Geld terug bij vertraging (NS)

Het aardige van NS is dat ze zelf hebben bedacht dat ze een systeem moesten bedenken voor al die keren dat er vertraging is. Dat houdt in: bij 30 tot 59 minuten krijg je de helft van een enkele reis terug en bij 60 minuten of meer krijg je alles terug. Dat is het simpel gezegd voor enkeltjes zonder te praten over alle abonnementen en dergelijke.

Studenten worden genaaid: zij krijgen maar respectievelijk €2,27 en € 4,54, terwijl ze eigenlijk gewoon een jaarabonnement hebben en 40% korting in het weekend (bij een weekkaart). Jaarabonnementhouders krijgen ongeveer drie keer zoveel, wat raar is. NS doet alsof studenten voor hun uitzonderingen zijn, wat niet zo is. Studenten moeten gewoon betalen voor hun jaarabonnement, alleen wordt het door DUO kwijt gescholden als je je studie binnen tien jaar haalt. Daar heeft NS echter niets mee te maken: zult staan daar volledig buiten.

Het grote voordeel voor NS is dat juist studenten veel in de spits reizen en ook altijd langs werkzaamheden moeten reizen, waardoor ze relatief vaak vertraging hebben. Werkende mensen kunnen vaak of als alternatief met de auto gaan, of thuis werken. Mensen die reizen voor plezier kunnen hun dagje uit ook op een andere dag plannen. Daardoor hebben studenten gemiddeld vaker recht op geld terug bij vertraging. Doordat het zo’n klein bedrag is, vragen veel studenten hun geld niet terug. Hallo extra winst voor NS!

Ik vraag mijn geld altijd terug, inmiddels al zo’n tien keer en ongeveer 40 euro. Als NS mij niet naaide, had ik dus zo’n 80 euro extra gehad!

Daarom besloot ik om eenmalig te testen hoe waterdicht het systeem van geld terug bij vertraging is. Ik had slechts 52 minuten vertraging vanaf Nijmegen naar Nieuwerkerk a/d IJssel toen er een boom op heer spoor lag bij Ede, doordat ik via Breda reisde in plaats van wat ze omriepen (na ‘s-Hertogenbosch naar Utrecht). Die 8 minuten scheelde mij €2,27! Ik zei tegen NS dat ik 60 minuten of meer vertraging had en wachtte af of ze het zouden controleren. Zij kunnen dat controleren door te kijken wanneer ik in heb gecheckt en wanneer ik uit heb gecheckt. Ik kreeg een brief op de mat waarin stond wat er altijd in stond: “hierbij ontvangt u €4,54, het staat binnenkort op de meegegeven bankrekening”. Het werkte dus! Dat betekent dat ze het ofwel steekproefsgewijs controleren, ofwel helemaal niet. Doe je voordeel ermee! (Ik niet, want ik voel mij nu al bijna schuldig.)

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Geld terug bij vertraging (NS)

  1. Esra zegt:

    “Het grote voordeel voor NS is dat juist studenten veel in de spits reizen en ook altijd langs werkzaamheden moeten reizen, waardoor ze relatief vaak vertraging hebben.”
    Ik weet niet hoor, maar ik vind die zin toch een beetje raar 😛

    (“Het fijne van mijn huis is dat het in een gevaarlijke bocht staat, zodat er elk jaar wel een keer een auto door de voorgevel rijdt. Krijg ik lekker vaak geld van de verzekering!”)

  2. Elise zegt:

    Helaas zorgt Syntus bij mij voor vertraging en NS wil dáár niet voor opdraaien. Meh

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *