Emancipatie

Emancipatie betekent letterlijk “de ontwikkeling en het streven naar gelijke rechten en zelfstandigheid”. Het is theoretisch gezien dus puur communistisch, maar in de praktijk wordt het door vele verschillende mensen met vele verschillende politieke overtuigingen als ideaal gezien. Tenminste, als je het over de vrouwenemancipatie hebt. Dat wordt op dit moment door de meeste mensen (onterecht) gezien als emancipatie, terwijl emancipatie zelf nog veel meer inhoudt (bijvoorbeeld: stoppen met slavernij).

Ook ikzelf maak mij er schuldig aan. Sterker nog, ik heb pas net opgezocht wat emancipatie daadwerkelijk inhoudt en weet dus ook pas sinds net waar het vandaan komt. Maar daar wilde ik het niet over hebben. Nee, ik wilde het hebben over de vrouwenemancipatie. Die is namelijk doorgeslagen, vind ik.

Emancipatie is wat mij betreft prima, ook de vrouwenemancipatie. Ik vind het ook niet kunnen dat vrouwen ooit niet konden stemmen, dat ze geen contract konden sluiten en dat ze niet naar hogescholen en universiteiten mochten. Tot daar aan toe is het prima. Zo zijn er natuurlijk nog een heleboel andere rechten op te noemen die weergeven hoe anders de wereld vroeger was. Prima, ga zo door.

Maar… Daar stopt het. Vrouwen maken misbruik van de emancipatie. Ze gebruiken het ideaal gelijke rechten om zichzelf in een betere positie te zetten. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds meer gekeken naar het percentage vrouwen in topfuncties in het bedrijfsleven. Wat heeft dát er mee te maken? Misschien willen vrouwen die banen wel niet? Misschien zijn ze er niet goed geschoold voor? Misschien zijn mannen beter in die banen? Dat wordt allemaal niet meegenomen bij die cijfers, nee, er wordt alleen naar het percentage gekeken. Hoe hoger, hoe beter het bedrijf. Dat is gewoon kortzichtig om de redenen die ik net gaf.

Oké, ik geef het toe, dit was niet het beste argument. Het is alleen wel een opstap naar mijn andere argumenten. Vrouwen maken dus misbruik van de emancipatie. Even een nadenkvraag: hoeveel vrouwen ken jij die de man ten huwelijk hebben gevraagd? Juist, dat percentage ligt angstvallig dichtbij 0. Hé, hoe kan dat nu? Dat hoort toch ook bij “gelijke rechten”?

Ik hoor je al denken: “maar dat zit ingebakken in de samenleving” of “zo heeft God het gewild”. Wordt wakker! Vroeger zat het ook ingebakken in de samenleving dat vrouwen bij wijze van spreken nog erger waren dan slaven, dat is nu ook niet meer zo.

Nog meer voorbeelden van het misbruik van de emancipatie: wie betaalt de eerste date? Oké, zelfs ik doe dat, maar dat is enkel om te laten zien dat ik ‘voor haar kan zorgen’, wat zij in haar onderbewustzijn als positief punt ervaart (puur egoïstisch dus). Wie betaalt de rest van de dates? Wie neemt überhaupt vrijwel al het initiatief in of voor een relatie? Wie kunnen een hele avond gratis uitgaan, omdat ze alle mannen uit de discotheek voor hen laten betalen? Wie krijgen de hoogste cijfers bij een gelijkwaardig product op school (ja, dit is echt zo, denk er maar eens over na)? Waarom gaan dames voor? Ik denk dat dat wel genoeg zegt.

Ik wil niet té negatief worden, zeker niet. Ik vind het geweldig dat vrouwen gelijke rechten hebben, maar ik vind ook dat mensen niet moeten vergeten dat “voor wat, hoort wat”. Voor alle voordelen die jullie hebben gekregen, hoort wat. Het is best moeilijk om je machtspositie af te staan, daarom heeft het ook zolang geduurd voordat er gelijke rechten waren.

Over een jaar of 10 hoop ik dat vrouwen weer met beide benen op de grond staan. En dat mannen en vrouwen daadwerkelijk gelijk zijn. Eén positief punt: er zijn nu ook al van dat soort vrouwen, maar nog te weinig, véél te weinig.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *