Onmogelijke eeuwige vriendschappen

Ons leven kent heel veel vriendschappen. Niemand heeft even veel vriendschappen; er zijn mensen met veel vriendschappen en met weinig vriendschappen. Sommige personen met weinig vriendschappen kunnen niet meer vriendschappen onderhouden. Sommige personen met veel vriendschappen kunnen geen enkele vriendschap diep maken. Elke vriendschap kent twee verschillende personen en daardoor is elke vriendschap anders.

Iedereen heeft vriendschappen, op een enkeling na. Die enkeling heeft meestal wel ooit vriendschappen gehad, maar besefte toen dat dat niets voor hem was. Misschien heeft diegene een sociaal gerelateerde stoornis, of heeft diegene er wel helemaal geen behoefte aan. De rest van de wereld weet dat vriendschappen heel veel kunnen betekenen voor een mens. Iedereen haalt weer iets anders uit elke vriendschap; misschien kan je tegen de één heel goed je verhaal kwijt en ben je bij de ander juist goed in luisteren en diegene helpen met problemen.

Ons grootste probleem bij vriendschappen is het behouden ervan. Er zijn talloze redenen te verzinnen waarom een vriendschap misloopt. En al deze redenen hebben te maken met de ene kant van de vriendschap, met de andere kant, of met beiden. De karakters van de personen die de vriendschap hebben, zijn namelijk bepalend voor de inhoud van de vriendschap. Als de één een fout heeft gemaakt, maar te eigenwijs is om het goed te maken, kan daardoor een vriendschap al heel snel vastlopen.

Iedereen heeft wel eens het idee dat een vriendschap niet helemaal goed is voor zichzelf. Sommige personen hebben verkeerde invloeden, zoals ouders zo vaak vertellen. Meestal is het zo dat de ander teveel of juist te weinig vraagt van jezelf. Het is een dappere beslissing om te zeggen dat je met een vriendschap wilt stoppen; niet veel mensen durven dat hardop te zeggen. De meeste mensen passen dan ook het simpele principe toe van negeren, negeren en negeren. Op een gegeven moment vergeet de ander dat er een vriendschap was en zal diegene ook geen contact meer zoeken. Op een later moment denkt diegene er wel eens over na en beseft dat de vriendschap kapot is, maar dan is het al veel en veel te laat.

Ons andere probleem is dat de karakters toch niet zo goed bij elkaar passen als je vooraf dacht. Sommige mensen kunnen samen heel goed een oppervlakkige vriendschap onderhouden, maar zodra het diep gaat, kan het faliekant mislukken. Met de standaard “hey, alles goed?”-gesprekken kom je er niet achter hoe iemand is en weet je eigenlijk ook vrij weinig van die persoon. Plezier beleven is meestal wel mogelijk met een oppervlakkige vriendschap, doordat je meestal samen ergens heen gaat en dan wel een goedkoop gesprek over een slecht onderwerp bij elkaar kunt verzinnen. Dat is een behoefte die eigenlijk elk mens heeft; om soms gewoon niet te hoeven nadenken en te kunnen lachen om de slechtste grappen die er bestaan. Zodra zo’n vriendschap echter dieper de grond in gaat, doordat bijvoorbeeld de één een emotionele bui heeft en diegenes hart lucht bij de ander, kan het na één avond al zo zijn dat de vriendschap over is. Beiden beseffen dat en ze kunnen er niet veel tot niets aan doen.

Iedereen weet ook wat uit elkaar groeien betekent. En iedereen maakt dat ook vaak genoeg mee. Meestal komt dat door een gebeurtenis die beide personen in de weg staat. Een niet uitgesproken ruzie kan al veel verklaren, maar het kan ook komen door een langdurige vakantie van de één, waardoor de persoonlijkheid van diegene dusdanig is veranderd dat vriendschappelijk omgaan met elkaar er niet meer bij zit. Of misschien is de vriendschap door drukte wel gewoon verwaterd. En dan is een vriendschap meestal niet meer te redden.

Ons doel met vriendschappen is om ze voor eeuwig te houden. Waarom is de grote vraag, want eigenlijk zou iedereen moeten beseffen dat dat onmogelijk is. Een jaar of 60 met dezelfde persoon contact houden op dezelfde manier, is een onmogelijk opgave. Daarvoor zullen er teveel dingen gebeuren in 60 jaar waar vaak genoeg niet over te praten valt.

Iedereen beseft het, maar niemand geeft het toe. Eeuwige vriendschappen zijn onmogelijk, hoe graag we ze ook willen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Onmogelijke eeuwige vriendschappen

  1. @LucMarcD zegt:

    @renzedroog Hehe, herkenbaar en bekend verhaal

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *