KRO’s profiel over Rutger Castricum

Afgelopen donderdag besteedde KRO 40 minuten lang aan Rutger Castricum (die van GeenStijl en Powned, met de roze plofkap) in Profiel. In die 40 minuten hebben ze geprobeerd om hem zo belachelijk mogelijk te maken, want dat doet hij zelf ook altijd met anderen. De hypocrisie spat eraf: ze praten minachtend over hem dat hij iedereen belachelijk maakt en zelf doen ze het bij hem. Tsja, dat noem ik kinderachtig, want dat doet een peuter ook als hij ‘ruzie’ heeft met een vriendje.

Een ander hypocriet punt: ze hebben beelden van GSTV (GeenStijl TV) gejat terwijl ze daar geen toestemming voor hadden. De Wereld Draait Door mag niets meer van Boer Zoekt Vrouw (is van de KRO) laten zien en anders krijgen ze een boete, maar zelf jatten ze erop los. Bovendien zeggen ze in de mail aan GeenStijl dat als GeenStijl niet zou reageren, ze ervan uitgaan dat het mag. Zo werkt de wet inderdaad! Saillant detail: de dag voor de uitzending zijn ze gedwongen een schadevergoeding te betalen doordat ze foto’s hadden gebruikt zonder bronvermelding. De KRO denkt blijkbaar dat ze boven de wet staan.

Naast dat ze nogal hypocriet zijn, hebben ze ook niet de moeite genomen om daadwerkelijk dingen uit te zoeken. Ze gaan naar de redactie van Pownews en komen er daar achter dat iedereen op vakantie is, op één iemand na. In het Pownews is voor de vakantie gezegd dat ze op vakantie gingen en tot wanneer dat was, maar het was uiteraard teveel moeite om dat even uit te zoeken. Bovendien zeggen ze dat Rutger aan Rutte op het Binnenhof vroeg of hij nog geneukt had. Onzin: hij vroeg het in Nieuwspoort, een perscentrum vlakbij het Binnenhof. In het Binnenhof gelden extra regels voor journalisten, terwijl dat in Nieuwspoort niet zo is. Dat is een belangrijk nuanceverschil.

Het hele programma draait om het bashen van Rutger en daar hebben ze alle mensen voor uitgekozen die Rutger niet zo mogen. Ton Elias en Mei Li Vos zijn na Job Cohen zo’n beetje de twee mensen die Rutger het liefst interviewt, omdat het voor hem goed tv oplevert. Ze zijn niet zo van Rutger gediend, om het aardig te zeggen. Elias heeft altijd een hoge hoed op over de vrijheid van meningsuiting, maar hij zegt wel dat Rutger zijn ongein ergens anders moet gaan uithalen. Mei Li Vos is vol lof over homo-emancipatie en échte gelijke rechten, maar pest Rutger wel met dat hij homo zou zijn…

Hoe ze alle fragmenten hebben uitgekozen om hem zo zielig mogelijk over te laten komen en hoe ze alle waarheden vertellen om hem te bashen, vind ik echt van een ongelofelijk laag niveau. Juist de KRO heeft geen fatsoen, zelfs Rutger belicht meer kanten van een verhaal dan de KRO. Ze nemen elke kans om hem op een zo slecht mogelijke manier in beeld te brengen: pruillippen, slordige kleding (mag het, als je vlakbij huis bent?), enzovoort.

Wat ik ze wel moet meegeven, is dat er nog een aantal mensen iets positiefs over Rutger zeggen. Dat komt echter niet in de buurt van het totaalbeeld, want het zijn enkel mensen met kritiek die ook wat positiefs zeggen, in plaats van mensen die positief zijn en nog wat kritiek hebben. Er zijn alleen maar negatieve en bijna-neutrale mensen in beeld geweest. Daarmee schets je geen compleet beeld, daarmee maak je geen compleet profiel. En ik dacht dat dat juist de bedoeling van het programma was.

Hier hebben ze dan 4 maanden aan gewerkt. Daar word pas belastinggeld aan verspeeld, en niet aan de “hebben we nog geneukt?”-uitspraak van Rutger, zoals ze zelf vinden.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

3 Reacties op KRO’s profiel over Rutger Castricum

  1. Esra zegt:

    Ik ken alleen de Profiel-aflevering over Rowwen Hèze 😛

  2. Lisa zegt:

    Ik heb het niet gezien (en dat zal ook niet gebeuren :P) maar pff, wat klinkt dit jammerlijk en kinderachtig…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *