Dromen zijn…

Als je alle afleveringen van The X-Files al een keer hebt gezien en het daarna nog een keer bekijkt, ga je meer op de details letten. Letten op welke uitspraken er worden gedaan, in welke context die uitspraken staan, wat er daarna nog allemaal gebeurd is, enzovoort.

Eén uitspraak daarvan heeft mij altijd al geboeid, hij gaat als volgt:“I’ve often felt that dreams are answers to questions we haven’t yet figured out how to ask.” – Mulder, The X-Files, 2X12. Als je het voor de eerste keer hoort of leest, sta je er even bij stil. Wat wordt er mee bedoelt? Is het werkelijk zo?

Wat ermee bedoelt wordt, is de makkelijke vraag van de twee. Een droom is iets wat zich in je hersenen afspeelt, wat een stuk of 5 keer per nacht gebeurd. ‘s Ochtends heb je er meestal geen onthouden, of wellicht heb je wat vage herinneringen over één droom. De meeste van die herinneringen verdwijnen in luttele minuten, dus als je er een dagboek (beter: nachtboek) over wilt bijhouden, is dat ‘s ochtends het eerste wat je moet doen.

Als je een droom onthouden hebt en je wilt bedenken wat hij betekende volgens Mulder, moet je naar de kern van de droom kijken. Waar gaat het over? Heb je iemand gered? Heb je pijn geleden (weliswaar verbeelde pijn, want pijn in dromen voel je niet)? Was je gelukkig? Waar was je überhaupt?

Stel je droomt dat je op een station bent en je iemand gaat uitzwaaien. Zou dat betekenen dat iemand jouw gaat verlaten? Dat jij iemand moet verlaten? Dat je afstand moet nemen van iemand voor een tijdje? Dat iemand van jou afstand wilt nemen, maar dat jij dat niet wilt? Het zou allemaal kunnen.

Of het werkelijk zo is, is een vraag die ik niet kan beantwoorden. Het is een mooi streven om te denken dat het zo is, omdat je dan gaat nadenken over al je dromen. Alleen al dit nadenken kan leiden tot vragen die je jezelf nog niet hebt gesteld. Misschien hebben die weinig met de dromen zelf te maken, maar meer met de informatie die verborgen zit in je onderbewuste en die er op dat moment uitkomt.

De meeste gebeurtenissen, mensen en objecten uit een droom heb je zelf al eens meegemaakt. Zij het dat je onderbewuste het gedeeltelijk heeft aangepast, om te kijken hoe alles dan in elkaar zou vallen. Of dat het jezelf aanpast, om te kijken of jouw leven er dan beter op wordt, hopende dat die les uit je onderbewuste aanslaat in je hersenen.

Of het daadwerkelijk te verklaren is met de woorden van Mulder, betwijfel ik. Ik weet alleen dat het geen moeite kost om even na te denken over je dromen. Om te denken over wat daarin gebeurde, hoe dat jouzelf beïnvloed heeft en hoe het jouzelf zou kunnen helpen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *