De gratis privacyverklaring!

Bij ‘Valkuilen voor bloggers #2‘ heb ik geschreven dat een privacyverklaring nodig is zodra jouw website persoonlijke gegevens opslaat, zoals naam en email adres. Dat weet ik zelf pas een paar maanden, waardoor ik er niet eens één had. Nu wel:

Reageren
Bij het reageren op een pagina of blog, worden de volgende gegevens opgeslagen: het IP-adres, de browser, het besturingssysteem, de ingevulde naam, het ingevulde e-mail adres, de optionele website en de reactie zelf. Het IP-adres wordt gebruikt tegen spam: voor ieder IP-adres moet minimaal één goedgekeurde reactie zijn alvorens de overige reacties automatisch op de website verschijnen. De browser en het besturingssysteem worden ook gebruikt om spam tegen te gaan. De naam, website en reactie worden op deze website geplaatst en zijn ook te zien voor anderen. De overige informatie is alleen opvraagbaar door de beheerder(s).

Het is toegestaan om een pseudoniem als naam te gebruiken, ook in het geval dat deze volledig anoniem is.

Statistieken
Via het statistiekenpakket (awstats) van mijn hoster (mijndomein), worden IP-adressen opgeslagen waaruit af te leiden is uit welke landen mensen hoe vaak deze website bezoeken. De overige informatie die daar wordt opgeslagen (aantal bezoeken, duur van het bezoek, aantal opgevraagde pagina’s, welke pagina’s opgevraagd zijn, besturingssysteem, browser, via welke zoekmachine een bezoeker is gekomen, via welke link een bezoeker is gekomen en welke zoektermen gebruikt zijn in zoekmachines) is volledig geanonimiseerd en daaruit zijn individuele personen op geen enkele manier af te leiden.

Plugin: Contact Form Plugin
Indien er gebruik wordt gemaakt van het contactformulier op de pagina ‘Over de schrijver‘, worden alle gegevens (naam, e-mail adres, onderwerp, bericht, bijlage) eenmalig gemaild naar de beheerder(s). Met deze gegevens wordt niets anders gedaan als waar om gevraagd wordt via het bericht.

Plugin: Subscribe2 + widget
Via de subscribe-optie in het rechtermenu, kan er automatisch een email worden gestuurd wanneer een nieuwe blog verschijnt. Het e-mail adres wordt enkel gebruikt om automatisch deze emails te versturen.

Op deze pagina is de licentie die aan de rechterkant staat, niet van toepassing. Met deze tekst mag iedereen doet wat hij of zij wilt, zolang het niet voor commerciële doelen wordt gebruikt en er niet wordt gedaan alsof een ander deze tekst heeft geschreven.

Zoals je onderaan al kon lezen, mag je alles wat daar staat rechtstreeks kopiëren. Een privacyverklaring is in principe niets meer dan dat je uitleg geeft over welke delen van jouw website wat doen met de persoonlijke gegevens van een bezoeker. De simpelste manier is om dat te doen in één alinea met daarboven over welk deel het gaat, net zoals ik heb gedaan. De meeste privacyverklaringen zijn lang en zitten vol met juridische termen zodat de desbetreffende website zich overal onderuit kan praten als er een probleem onstaat. Ik ben meer van de simpele aanpak die elke gebruiker begrijpt.

Om het voor iedere blogger makkelijk te maken, ben ik bereid om eenzelfde soort alinea’s te schrijven voor plugins van WordPress die ik niet gebruik. Het enige punt dat je daarbij in je achterhoofd moet houden is dat je niet zomaar iets moet doen met persoonlijke gegevens wat niet in de privacyverklaring staat. Waarschijnlijk krijg je er nooit (juridische) problemen mee, want wie kan het controleren? Mij gaat het meer om het idee dat daarachter zit: als je van mij gebruik wilt maken, moet je je ook moreel verplicht voelen om je aan je eigen regels te houden.

Roep de naam van de plugin maar, inclusief link binnen WordPress.com als de naam er niet uniek uitziet (zoals ‘Facebook like button’). Voor extensies als Google Analytics is het helaas te ingewikkeld, doordat er heel veel instellingen zijn. Ik zal hieronder een overzicht bijhouden van alles wat ik heb geschreven en niet in mijn eigen privacyverklaring staat.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op De gratis privacyverklaring!

  1. Lauradenkt zegt:

    Handig

    Nou, ik vraag me af hoe dat zit met de plugins die ik heb voor mijn statistieken (w3counter en newstatpress).

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *