Van Baalen in Sofia

Op zaterdag 19 januari heeft een zekere Oktay Enimehmedov geprobeerd om de Bulgaarse politicus Ahmed Dogan neer te schieten, zie hier hoe het gebeurde (schokkend). Tenminste, dat was de eerste gedachte. De echte reden van Oktay Enimehmedov was dat hij Dogan “alleen maar bang wilde maken”. Het pistool dat hij gebruikte was ten eerste een gaspistool en ten tweede was het niet geladen. Oké, het is geen goede actie, maar hij was in ieder geval niets écht slechts van plan.

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) was in de zaal. Sterker nog: hij zat naast Dogan in de zaal. Alleen stond Dogan op het moment van de aanslag op het podium, waardoor ze niet meer naast elkaar zaten. In het filmpje is duidelijk te zien dat het enige wat de dader fout deed, het richten op Dogan was. Meer deed hij niet.

Van Baalen heeft na de aanslag zelf contact opgenomen met persbureau ANP. Hij zegt dat het een mislukte moordaanslag was, maar dat was het niet (want het pistool kon niemand vermoorden). Hij zegt ook dat hij op het moment van de aanslag naast Dogan zat. Als je de zin letterlijk neemt, is dat een leugen. En dat doen mensen met dit soort persberichten: er staan alleen complete waarheden in, nergens wordt gebruik gemaakt van beeldspraak, want zo worden persberichten geschreven.

Een uur na het telefoongesprek met ANP doet Van Baalen verslag in het NOS Radio 1 Journaal. Daar zegt hij dat de schutter de trekker over haalt, maar dat gelukkig het pistool niet af gaat. Op de beelden is daar niets van te zien. Ook zegt hij dat de schutter daarna een beetje om zich heen begon te schieten en dat daar het pistool ook niet af ging. En hij zegt dat hijzelf het pistool ook bijna onder zijn neus kreeg en dat het toen ook werkte. Ook die twee uitspraken zijn niet waar. Het beeld bevestigt dat Van Baalen liegt.

Het AD kopt “‘Had dat pistool gewerkt, dan was ik dood geweest'”. Als het daadwerkelijk een uitspraak van Van Baalen is, is ook die uitspraak niet waar. De dader was er sowieso niet op uit en op beeld blijkt ook dat er nooit een pistool is gericht in de richting van Van Baalen. Jammer genoeg is het niet met 100% zekerheid te zeggen dat Van Baalen dat ook letterlijk heeft gezegd; het AD kan het ook afgeleid hebben uit zijn woorden.

Op de leugens van hemzelf zegt Van Baalen dat op het filmpje niet alles te zien is, want er gebeurde vooraf ook al dingen. Onwaarschijnlijk als je kijkt naar de reactie van het publiek: dat reageert pas echt op het moment dat de dader op het podium komt. Bovendien zei hij in zijn eerdere reactie dat er op hem gericht werd ná het schot op Dogan, terwijl hij in deze reactie zegt dat het vooraf gebeurd. Eén van twee klopt sowieso niet en waarschijnlijk de ander ook niet.

De reactie van alle aanwezigen die op de dader inschopten, is natuurlijk ook niet wat ik wil. De leugens van Van Baalen zijn echter geen leugens om te vergeten. Hij wilde gewoon het nieuws halen, zonder dat de waarheid daarbij uitmaakte. Jammer voor hem dat tegenwoordig zo’n beetje alles gefilmd wordt.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Van Baalen in Sofia

  1. Lisa zegt:

    Dat is lelijk zeg. Ik ben nu wel heel benieuwd of hij zoiets had gezegd als wat in de kop staat, of dat het AD hier wild was gaan speculeren…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *