Orka’s

De naam ‘Orka’ vind ik geen agressieve naam, eerder zelfs een zachtaardige naam. Als je echter naar de Engelse naam kijkt (‘Killer Whale’), is het juist andersom. De naam klinkt misschien ook zachtaardig door de drie films erover (de Free Willy serie). Het zijn echter gewoon vlees- en viseters die voor hun prooien niet erg zachtaardig zijn.

Eén groep Orka’s uit Life is gespecialiseerd in het vangen van zeehonden. Ze jagen in een groep van 14 samen op één zeehond, die probeert weg te komen van hun aanval. De zeehond probeert te ontsnappen door zich achter en op een ijsschots te verschuilen. De Orka’s zijn dit echter gewend, waardoor ze ook weten hoe ze de zeehond eraf moeten krijgen. Met z’n allen maken ze zoveel mogelijk golven door hard onder het wateroppervlak door te zwemmen. Hierdoor is het voor de zeehond lastig om te blijven zitten bij de ijsschots. Zolang hij erop of er vlakbij is, is het voor de Orka’s niet mogelijk om hem op te eten. De zeehond die ze dit keer hadden, een Krabbenrob, is jammer genoeg voor de Orka’s de beste verdediger tegen dit aanvalsmechanisme. Uiteindelijk geeft de groep Orka’s het op: de beloning aan voedsel is het niet meer waard tegenover de energie die erin gestoken is.

Een andere Orka is een alleenstaande moeder die optrekt met haar kind. De moeder gaat een ondiepe poel in, wat voor haar gevaarlijk is: als het snel eb wordt, kan ze vast komen te zitten op rotsen. Bovendien kan ze zichzelf vast zwemmen in zeewier en andere zeeplanten – wat zich veel bevindt in ondiepe poelen. De moeder is op jacht naar een zeeolifant die op een rots net onder water ligt. Ook hier probeert de moeder met behulp van golven de zeeolifant van de rots af te krijgen, wat niet lukt. Even later komt er een andere zeeolifant in de poel zwemmen die de Orka niet gezien heeft. Met het risico van vast komen te zitten, gaat de Orka op weg naar de andere zeeolifant. De Orka kan nog amper onder water blijven als ze vlakbij de zeeolifant is, zo ondiep is het daar. En dan: hap.

Deze moeder is de enigste Orka die deze jachttechniek kent. Doordat haar kind het leert als zij het vaker voordoet, zal het van generatie op generatie doorgegeven gaan worden. Bovendien wordt het binnen groepen van Orka’s verspreid als ze samen gaan jagen. Dat is samen de langzame manier van een nieuw fenomeen verspreiden in vergelijking met sociale media.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

7 Reacties op Orka’s

 1. Kim zegt:

  Mooie dieren vind ik het. Maar of dit thuishoort in de categorie Poesjes..?

 2. shirley zegt:

  Zeepoesjes, dat klinkt pas schattig! Het is ook boeiend hoe orka’s de mens vrolijk rond laten zwemmen in het wild, maar in gevangenschap alles behalve cute and cuddly zijn. Ze zijn te intelligent zegt men. Naar mijn weten horen alle beesten niet in shows en kleine bakjes water, maar goed. Dat weer terzijde.

  • Renze zegt:

   Ik ga ook alleen naar dierentuinen onder protest (moet toch ergens dieren zien, alleen vind ik dat al die verblijven stúkken groter moeten).

 3. Esra zegt:

  Dus een aangespoelde Killer Whale gaan we bij voorbaat euthanaseren? 😛

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *