Tip: overlijdensrisicoverzekering

De meeste mensen interesseren zich niet heel erg in de verre toekomst: dat komt wel een keer. Terwijl met sommige dingen heel veel voordelen zijn te behalen als die interesse er nú al wel is, zoals met een overlijdensrisicoverzekering. Met zo’n verzekering betaal je een vast bedrag per maand voor een bepaalde looptijd (maximaal 35 jaar). Dat bedrag per maand geeft je erfgenamen recht op een bepaald bedrag wanneer je binnen de looptijd overlijdt. Waarom het handig is, legt Independer goed uit:

Verplicht of verstandig?
In meerdere situaties kan het verplicht zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek. De meest voorkomende is wanneer je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarbij is een overlijdensrisicoverzekering verplicht als de hypotheek meer dan 80% van de waarde van je woning bedraagt. Heb je een hypotheek zonder NHG? Ook dan kan een overlijdensrisicoverzekering verplicht zijn. Dat verschilt per hypotheekverstrekker.

Er zijn ook situaties waarin een overlijdensrisicoverzekering niet verplicht is voor je hypotheek. Toch kan het ook dan verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Wanneer je dat doet en je komt onverhoopt te overlijden, dan laat je eventuele nabestaanden niet achter met een hoge hypotheekschuld.

Het is dus handig als je een koophuis gaat kopen en geen groot eigen vermogen hebt (en je dus een hypotheek moet nemen). De verplichting is zo’n beetje geldig voor iedereen, aangezien het altijd aan te raden is om een huis te kopen dat tegen je grens van een maximale hypotheek aan ligt. De kosten van het verkopen cq. kopen van een huis zijn namelijk best hoog, waardoor het vaak goedkoper is in één keer groot genoeg te gaan wonen dan na een paar jaar te verhuizen naar een iets groter huis. (Je moet ook weer niet precies de maximale hypotheek nemen, want als je huis in prijs daalt, heb je een toekomstige restschuld.)

En dan nu het belangrijkste: waarom is het belangrijk om het zo vroeg mogelijk af te sluiten? Het scheelt geld, veel geld. Elk jaar dat je ouder bent, is de kans groter dat je binnen 35 jaar overlijdt (voorbeeld: op je 20e + 35 jaar is de kans niet heel groot, op je 60e + 35 jaar bijna 100%). De overlijdensrisicoverzekeringsverstrekkers bepalen natuurlijk de prijs aan de hand van die kans. Per 10 jaar dat je ouder bent, verdubbelt de prijs ongeveer. Voor mij kost het nu 35 jaar lang €5 per maand en dan krijgen mijn erfgenamen €65.000 als ik kom te overlijden in de komende 35 jaar. Ik betaal totaal €2100, over 10 jaar zou dat €4200 zijn en over 20 jaar €8400. Dat zijn grote verschillen en die €5 euro per maand kan (bijna) iedereen wel missen.

Hoe hoog moet het bedrag zijn dat de erfgenamen ontvangen bij overlijden? Dat ligt vooral aan het toekomstperspectief: hoe hoog de hypotheek ongeveer wordt en of er een ander is cq. komt. 1/3e van de hypotheek wilt een hypotheekverstrekker ongeveer hebben aan uitgekeerd bedrag. Een starterswoning van €200.000 (mijn €65.000 maal drie) is voor één iemand ruim genoeg en als er nog een tweede is, kan je zelfs richting de €400.000. Dat is niet wat je aan hypotheek kan krijgen, maar enkel het maximum wat een hypotheekverstrekker geeft op basis van je overlijdensrisicoverzekering. Die twee bedragen zijn boven alle gemiddeldes voor wat je aan hypotheek kan krijgen als starter(s) en dus ruim voldoende.

Je wilt natuurlijk geen gebruik hoeven te maken van de verzekering, want je wilt niet vroeg overlijden. Dat betekent echter niet dat je er ook niet over na moet denken wat er zou gebeuren als je onverhoopt tóch vroeg overlijdt. En kijken wat de goedkoopste is, allerlei vragen invullen en de informatie opsturen, kost misschien totaal een middagje. Dat is het in mijn ogen zeker waard!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Tip: overlijdensrisicoverzekering

 1. Esra zegt:

  Wat als die 35 jaar voorbij zijn?

  • Renze zegt:

   Nieuwe afsluiten als het dan nog nodig is.

  • Esra zegt:

   En dan kost die alsnog 50 euro per maand 😛

  • Renze zegt:

   Grote kans dat het dan niet meer nodig is: stel je hebt slechts de helft van de hypotheek afgelost. Je huis kostte €400.000 (wat veel is), dus je hebt nog €200.000 aan hypotheek open staan. Het is niet realistisch om te denken dat de waarde van een huis in de komende 35 jaar met 50% daalt en dat hij daarna nóg verder daalt. Zeg dat de waarde slechts €300.000 is, dan houd je nog steeds €100.000 over als je het huis verkoopt. Of de waarde moet in de jaren daarna nóg verder dalen, maar de kans dat hij daarna wéér €100.000 in waarde daalt, is minimaal. En anders is het maar voor een paar jaar, want de looptijd van een hypotheek is doorgaans 30 jaar. Ik wil binnen 5 jaar wel een huis kopen. Misschien verhuis ik over 10 á 20 jaar nog wel eens, maar dan heb je al een deel afbetaald van je hypotheek en heb je dus meer geld over.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *