XSWeb

In 4 en 5vwo heb ik het keuzevak Informatica gevolgd, wat totaal niet vergelijkbaar is met de studie. Het was meer een introductie in welke richtingen de studie op zou gaan dan dat je daadwerkelijk de basis ervan leerde. In 5vwo sloot je het vak af met een wat grotere opdracht waarbij je je kennis van de afgelopen twee jaar moest bundelen en daar één mooi iets van moest maken. Met z’n vieren besloten we toen een uitgebreidere opdracht te maken die niet noodzakelijk was, maar de leraar wilde heel graag dat één groepje hem zou maken en niemand anders wilde het.

De opdracht hield in: maak een website voor het project ‘Topteams met talent’ van de CED groep (een educatieve instelling in Rotterdam die allerlei projecten in het onderwijs verzorgt). Wij waren het eerste ‘topteam met talent’ die een opdracht vanuit het bedrijfsleven uitvoerde, voornamelijk bedoelt om een grotere uitdaging te vormen dan de dagelijkse lesstof. Dat het een uitdaging was, ja, daar ben ik wel over uit. We hebben er veel meer tijd aan besteed dan noodzakelijk was en zijn zelfs een week in de vakantie doorgegaan. Toen hebben we gezegd: “we hebben al genoeg gedaan dus als jullie willen dat we het helemaal af maken, moeten jullie betalen”, aangezien we zo langzamerhand gebruikt werden (uiteraard overdreven). Ze hebben toen bedankt, maar ik kwam wel op een ander idee: waarom zouden we de kennis die we onszelf geleerd hebben niet ook gaan gebruiken? Twee van de drie anderen vonden dat ook een goed idee en toen zijn we aan de slag gegaan om zelf een bedrijfje op te richten: XSWeb.

Dat een bedrijf meer voor lijkt te stellen dan het daadwerkelijk voorstelt, werd ons al snel duidelijk. Het enige dat je hoeft te doen is een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel, daar de naam van het nieuwe bedrijf door te geven en dan een handtekening te zetten. En dan heb je al je eigen bedrijf. Al deden ze bij ons heel erg moeilijk doordat we allemaal onder de 18 waren, maar aangezien wij de regels van hun beter kenden dan zijzelf, is het ons uiteindelijk wel gelukt (na hevig overleg tussen onze contactpersoon en iemand anders in een kamertje achteraf).

Vervolgens hebben we een jaar lang websites gemaakt: één mislukt doordat de werknemers van het bedrijf te ouderwets waren en niet wilden overstappen van papier naar een website, één mislukt doordat het half tijdens onze examens was en onze wegen eigenlijk al half aan het scheiden waren, één mislukt doordat de opdrachtgever het niet meer wilde nog voordat we echt begonnen waren (we hebben wel 60% van de prijs gekregen) en drie zijn nog steeds online. Het ging ons niet om de layout dus die zijn ook niet super mooi (en de laatste van de drie had al een layout die we niet mochten veranderen); het ging ons puur om alles wat achter een website zit.

In dat jaar hebben we wel redelijk wat verdient voor de hoeveelheid werk die we gedaan hebben (om precies te zijn €2250), maar dat was niet het belangrijkste. We hebben vooral echt heel veel geleerd: hoe doe je een btw aangifte? Hoe vul je inkomstenbelastingsformulieren in? Wat voor regels gelden er voor informatie die je door moet geven? Hoe stel je contracten op? Hoeveel geld mag je vooraf maximaal vragen (50%)? Hoe begin je überhaupt een bedrijf? En nog meer administratieve vragen, maar dat is niet het belangrijkste. We hebben vooral geleerd hoe je wel én niet moet samenwerken, hoe je elkaar wel én niet moet motiveren, hoe je wel én niet afspraken moet maken en hoe je wel én niet moet vergaderen. Daar heb ik meer van geleerd dan die €2250 waard is. Dat is ook niet iets dat je kan simuleren tijdens een studie of project, want dat is nooit 100% serieus. Wij hadden samen alle verantwoordelijkheid, alle lasten en alle plichten. En dat staat heel goed op mijn cv, vind ik zelf. Een stuk beter dan 10 jaar lang bij de ah werken.

Aan het geld zelf heb ik overigens ook niet zoveel gehad: ik was nogal een faler met mijn rijlessen. Ach, een rijbewijs is ook heel handig.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta. Bookmark de permalink.

1 Reactie op XSWeb

  1. Esra zegt:

    Dat is inderdaad een hele mooie op je cv! Daar kan al mijn commissiewerk niet tegenop 😉

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *