Onmogelijk om te vergeten

Elke dag maak je een aantal situaties mee die je opslaat in je geheugen; sommige omdat ze grappig zijn, anderen omdat ze een emotionele waarde hebben. Velen van die situaties hebben een link met elkaar op welke manier dan ook. Misschien is de één het gevolg van de ander of misschien kon de ene alleen ontstaan door de ander; dat ligt maar net aan de situaties en de context.

Veel situaties die je meemaakt zijn positief, maar mensen waarderen dat meestal niet op de manier zoals het het verdient. Het is moeilijk om in een split-second een stuk of 10 positieve situaties te herinneren; aan bijna elke kleeft wel een negatieve kant. Deze negatieve kanten hebben daardoor de overhand in het geheugen van iedereen, zelfs in het geheugen van een ware optimist die altijd blij is.

Elke situatie met een negatieve kant gaat het geheugen is als ‘niet helemaal positief’, waardoor hij vaak geassocieerd wordt met negatief. Terwijl één negatief kantje aan een positieve situatie waar uren over te praten is, eigenlijk helemaal positief is. De negativiteit van de wereld heeft echter een negatieve blik aan iedereen gegeven; ze zien negativiteit als iets dat je leven beheerst, als iets dat je overal achtervolgt en je zo snel mogelijk moet vergeten.

Veel dingen, of eigenlijk: alle dingen, zijn moeilijk te vergeten. Iedereen probeert het, maar het mislukt bijna altijd. Elke keer als je het probeert, denk je er weer aan. Elke keer als het je bijna is gelukt, vraagt iemand anders aan je hoe het ook alweer ging. En elke keer als het je eindelijk gelukt is, praat iemand anders er weer over en herinner je het je allemaal weer, waarna de cyclus weer opnieuw begint.

Elke keer als je iets probeert te vergeten, doe je toch weer een poging. Een poging om een stap vooruit te zetten, om iets uit het verleden te vergeten wat je niet meer wilt weten. Iets waar je niet meer aan wilt denken, omdat het een negatief gevoel opwekt. En als je een poging doet, mag je in ieder geval trots op jezelf zijn, want je hebt het geprobeerd. Zelfs als het een slechte poging was, zelfs als je er eigenlijk geen moeite in heb gestoken, zelfs als het minuten na de poging gelijk al mislukt.

Veel situaties wil je vergeten, maar het lukt je niet. Vaak genoeg spreek je met elkaar af dat je een situatie of gebeurtenis ‘vergeeft en vergeet’, maar dat vergeten lukt je niet. Vergeven is al moeilijk genoeg, aangezien het lang genoeg in je hoofd rond blijft spoken. Vaak genoeg praat je weer met dezelfde persoon en daardoor denk je ook vaak genoeg, weliswaar minder vaak, terug aan de gebeurtenis die je zou moeten vergeten.

Elke keer als je iets wilt vergeten, kan je beter met jezelf afspreken er zo min mogelijk aan te denken, dan kan je misschien je eigen afspraak nakomen, als je die afspraak niet vergeet.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *