En de winegum-soort-winnaar is…

Na vier bezoeken aan de Albert Heijn, was ik 10 zakken winegums rijker, met in totaal 1186 winegums. Dat zijn er wel genoeg voor een tijdje, want anders gaat er iets mis met mijn maag.Het zijn er echt maar een paar hoor

Rood Groen Wit Oranje Geel Zwart
Aantal (1186) 231 139 185 192 241 198
% werkelijk 20% 12% 15% 16% 21% 16%
% enquête 22% 18% 9% 21% 18% 12%
Verschil 2% 6% -6% 5% -3% -4%

Van de kleuren had ik verwacht dat rood sowieso het meeste aanwezig zou zijn. Juist door de kleur rood heb ik mij dit bedacht, want ik heb al een aantal keer gehoord dat met verschillende soorten eten rood de overhand heeft qua kleur. En dat klopt ook, samen met geel. De uitslag van de enquête ligt in de buurt, maar heeft nog wel een significant groot verschil. Helaas, bij de kleuren van winegums weten meer mensen dus niet ‘alles’. Vooral het verschil tussen groen en wit is grappig om te zien: iedereen denkt dat er veel groene zijn en weinig witte, maar er zijn juist meer witte dan groene. Misschien waren het wel allemaal appelliefhebbers die de enquête hebben ingevuld.

Ruit Rond Rechthoek Bobbelig Ovaal
Aantal (1186) 193 196 574 83 140
% werkelijk 16% 16% 49% 7% 12%
% enquête 21% 22% 22% 12% 23%
Verschil 5% 6% -27% 5% 11%

Toen ik begon met tellen, viel het mij gelijk al op hoeveel rechthoekige winegums er wel niet waren. Op dat moment wist ik ook zeker dat niemand dat zou inschatten. Er zijn twee mensen geweest die gokten op 27%, maar dat is nog ver onder de werkelijke 49%. De helft van alle winegums die je eet, zijn dus rechthoekig. Als je nu nog een keer winegums eet, valt dat ook heel erg op. Tenminste, mij is het heel erg opgevallen.

De grote verschillen komen voornamelijk door de grote hoeveelheid rechthoekige winegums. Dat negatieve verschil moet door íets gecompenseerd worden. Wat ik niet had verwacht, is dat er zo weinig bobbelige winegums zijn. Op de één of andere manier vind ik die het fijnste eten, jammer genoeg is de producent het niet met mij eens.

Ook hier hebben veel mensen niet alle kennis, maar zoals ik al zei: dat komt grotendeels door de grote hoeveelheid rechthoekige winegums. Als je die weglaat en de percentages normaliseert (terugzet naar 100%), zijn de verschillen een stuk kleiner: -4%, -4%, 1% en 7%. Alleen de hoeveelheid ovale winegums wordt nogal overschat.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Vragen met de tag . Bookmark de permalink.

10 Reacties op En de winegum-soort-winnaar is…

 1. Lauradenkt zegt:

  Ongelooflijk! Ik zou ook gezegd hebben dat er meer rode waren, of misschien wel hopen, want die vind ik het lekkerst 😀

 2. Zou het verschil maken per merk winegums? of zijn alle winegums in Nederland van dezelfde producent? Maar ik had wel gedacht dat er veel rode zouden zijn, en rechthoekige, maar neit dat het er zoveel zouden zijn.

  • Renze zegt:

   Het zou best kunnen dat het allemaal van dezelfde producent is, dat weet ik niet. Zo niet, dan zal het gegarandeerd wel iets schelen. Alleen ik kan moeilijk van alle producenten 10 zakken winegums gaan kopen, hiermee doe ik al een jaar 😛

 3. Esra zegt:

  Ik mis toch wel wat statistiek… Welke kans is groter, dat de enquête-uitslag overeenkomt met complete willekeur of met de daadwerkelijke hoeveelheden? Lijkt me essentieel voor je conclusies kunt trekken!

  • Renze zegt:

   Het is vakantie! Plus, op de één of andere manier kan ik nooit vinden welke statistische toets ik moet gebruiken. Ik heb alle toetsen bekeken die in mijn statistiek-boek staan, maar geen van allen lijkt te doen wat ik nodig heb 😛 als jij de juiste toets weet, voer ik hem zo uit.

  • Esra zegt:

   Ik heb hier ueberhaupt geen statistiekboek bij de hand. Dus helaas kan ik je momenteel niet verder helpen (maar ik moet je gelijk geven dat het altijd moeilijk is om de juiste toets te vinden…)

  • Renze zegt:

   Ik kan jou verbeteren, moehahaha: het is ‘überhaupt’!

  • Renze zegt:

   Er is een kans van groter dan 999 op 1000 dat de data van de kleuren volledig random is volgens de two-way ANOVA test 😛 máár daar gaat het helemaal niet om.

  • Esra zegt:

   “Als de juiste diakritische tekens niet voorhanden zijn (onder andere bij bepaalde soorten typemachines), wordt de umlaut in het Duits aangegeven door na de klinker een e toe te voegen: ä wordt ae, ö wordt oe, en ü wordt ue.”

   Haha dat is wel een hele grote kans, hoeveel mensen hebben de enquete ingevuld dan?

  • Renze zegt:

   Nouja zeg, wat is dat voor een stomme regel.

   Over de enqûete uitslagen kan helaas niet worden gecorrespondeerd 😉

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *