Shot on location: Gomorra

Een boek als Gomorra is niet makkelijk te verfilmen: de verhaallijn is niet doorlopend. Het ene hoofdstuk gaat het over wapens, het andere over het verleden van de Camorra (de maffia in en rond Napels). Toch is het gebeurd. Niet om het boek te laten zien als film, maar om een impressie te geven over hoe de woorden van het boek er ongeveer in de werkelijkheid uit zien. Om te laten zien hoe jonge schoolgaande jongens op straat aan het werk zijn voor drugsdealers. Om te laten zien wat mensen uit Napels doen als ze voor het eerst wapens hebben. Om te laten zien hoe de wijken van Napels er ongeveer uitzien. Om te laten zien hoe de kledingindustrie in Napels werkt. En dat heeft de film goed gedaan. Er is wel een minpunt: als je het boek niet hebt gelezen, snap je niets van de film. De informatie uit het boek komt in zo’n beetje elke scene terug en maakt de film een perfecte aanvulling op het boek.

De regisseur van de film Gomorra is eerst een half jaar in Napels gaan wonen om te bekijken of wat de schrijver (Roberto Saviano) heeft neergeschreven, wel echt waar was. En het ís echt waar. In dat halve jaar heeft hij ook geprobeerd om mensen te leren kennen die hem konden helpen. Hij wilde ervoor zorgen dat de Camorra zijn film goedkeurde. Hij wist inmiddels dat hij wellicht geen goed einde kende als de Camorra zijn film niet goedkeurde, zoals ook met de schrijver van het boek. Constant bewaakt moeten worden en altijd bang zijn is nou eenmaal geen goed einde.

Hij kreeg de goedkeuring, want zelfs de Camorra weet dat het belangrijk is om een relatief goede uitstraling te hebben. De Camorra heeft sympathie nodig om voort te bestaan. Ze hopen dat de centrale overheden denken: “als een filmploeg het overleeft om zo’n kritisch boek te verfilmen, dan zal het toch wel niet zó erg zijn?” Het ís wel zo erg, het is alleen een tactiek van de Camorra om het voor deze ene keer te laten overkomen dat het allemaal niet zo erg is.

Over de film is nu een ‘Shot on location’ cq. korte documentaire gemaakt van 30 minuten door de VPRO. Jammer genoeg is hij slechts te bekijken tot 20 februari 2013 19:20, dus bekijk hem snel. Het is een gratis kans om te zien dat Napels echt is zoals de film, zoals het boek en zoals ik opschrijf.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Shot on location: Gomorra

  1. mille pagine zegt:

    Net gezien. De moeite waard om weer even aan herinnerd te worden. Sterk, ook.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *