Standaard

In het dagelijkse leven worden er veel standaarden gebruikt; hoe je iemand begroet, gedag zegt, hoe je met iemand praat (omstebeurt), enzovoort. Zelfs in de Informatica worden overal standaarden gebruikt, bijvoorbeeld op het web. Op deze pagina worden er al een stuk of 3 gebruikt – als het er niet meer zijn.

Een andere vorm van ‘standaard’ zijn alle clichés die iedereen gebruikt. Alle dezelfde soorten zinnen die iedereen maakt. In principe is elke zin die jijzelf bedenkt, al wel eens door iemand anders eerder bedacht. Niet echt origineel dus, en daarom standaard.

Hoe vaak hoor je wel niet: ‘ik ben het ermee eens’, ‘hoe is het met je?’, ‘lekker weertje hé!’, ‘hoe was …?” en ‘we spreken nog wel wat af!’? Veel te vaak, vind ik. Het is niet leuk als alles steeds hetzelfde is, want dan is alles zó voorspelbaar, dat je het beter niet kunt doen

De gesprekken over de activiteit die je op dat moment doet, zijn meestal wel origineel, maar dat komt omdat je niet elke keer dezelfde activiteiten doet. Zie maar het voorbeeld van iemand begroeten, dat doe je zó ontzettend vaak per dag. En vergelijk dat eens met een keertje Risk spelen, misschien 3x per jaar?

Nee, mij spreekt het niet aan. Het is eerder iets wat ik juist niet doe. Ik doe zo origineel mogelijk, al zijn de limieten van de Nederlandse taal snel bereikt. En hier en daar een Engels zinnetje ertussen, is ook niet zo mooi…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *