Mijn eetpatroon

Ik denk altijd: “daar heb ik al over geblogd, dus iedereen die mijn blog leest, heeft het ook gelezen”. En dat idee komt van: “ik mag niet twee keer over hetzelfde bloggen, want straks heeft iemand de oude blog erover al gelezen en dat is niet leuk”. Daardoor komen sommige dingen misschien een beetje over alsof ze heel ‘raar’ zijn, terwijl ik er al lang en breed uitleg over heb gegeven. Zoals over mijn super geweldige eetpatroon. Maar ja, wie van de mensen die nu mijn blog leest, was hier al op 26 april 2011? Ik denk bijna niemand. 5 juli 2012 wel, maar daar stond alleen een link naar die van 26 april 2011 en zo vaak klikken mensen óók weer niet op links.

Mijn eetpatroon ziet er als volgt uit: driemaal daags brood, eenmaal per week patat, ongeveer eenmaal per maand pannenkoeken/poffertjes. Dat brood is nog best gevarieerd, zeker in vergelijking met vroeger: afbakbroodjes (pistolets, kaiserbroodjes én stokbrood), vers stokbrood, harde verse broodjes, zachte verse broodjes, gewoon brood en croissants. Het is wel vaak met periodes, dus soms eet ik maanden lang geen croissants. De patat eet ik altijd alleen met mayonaise, ik eet nooit andere producten die in de frituurvet hebben gelegen. Pannenkoeken en poffertjes eet ik met zonnebloemolie, want van olijfolie krijg ik hoofdpijn (ja, dat heb ik een paar keer getest). Op pannenkoeken eet ik suiker of poedersuiker. Op poffertjes boter en poedersuiker. Op brood eet ik hagelslag, pindakaas, achterham, vlokken en gestampte muisjes. Niet elk beslag eet ik op elk brood (pindakaas alleen op gewoon brood bijvoorbeeld, achterham alleen op stokbrood). En op croissants eet ik gekookte Gelderse. Ook eet ik soms droog brood en dat vind ik nog lekker ook (dit is écht waar). Of alleen met boter. Bovendien eet ik af en toe kaas los (maar niet in blokjes, want dat is teveel; alleen plakjes of geraspt) en lust ik ook best veel soepen. Op dit moment ben ik nogal in een bouillon fase. Ik lust vrij veel tussendoortjes in vergelijking met ‘gewoon’ eten, zoals bijna alle koekjes met chocolade erop. Fruit eet ik eigenlijk nooit, groente ook niet.

Is dit echt waar? Ja, dit is echt waar. Mijn leven wordt er, voor zover ik weet, niet mega-negatief door beïnvloed. Het is vast voor een gedeelte zo dat ik sneller moe ben, minder op één dag aan kan (want ijzertekort), dat mijn organen naar de knoppen gaan, dat mijn botten slecht zijn en ga zo maar door. Er is echter een belangrijk iets waardoor dat allemaal relatief nog meevalt: mijn lichaam is niet anders gewend, mijn lichaam wéét niet beter. Als je van normaal voedsel overstapt op mijn dieet, gaat het niet goed. Als je altijd mijn dieet hebt gevolgd, gaat het nog best goed. Ook zoiets raars aan mijn lichaam: ik heb een maand lang elke dag twee vitaminepillen (dosis was 1 á 2 per dag) geslikt en merkte géén verschil. Mijn voorbarige conclusie: mijn lichaam raakt niet zomaar gewend aan vitamines. Nu slik ik de vitamines af en toe (eens per week) om mijn lichaam er langzaamaan gewend aan te laten raken, want de radicale oplossing werkte niet.

Hoe komt het dat ik zo eet? Het probleem ligt ten eerste bij dat ik héél veel smaken niet aankan. Waarom kan ik heel veel smaken niet aan? Ze zijn te sterk, dat kunnen mijn zintuigen niet aan. Bovendien vind ik veel structuren niet fijn en heb ik eten nodig met een bijt (behalve vla en soep). Van een héél klein stukje pizza krijg ik kotsneigingen. Het is dus niet mogelijk om gewend te raken aan nieuwe etenswaren door ze heel vaak gewoon te eten, want ik wil niet elke keer bijna kotsen. Het is een kwestie van langzaam en stapje per stapje nieuwe etenswaren proberen. Andere eigenaardigheden: toen ik ziek was, heb ik best veel achterham gegeten doordat ik vond dat dat goed voor mij was, maar door die ‘overdosis’ aan achterham, vond ik het opeens niet lekker meer en kreeg ik bijna kotsneigingen. Ooit proefde ik een heel klein verschil in AH pindakaas terwijl mijn moeder het niet proefde. Ik vond het daardoor niet meer lekker. Mijn moeder heeft de AH opgebeld en ze gaven mij gelijk: er was inderdaad iets veranderd in het recept.

Waarom hebben anderen mij nooit nieuw eten laten proberen? Dat hebben ze wel gedaan, alleen ben ik heel lang té eigenwijs geweest om nieuwe dingen te proberen. Bovendien heb ik een hele tijd (jaaaaren) niets gevonden wat ik lustte als ik dan al iets probeerde, waardoor ik ook weinig motivatie had om nóg meer nieuwe dingen te proberen. Die motivatie heb ik nu wel, gelukkig. Veel mensen denken ook dat ik, voordat ik iets nieuws probeer bij mijzelf, denk dat ik het sowieso niet lust en dat ik dáárdoor ook nooit nieuwe dingen vind die ik lust, maar dat is écht niet zo. Sterker nog: ik vertel mijzelf altijd dat ik het dit keer wél ga lusten en zelfs dan lust ik nog een hoop niet.

En nee, niets van wat hier staat is op één of andere manier overdreven. Alles is helemaal waar, echt waar, ook al is het moeilijk te geloven. En ja, ik ben hier tevreden mee. Ik ben al blij dat ik nog nooit brood zat ben geworden, want dan zat ik pas écht met een probleem.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk met de tag . Bookmark de permalink.

7 Reacties op Mijn eetpatroon

 1. Esra zegt:

  Jawel hoor, ik kende het verhaal al (blijkbaar heb ik op 5 juli wel doorgeklikt)!

  Je bent precies tegenovergesteld van mij, ik eet alles, maar heel veel dingen die in Nederland op brood worden gedaan vind ik echt smerig om op brood te doen. Bijvoorbeeld hagelslag, gekookte Gelderse, vlokken of gestampte muisjes 😛

 2. Laura zegt:

  Het is dat je veel sport, anders zou je echt mega dik zijn nu denk ik. Vind je het niet heel saai? Ik hou niet zo van brood omdat ik er heel snel op uitgekeken raak. Hoe zit het met vlees en vis?

  • Renze zegt:

   Ik heb al sinds 1 september niet meer gesport 😛 zoveel vet eet ik niet, dus daar word ik niet dik van. En zoveel calorieën ook niet, dus daar ook niet.

 3. Naomi zegt:

  Oh wauw. Ik eet echt bijna alles. Behalve vet vlees. Dat vind ik gewoon echt niet lekker.

 4. Lisa zegt:

  Ik had ook doorgeklikt! 😛 ik vind het heel interessant om te lezen, vooral omdat ik me er echt niets bij kan voorstellen. Hopelijk slaan die vitaminepillen snel aan 😉

 5. Lauradenkt zegt:

  Ja, nu snap ik wel waarom je nooit sla en dergelijke gegeten had.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *