De langstudeermaatregel

Voor iedereen die het niet weet: in het hoger onderwijs moeten Nederlanders tegenwoordig een boete van 3000 euro per jaar betalen als ze langer dan 1 jaar extra uitlopen op de nominale studieduur. Oftewel: als je studie 3 jaar duurt, krijg je de boete vanaf je 5e jaar. Buiten dat het een hele hoop negatieve gevolgen heeft op de onderwijskwaliteit, is dit een typische vorm van mislukking van ons rechtssysteem. Rechters zijn hartstikke bang om beslissingen te nemen die tegen nieuwe wetten ingaan, want ze vinden dat ze daar niets over te zeggen hebben. Niets is minder waar: de overheid moet ook gecontroleerd worden en wie anders dan rechters zouden dat moeten doen?

Wat er mis is met de langstudeermaatregel, is eigenlijk heel erg simpel: als je begint met studeren, sluit je geen formeel contract af van je bachelor en een daaropvolgende master, uitgaande van een Universitaire studie. Je sluit echter wel een informeel contract af, want in Nederland ben je vrij weinig waard zonder master, laat staan zonder afgeronde bachelor. Als je je inschrijft voor het eerste jaar voor je studie, heb je in mijn ogen dus een contract voor zowel je bachelor, als een daaropvolgende master. Dit is te onderbouwen met het begrip ‘verkeersopvattingen’ uit het recht: opvattingen die normaal zijn in de Nederlandse staat, zoals dat huren geen eigendomsrechten geeft of dat software altijd bugs bevat.

Het mooie van contracten is dat één partij niet eenzijdig het contract kan aanpassen, daarom heet het ook een contract. Indien je het met mij eens bent en vindt dat het een contract is, pleegt de overheid hiermee dus contractbreuk. Contractbreuk is een wanprestatie en in de wet staat dat bij een wanprestatie de wanpresteerder de verplichting heeft om alle schade te vergoeden die daaruit voortvloeien. Oftewel: als je als individueel een rechtszaak aan zou spannen vanwege de contractbreuk, krijg je gewoon al je geld terug. Tenminste, dat zou moeten gebeuren. Waarschijnlijk heeft geen enkele rechter het lef om zelfs in zo’n rechtszaak de overheid op zijn plaats te zetten, jammer genoeg.

De uitspraak van de rechter van vandaag ging over de complete langstudeermaatregel. Hij vindt dat het voldoende voorzienbaar was om de maatregel in te voeren. Als je op dit moment bezig bent met je 9e jaar, was het dan echt voorzienbaar? Nee, toen was er nog helemaal geen sprake van die maatregel. Volgens mij is hij pas vorig jaar ter sprake gekomen, tijdens of nadat het kabinet was gevormd. Dat wil zeggen dat iedereen die in september 2011 of eerder is begonnen, de maatregel nóóit had kunnen zien aankomen. Uiteraard kan iedereen stoppen met zijn of haar studie om de maatregel te ontlopen, maar dan zit je met andere schulden opgescheept (in Nederland krijg je geld en gratis OV van de staat indien je je studie haalt, maar bij het niet halen van je studie worden die kosten omgezet in een lening) en heb je geen studie afgerond. Dat is niet echt een goede manier om de maatregel te ontlopen, lijkt mij.

Deeltijdstudenten zijn wel in hun gelijk gesteld, maar alleen deeltijdstudenten die vóór 1 februari 2011 zijn begonnen. Die hadden het niet kunnen zien aankomen. Dat is ook zoiets raars aan de uitspraak: deeltijdstudenten konden het niet zien aankomen, normale studenten wel. Zijn normale studenten allemaal paranormaal begaafd of klopt deze redenering gewoon niet?

Ik ben tegen langstudeerders, alleen betekent dat niet dat je zomaar een idiote maatregel als dit moet gaan invoeren. In de pedagogiek weet iedereen al jaren dat belonen beter werkt dan straffen. Toch worden studenten gestraft voor te lang studeren. Ik heb zelfs een idee om studenten te belonen: geef ze extra korting op de trein. Op dit moment krijg je één jaar lang 40% korting. Waarom verlengen we dat niet naar de helft van de nominale studieduur min het aantal uitloopmaanden dat je nodig hebt gehad? Stel je doet een bachelor en master (3 + 2 jaar) en loopt 6 maanden uit, dan heb je nog 2 jaar ((3 + 2 jaar) / 2 – 6 maanden) recht op 40% korting in de trein. Dat is alleen maar aanmoedigend om studenten de trein in te krijgen, zelfs ná die korting. Dat zorgt dan weer voor minder files!

Moet je nagaan hoe makkelijk het is om een goede maatregel te bedenken: dit schoot mij opeens te binnen. Het is vast niet de ideale maatregel, nee, maar ik weet zeker dat die ideale maatregel makkelijk te verzinnen is als mensen een beetje moeite doen. Maar ach, het is de politiek, wat verwacht ik ook van ze…

Voor iedereen die last heeft van de maatregel: ga in België wonen, dan heb je nergens last van. Doet de NS (en dus de overheid) ook: het ontwijken van financiele maatregelen.

Ook interessant: sociaal leenstelsel is veel duurder dan de langstudeermaatregel.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

8 Reacties op De langstudeermaatregel

 1. Liann. zegt:

  De overheid maakt het mensen die willen studeren niet echt makkelijk. Ook niet als je bijv. een tweede studie wil doen. Nog even en studeren is helaas weer alleen voor de rijke mensen.
  En dan te bedenken dat al die politici zelf járen over hun studies hebben gedaan… (Dat las ik tenminste laatst.)

  • Renze zegt:

   Andere tijden hé, net alsof dat een goed excuus is. Ik hoorde laatst een geweldige inkomstenbron: iedereen die nog leeft en onder deze maatregel zou zijn gevallen, moet het met terugwerkende kracht alsnog betalen. Ching ching, kom maar op miljoenen, of misschien zelfs miljarden…

 2. Naomi zegt:

  Ga jij dan alsjeblieft in de politiek zitten voor ons? ; )
  Ik ben ook tegen langstuderen en ben ook zeker niet van plan om langer dan vier jaar over mijn opleiding te doen. Maar een hoge boete is ook geen pretje natuurlijk.

  • Renze zegt:

   Ik heb geen zin om 7 uur per dag naar hetzelfde te luisteren (dat ene uurtje zeggen ze wel iets nieuws). Politici herhalen zichzelf constant en dat is nogal een kinderachtige manier van je punt duidelijk maken. Daar hoef ik geen deel van te zijn 🙂 (Bovendien zouden een heleboel mensen mijn standpunten niet begrijpen en dan krijg ik toch geen zetel, dus ik zou er ook niets mee opschieten.)

 3. Amai, die regel klinkt inderdaad dwaas zeg! ‘k Heb net nog wat extra info opgezocht, want ‘k had er eigenlijk nog niet van gehoord…
  Dus als ik begonnen was aan wiskunde en daarna pas aan talen, dan had ik al één jaar verprutst, wat wil zeggen dat de talenopleiding dan in één keer moet lukken of ik hang aan de boete – dat legt wel veel druk op mensen die verkeerd gekozen hebben in het begin!
  En blijkbaar mag je ook geen tweede studie beginnen, tenzij in de gezondheidssector of het onderwijs. Ik zou bijvoorbeeld binnen twee jaar een extra jaar Duits willen volgen, maar als ik dus effectief begonnen had aan wiskunde, zou dat ene jaar me meer dan €3000 kosten??

  Dan is het in België inderdaad beter 🙂 Ik begrijp trouwens nog iets niet: jullie hebben toch ook dat systeem met dat “rugzakje met studiepunten”? Dat beperkt toch sowieso al het langstuderen, want éénmaal je studiepunten op zijn dan kun je je ook nog maar enkel inschrijven aan een véél hoger bedrag… Volstaat dat systeem dan niet?

  • Renze zegt:

   Jep, je kan een jaar verprutsen met een andere studie, wat dus ook heel veel mensen doen. Het is ook veel gebeurd met bestuursjaren, want tot begin volgend jaar zijn fulltime bestuursleden (studieverenigingen, studentenverenigingen, medezeggenschap, enzovoort, als het maar met de Universiteit te maken heeft) altijd ingeschreven geweest bij de studie, doordat het anders volgens de wet niet kon om hen de beurs te geven als bestuurslid. Dat kost ze nu dus ook een jaar, want je kan dan vrijwel geen vakken volgen. Fijn, ben je bestuurslid, doe je er één jaar langer over en zit je gelijk met 3000 euro boete! (Gelukkig kan dat nu al anders, maar dan moet de Universiteit dat ook willen en dat willen ze niet allemaal.)

   Ik dacht dat een tweede studie tegelijkertijd nooit een probleem was (wel qua studieduur natuurlijk, want dan ga je al snel naar 5, 6 of nog meer jaar studeren toe). Het wordt echter wel een probleem als je na de eerste studie nog bezig bent met de andere, want na één studie moet je het dure tarief voor studies betalen (bedoelt voor buitenlanders), waarvan ik de naam even niet weet. Dat is ipv 1600 minimaal 6000 euro in Nederland, en 6000 is nog goedkoop! Die 3000 kunnen er dan ook nog wel bij 😛

   Ik heb nog nooit gehoord van de naam ‘rugzakje met studiepunten’, maar ik heb mij er ook nooit in verdiept. Wat hierboven staat klopte voor zover ik een paar maanden geleden kon vinden (toen ik dacht aan doorstuderen, nu dus niet meer). Dat systeem volstaat voor mensen die een tweede studie willen doen, alsin: die lopen niet veel uit. Dat is natuurlijk de hele probleemgroep niet, want als ik veralgemeniseer denk ik niet dat die sowieso uitlopen.

 4. Ik zal misschien wel extra tijd nodig hebben, aangezien ik slechtziend ben. Mijn studie duurt 4 jaar, dus dan zou ik er 5 jaar over kunnen doen. Maar ik hoop nu gewoon dat het me lukt in 4 jaar. Daar ga ik mijn best voor doen.

  Maar hoe zit het dan als je hierna nog een studie wilt gaan doen? Want dan heb je wel al een diploma gehaald voor de eerste studie.

  • Renze zegt:

   Ik denk dat je dan geen last hebt van de langstudeermaatregel, maar wel dat je het dure tarief moet betalen (minimaal +- 6000 euro), dus dat is nog onaantrekkelijker. Je kan dan beter met de twee studies tegelijk beginnen en er 6 (wo) of 8 (hbo) jaar overdoen voordat je een diploma haalt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *