Het Zakmes

Vroeger was ik heel erg fan van de film, de serie en het boek Het Zakmes. Het boek kwam als eerste, toen de film en daar is achteraf een serie van gekomen. Ik wist niet beter dan dat het een serie was totdat ik deze lente de film een keer op tv zag langskomen. Om een jeugdherinnering terug op te doen, heb ik hem toen gelijk afgekeken (ik had nog maar tien minuten gemist ofzo).

Het verhaal draait om Tim en Mees. Ze hebben samen een nieuwe taal ontwikkeld: de taal van de kippen waarin olko klonkor vorondord os on oon o. Op een gegeven moment laat Tim een groot zakmes zien aan Mees. Mees moet het snel in zijn la stoppen als de juf eraan komt, want die mag het niet zien. En dan gaat Tim opeens verhuizen. Mees vergeet dat hij het mes nog heeft en is te laat om het nog terug te geven. Het mes wordt op een gegeven moment afgepakt door de juf, waarna Mees besluit het te verwisselen met het zakmes van zijn vader.

Met het mes van Tim gaat hij op weg naar Almere, waar Tim woont. Hij vergeet het mes bij het loket om een treinkaartje te kopen en komt daar pas in de trein achter. Uiteindelijk kan hij het zakmes ophalen en heeft hij hem terug. Dan gaat hij meedoen met een talentenshow waar hij een liedje mag zingen en op zijn trommel mag spelen. Uiteindelijk zit hij in de finale en kan hij daar een ander liedje zingen: één in de taal van de kippen. Toevallig is Tim er ook en die krijgt zijn zakmes terug.

Zelfs toen ik de film deze lente keek, vond ik het nog leuk. Misschien wel doordat ik kinderachtig durf te zijn (en mijzelf daardoor volwassen vind). Misschien wel doordat het gewoon een heel leuk verhaal is! Grappig, spannend, aangrijpend. Zou hij het mes nog terug bij Tim krijgen? En ook al heb ik het vroeger heel vaak gezien, dat wist ik niet eens meer.

Dat wist ik wel toen ik het boek ging lezen, want dat heb ik een paar maanden na de lente gedaan. Die stond immers te verstoffen en waarom ook niet. Het voordeel en nadeel van kinderboeken verfilmen is dat alles in de film terugkomt, dus in het boek staat niets nieuws. Dat is een voordeel voor de film (want er hoeft niets uitgehaald te worden), maar een nadeel voor het boek (want je hoeft het niet te lezen om extra dingen te weten). Maar ach, ik vond het lezen van het boek ook leuk. Al was het alleen maar om te zien hoe kinderboeken zijn voor een volwassene.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk met de tag . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Het Zakmes

 1. mille pagine zegt:

  Ooh, ik ben gek op de boeken van Sjoerd Kuyper! Maar even tussendoor, een tip 😉 Jij schrijft best vaak ‘als’ i.p.v. ‘dan’. Zoals hier: ik wist niet beter dán dat… (i.p.v. als, wat je hierboven schrijft)

  • Renze zegt:

   Ik was er vroeger heeeeel slecht in en toen had ik er een goed gevoel voor ontwikkeld, maar de laatste tijd is dat gevoel weg 🙁 dus nu doe ik maar wat mooi ik leuk vind in de hoop dat het niet opvalt 😛

 2. Liann. zegt:

  Ik ken het boek (en de film en de serie) helemaal niet…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *