Weet wat je eet: champignons

De Keuringsdienst van Waarde heeft twee afleveringen aan de champignonkwekers van Nederland gewijd: er zijn bij een aantal bedrijven Polen in dienst die onder niet zulke geweldige omstandigheden werken. Inmiddels is er een ‘Fair Produce’ keurmerk opgezet voor goede Nederlandse champignonkwekers, maar dat is jammer genoeg nog niet bekend genoeg in Nederland.

Wat gaat er fout met de Polen? Ze worden naar Nederland gehaald om hier champignons te kweken. Er wordt ze vooraf verteld dat ze €4 per uur krijgen, wat ver onder het minimumloon is, maar voor de Polen is het relatief veel. Het daadwerkelijke loon is €2 euro per uur en ze moeten 22 uur per dag (!) werken. Dat kunnen gerust omstandigheden worden genoemd die lijken op slavernij. Het probleem met de Polen is dat ze niet zomaar terug naar Polen kunnen, want ze worden bedreigd als ze stoppen en ze hebben sowieso niet veel geld. Terug naar Polen kost geld, dus daar gokken maar weinigen het op. Ze mogen het probleem ook nergens aankaarten, want dan worden ze ook bedreigd.

Deze praktijken spelen zich sowieso af bij één bedrijf (Primechamp), maar het vermoeden is dat zij niet de enige zijn. Doordat het zo lastig is om mensen te vinden die willen getuigen (want dan worden ze bedreigd), is het ook lastig om het probleem te laten verdwijnen door de bedrijven te laten verdwijnen. Een alternatief is bedacht door producenten, handelsbedrijven en FNV: het ‘Fair Produce’ keurmerk dat aangeeft dat er goede werkomstandigheden zijn. Om dat te controleren zal er vast iemand langskomen bij het bedrijf, maar daar is verder niet over gepraat in de afleveringen.

Het probleem van zo’n keurmerk is dat het ofwel geaccepteerd moet worden door de directe verkopers aan consumenten (supermarkten), ofwel dat de overheid moet verplichten dat elke champignon zo’n keurmerk heeft. Er zijn al een aantal supermarkten overgestapt: C1000, Coop, Lidl en DeliXL, maar nog geen Jumbo. De Albert Heijn is wel bezig met overgaan naar alleen champignons met een keurmerk, maar heeft dat nog niet helemaal gedaan. In de uitzending van Keuringsdienst van Waarde verwees een woordvoerder van de AH naar de overheid: “zolang zij het niet verplichten, doen wij er ook niets mee, want we zijn gewoon legaal bezig”. De overheid vindt dat het nog geen tijd is om het te verplichten. En zo krijg je een ‘ik wijs lekker naar de ander’-spelletje zolang niet alle supermarkten uit zichzelf overstappen. Gelukkig gaat het nu wel die kant op, want als Albert Heijn over de brug is, zullen de andere supermarkten ook wel volgen.

Aangezien ik geen champignons lust, moest ik deze boodschap wel verder verspreiden!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

4 Reacties op Weet wat je eet: champignons

  1. mille pagine zegt:

    Oh, wat naar zeg, dat dit dus óók in Nederland gebeurt. Goed dat je hier over schrijft! Moet me er binnenkort maar eens in verdiepen.

  2. Esra zegt:

    Hetzelfde geldt voor asperges, vrees ik.

  3. Laura zegt:

    Ja, wel erg.. Gelukkig hou ik niet van champignon, maar als ik er wel van hield zou ik ze alsnog kopen bij de Jumbo. Gemakzucht..

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *