Beste moeders

En dan heb ik het niet over levende mensen, maar dieren.

Eén van de beste moeders is de reuzenkraak: een octopus van vier meter lang die honderdduizenden kinderen in één keer kan krijgen. Ze zoekt in haar eentje een hol om de honderdduizenden eitjes te leggen, waar ze de eitjes zo goed mogelijk verzorgt. Dat betekent onder andere dat ze ze niet in de steek laat. En aangezien ze niet op jacht kan gaan, verhongerd ze langzaamaan. Als reuzenkraakmoeder moet je water over de eitjes blazen zodat ze vrij van algen zijn. Bovendien geeft dat verse water ook verse zuurstof voor de eitjes. Als ze bijna doodgaat, blaast ze nog één keer water over alle eitjes heen zodat ze voor een laatste keer schoon worden gespoten van algen. Die laatste zucht met water zorgt er ook voor dat de eitjes uitkomen. Als de eitjes zijn uitgekomen, is de moeder overleden en kunnen de nieuwe minireuzenkraakjes de moeder opeten.

Een andere beste moeder is de aardbeikikker. Deze kikker is ongeveer zo groot als een vingernagel. Samen met de papa verzorgen ze een aantal kleine dikkopjes op de grond van een regenwoud. Jammer genoeg voor de dikkopjes is er op de grond weinig water te bespeuren, of ze moeten in een meer gaan zwemmen, maar dat is weer te gevaarlijk. De moeder heeft daardoor de taak om alle dikkopjes in de boom te laten opgroeien, allemaal in een andere boom. De moeder neemt één dikkopje per keer mee, gaat naar de top van de boom, legt het dikkopje daar in bepaalde plant waarin een kleine poel met water staat en gaat weer naar beneden. Dat doet ze voor elk dikkopje: 6 in totaal. En dan hebben ze nog geen eten, dus gaat ze ze óók nog eens twee weken lang eten brengen. In die twee weken klimt ze 500m, wat in verhouding met mensen 50 kilometer is. Dat is meer dan vijfmaal de Mount Everest op vanaf zeeniveau. Natuurlijk is er wel een verschil, want zo’n kikker kan recht omhoog springen en mensen kunnen dat niet.

Mensen kunnen er natuurlijk ook wat van: onze moeders blijven in de meeste situaties een jaar of 18 voor hun kinderen zorgen. Dat is de langste periode in de natuur!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Beste moeders

  1. Lauradenkt zegt:

    En zelfs na je 18e kunnen ze het niet laten om dingen te zeggen als: ‘Wel een jas aantrekken hoor, anders vat je kou!’

  2. Esra zegt:

    Ik ben vast een slechte moeder, maar ik ben blij dat ik geen reuzenkraak ben (die kikker zou me al beter bevallen, ik houd wel van bergwandelingen)

  3. Liann. zegt:

    Leuk om te lezen 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *