Beste manier om te regeren: maffia

De maffia bestaat uit een heleboel verschillende clans, onder leiding van een Capo. De Capo is de dictator van de clan en neemt dus alle beslissingen. Soms wel in overleg met andere mensen, maar hij bepaalt uiteindelijk. Het is voor hem ook letterlijk van levensbelang, want als hij teveel verkeerde beslissingen neemt, wordt hij vaak vermoord. En als hij niet vermoord wordt, komt hij wel in de gevangenis.

Het vermoorden en in de gevangenis komen is een té rigoureuze maatregel voor de westerse wereld, maar de rest van de maffia-leiding-structuur is wel goed. Het draait om één iemand die verantwoordelijk is. In de westerse wereld zou die gekozen moeten worden door één iemand per gemeente aan te stellen, vanuit daar één iemand per provincie te kiezen en vanuit daar één iemand voor het hele land. In elke laag (gemeente, provincie en land) is zo iemand een termijn de leider en elke termijn is 2, 3, 4 of 5 jaar. Wat het beste aantal jaren is, weet ik niet. Liever korter dan langer, want hoe langer iemand aan de macht is, hoe meer hij zijn macht zou kunnen misbruiken.

De leider van een gemeente, provincie of land krijgt geen vast bedrag betaalt. Hij krijgt betaalt naar hoe goed hij het doet. En de inwoners bepalen hoe goed iemand het doet. Elke inwoner krijgt een bedrag toebedeeld – dat nóóit zijn eigen geld wordt – en daarmee kunnen ze de leider belonen. Voor de leider van het land kan je denken aan één euro per persoon. Geef je de hele euro, slechts 60 cent, slechts 10 cent of niets: je kan het zelf bepalen. Die ene euro lijkt misschien niet veel, maar als elke inwoner de hele euro zou geven, zou een leider 17 miljoen kunnen krijgen. Dat lijkt mij wel genoeg.

De adviseurs van een leider krijgen betaalt op de manier dat de leider het vooraf afspreekt. Hij zegt bijvoorbeeld: die krijgt 5%, die 10% en die 6.2342%. Die uitspraken kunnen de burgers ook meenemen in hun beslissing om de leider geld te geven. Als hij anderen een heel laag percentage geeft, zullen burgers hem minder geld geven. Het geld dat de burgers overhouden, kunnen ze niet zelf houden. De leider krijgt betaalt vanuit de staat en dus is het gedeelte dat ze overhouden niet van de burger zelf. En zelfs als ze het wel zelf zouden krijgen, dan is het nog bijna niets: voor één iemand is 1 euro niet veel.

Wat er zo goed aan het systeem is, is dat er geen machtsmisbruik plaatsvind over de jaren heen. Op dit moment misbruiken politieke partijen hun macht door bepaalde andere partijen buiten te sluiten. Of door afspraken te maken die veel langer gelden dan dat de partij aan de macht is. Daardoor is er een constant gevecht tussen de verschillende politieke partijen met het invoeren van regels, diezelfde regel daarna weer afschaffen en diezelfde regel daarna weer invoeren. Dat werkt niet: het is geldverspilling en burgers weten niet waar ze aan toe zijn.

Natuurlijk zit er ook een nadeel aan het systeem van de maffia: het is een dictatuur. Doordat de burgers toch elke paar jaar bepalen wie er aan de macht komt en doordat de burgers bepalen hoeveel geld een leider krijgt, zou het nooit een standaard dictatuur worden. Na een paar jaar is hij weg en dat geld heeft hij nodig. Hij zou dus beslissingen nemen die het merendeel van de burgers goed vinden (dat wil niet zeggen dat het in het voordeel is van het merendeel van de burgers).

Het enige jammere is dat een systeem als dit nooit geaccepteerd zou worden, maar ik vind het zo zwak om kritiek te uiten op het huidige systeem zonder een alternatief te bieden. Dit is dus mijn alternatief.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Beste manier om te regeren: maffia

 1. mille pagine zegt:

  Ja, behalve dat je vergeet dat gewone burgers net zo gemakkelijk vermoord worden als leiders en dat in schietpartijen ook gewone burgers omkomen (zie Annalisa Falcone etc.). En zodoende is maffia gebaseerd op angst, en geeft iedereen het maximale…

  • Renze zegt:

   Die angst is in een normale samenleving aanwezig in de angst om gepakt te worden als de wet overtreden wordt. Natuurlijk een veel minder erge angst, maar toch.

 2. Naomi zegt:

  Ik leef wel prima nu. Maar ik vind het mooi dat je met een alternatief komt.

  Fijne kerst nog en gelukkig nieuw jaar alvast!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *