Als je de huishuur, water, elektriciteit, gas, telecom, benzine, verzekeringen en voeding op een maand betaalt, dan is er al meer dan een voltijds loon weg. Na aftrek van spaargeld hebben we nog wat over dat we dan spenderen aan hobby’s en vrije tijd. We werken met twee fulltime. Mijn vriend 38 uren, ik 40 uren. Ik kan niet zeggen dat jouw beschrijving van het leven overeen komt met het mijne.

  Als je kiest voor een eigen huis en kinderen dan ben je in de huidige samenleving wel verplicht om met twee fulltime of korter door de bocht met twee te gaan werken. Reken maar eens uit hoeveel het kost om een huis af te betalen en kinderen te hebben, alleen al aan vaste kosten. En dan heb ik het niet over een villa maar een gewoon rijhuisje. Simpel eens een simulatie doen op een bankwebsite. Je valt achterover van de afbetaling van een huisje… En een huis kost tegenwoordig (in BE) tussen de 150 000 en de 200 000. Dan ben ik nog goedkoop bezig en heb ik nog geen verbouwingen moeten doen (restauratiewerken).

  Neen, het is makkelijk om te zeggen dat mensen fulltime gaan werken om alles te willen qua luxe. Maar veel is gewoon zo duur dat het nodig is. Of definieer jij een huis met stromend water en verwarming en een auto als luxe?

  • Renze zegt:

   Ten eerste: ik ga pas over een jaar of 3 werken, tel daar nog 2 jaar bij op en dan zijn we al 5 jaar verder – de recessie is dan allang voorbij, mag ik toch hopen.

   Ten tweede: als je een kleiner budget hebt, ga je ook minder uitgeven. Iedereen is namelijk geneigd om uit te geven zoveel als ze binnen krijgen (na aftrek van wat er naar de spaarrekening gaat). Als jullie dus minder te besteden zouden hebben, zouden jullie echt manieren vinden om minder uit te geven. Soms gaat het ten kosten van leuke dingen, maar meestal vind je wel een manier om *ergens* nog geld op te besparen zonder dat het heel erg ten koste gaat van de luxe van je leven (relatieve luxe, dus niet-echt-luxe is nog altijd luxer dan totaal-niet-luxe).

   Ten derde: heel veel dingen hoef je niet te vervangen, maar kan je ook zelf repareren. Ja, dat gaat ten koste van luxe, maar bespaart wel héél veel geld. Tegenwoordig is het een gewoonte om gelijk dingen te vervangen als ze kapot zijn, terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Nu zeg ik niet dat jullie dat ook doen – ik denk dat dat nog wel meevalt – maar het scheelt al wel iets.

   Ten vierde: zelf hoef ik niet veel apparaten te hebben die het leven makkelijker maken, ik red mij ook wel zonder. Geen smartphone, geen duur abonnement daarvoor, geen tablet/reader, geen navigatie. Dat scheelt al een héle hoop. En voor de rest leef ik sowieso heel erg goedkoop, ik eet voor een euro of 5 per dag (als ik zou moeten gokken), terwijl ‘normale’ mensen voor 2 á 3 keer zoveel eten (scheelt al 150 á 300 euro per maand!).

   Ik kan nu niet zeggen of het ook in de praktijk zou werken – in mijn hoofd in ieder geval wel.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *