Welk van de vier rekentypes ben jij?

Het Groot Nationaal Rekenonderzoek is een week geleden met de resultaten naar buiten gekomen. En die resultaten zijn best schrikbarend: er bestaan vier rekentypes en eigenlijk is iedereen vrij goed in één van die types te passen. Er is nog nooit eerder een onderzoek geweest die geprobeerd heeft om mensen te verdelen in bepaalde groepen rekenaars, op dat vlak is het al uniek. De resultaten geven ook aan dat er eigenlijk iets moet veranderen aan hoe er het beste onderwijs gegeven kan worden, doordat waarschijnlijk elk type rekenaar ander onderwijs nodig heeft.

De Rekenhater vindt rekenen uiteraard niet leuk en doet het daardoor langzaam en onnauwkeurig. Heeft niet de behoefte om precieze antwoorden te geven: als het in de buurt zit, is het al goed genoeg.
De Rekenliefhebber vindt rekenen juist wel leuk en is er ook goed in. Bovendien houdt hij van nauwkeurige antwoorden waardoor hij altijd gaat voor het precieze antwoord.
De Voorzichtige Rekenaar vindt rekenen niet per se heel leuk of niet leuk, maar is er in elk geval niet heel erg goed in. Doet het daarom voorzichtig aan en probeert daarmee wel op het goede antwoord uit te komen.
De Pragmatische Rekenaar vindt rekenen wel leuk en is er ook goed in. Heeft echter niet de behoefte om de precieze antwoorden te weten: in de buurt is goed genoeg.

De zelftest:
1a) Vind je rekenen niet leuk? ‘De Rekenhater’.
1b) Vind je rekenen leuk? ‘De Rekenliefhebber’ of ‘De Pragmatische Rekenaar’.
1c) Doet rekenen je niet zoveel? ‘De Voorzichtige Rekenaar’.
2a) Wil je nauwkeurige antwoorden? ‘De Rekenliefhebber’ of ‘De Voorzichtige Rekenaar’.
2b) Wil je antwoorden die ongeveer kloppen? ‘De Rekenhater’ of ‘De Pragmatische Rekenaar’
3a) Ben je snel met rekenen? ‘De Rekenliefhebber’ of ‘De Pragmatische Rekenaar’.
3b) Ben je langzaam met rekenen? ‘De Rekenhater’ of ‘De Voorzichtige Rekenaar’

Ikzelf ben een rekenliefhebbende pragmatist ofzo. Ik ben heel goed in snel ongeveer antwoorden te geven en reken sowieso wel snel, maar vaak vind ik dat het teveel moeite kost om alles precies uit te rekenen. Dat is toch bijna nooit nodig. Al kan ik het wel.

Elke verschillende groep zou een beste leermethodiek kunnen hebben en die kunnen best alle vier verschillend zijn. De leermethodiek van vroeger, zonder verhaaltjes maar gewoon enkel getallen, kan juist een hele goede leermethodiek blijken voor één bepaald type, terwijl die leermethodiek helemaal uit het onderwijs gehaald is. Bovendien hebben de snelle rekenaars nu aantoonbaar minder tijd nodig om te rekenen en kunnen die in de tijd die ze overhouden andere schooltaken uitvoeren. Een onderzoek om erachter te komen hoe het rekenen in Nederland werkt, hoeft dus niet alleen ten gunste te komen van de rekenaars! Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Beta. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Welk van de vier rekentypes ben jij?

  1. Lauradenkt zegt:

    Nou, ik hoefde de test niet te doen om het antwoord te weten.

  2. Esra zegt:

    Nu zou ik van mezelf, met mijn eindexamen-negens voor wiskunde en natuurkunde, verwachten dat ik op rekenliefhebber uit zou moeten komen, maar wat blijkt? Ik ben een voorzichtige rekenaar! Waarschijnlijk de reden waarom ik voor de biochemie en niet voor de natuur- of wiskunde ben gegaan. Rekenen moet af en toe, ik doe het, ik kan het, maar ik vind het niet bijster boeiend.

  3. Sophie zegt:

    Ik ben volgens deze test een voorzichtige rekenliefhebber, wat nogal tegenstrijdig is. 😛

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *