Baskenland

Het Baskenland is een regio die gedeeltelijk in Spanje en gedeeltelijk in Frankrijk ligt. Het ligt bij de Golf van Bizkaia, de Pyreneeën en bij de grote steden San Sebastian (Spanje) en Bayonne (Frankrijk). Ze hebben een eigen taal, een eigen krant en bovenal een eigen wielerteam. Het wielerteam wordt onder andere gesponsord door de lokale overheid, welke ook in een hoop andere sporten sponsor is.

De Basken zijn het oudste volk van Europa, spreken de oudste taal van Europa en beschikten over een onafhankelijke staat, veel groter in oppervlakte dan nu het geval is, gebaseerd op een echt democratische staatsbestel. In de loop van de geschiedenis ontwikkelden zij hun eigen wetten en rechten, de “Fueros”. Zij waren, zoals soms wordt vermeld in boeken, geen bloeddorstig volk, en grepen alleen naar de wapens om hun grondgebied te verdedigingen. Nooit hebben zij aanspraak gemaakt op andere gebieden, dit in tegenstelling tot het Spaanse imperialisme. Dit Spaanse imperialisme heeft ervoor gezorgd dat het volk, de taal en de rechten op een ongemeen brutale manier naar de verdoemenis werden gestuurd. – De Basken en hun strijd

Ik weet zelf niet veel van de geschiedenis van het Baskenland af. Slechts net genoeg om te weten dat bovenstaande tekst klopt. De website waar het op staat, beschikt over ongelofelijk veel informatie over het Baskenland. Ik wil hem al een hele tijd lezen, maar er staat zoveel informatie op, dat je er echt dagen mee bezig zou zijn alleeen al met het lezen ervan. Laat staan begrijpen wat er precies staat en kunnen uitleggen hoe alles werkt. Daar ga ik mij hier ook niet aan wagen.

Wat ik wel weet, is dat er altijd een negatieve sfeer om het Baskenland hangt, omdat iedereen denkt dat de ETA de macht over het Baskenland heeft. Terwijl dat juist niet zo is! Nee, zelfs steeds meer Basken beginnen minder te hebben met de ETA, omdat Basken niet meer onafhankelijk willen worden door geweld. De ETA heeft onder andere daarom op 10 januari van dit jaar een staakt-het-vuren aangekondigd. De Spaanse én Franse regering zijn er echter niet op ingegaan, omdat ze alleen een onvoorwaardelijke overgave van de ETA willen. Tsja, “beter iets dan niets” zeg ik altijd maar, of: “het moet van twee kanten komen”.

Laat ik de geschiedenisles afsluiten met de Vuelta a Espana. De grootste wielerronde van Spanje, de twee-na grootste wielerronde van de wereld. Zij laten op vrijdag 9 september van dit jaar een etappe finishen in het Baskenland! En de dag erna gaat er zelfs één complete etappe door het Baskenland! Dat is voor het eerst sinds 1978 en dus een klein wonder. Het zegt ook genoeg over de huidige toestand van het Baskenland: het gaat de goede kant op. Nu nog onafhankelijk worden…

Zoals ik al gezegd heb, heeft het Baskenland een eigen wielerteam. Net zoals met de andere sporten zitten er alleen Basken in het team. Dit is ook de eerste reden waarom ik fan ben van hun team (Euskaltel – Euskadi). Het gaat hun niet om het commerciële aspect, want dan hadden ze wel buitenlanders cq. Spanjaarden in dienst genomen. Het gaat puur om het sportieve aspect.

Vaak wordt mij verteld dat Samuel Sánchez geen Bask is, als ik zeg dat er alleen Basken bij Euskaltel zitten. Maar… Samuel Sánchez woont al sinds 1996 in het Baskenland; hij is verhuisd toen hij 18 was. Bovendien wordt hij door de Basken zelf als Bask gezien (anders zou hij ook niet bij Euskaltel zitten). Niet te vergeten: je kan je niet laten nationaliseren tot Bask, anders had hij dat gegarandeerd gedaan. Vanaf nu af aan weet jij dus dat Samuel Sánchez een Bask is.

De volgende reden waarom ik een fan ben van Euskaltel – Euskadi, is door de manier waarop ze in teamverband koersen. Ze vallen altijd aan, hebben vaak geen echte kopman, maar helpen elkaar toch altijd. Hoe kansloos ze ook zijn, als ze dichtbij huis zijn, zetten ze iedereen op kop.

De laatste reden is hun mentaliteit: ik kan mij nog perfect voor de geest halen hoe Igor Antón in de auto zat net na zijn valpartij in de Vuelta a Espana van 2010, terwijl hij hem zou gaan winnen. Het maakte hem niets uit, want het was maar wielrennen en hij leefde nog. Een paar dagen later, toen hij nog in het ziekenhuis lag, zei hij al: “volgend jaar kom ik terug om hem te winnen”. Net daarvoor had een ploeggenoot van hem, Mikel Nieve, al even de koninginnenetappe gewonnen, omdat zijn contract niet zou worden verlengd. Ja, hij wilde nou eenmaal geen ander werk zoeken! Of baalde hij van de valpartij van zijn kopman?

Dat alles is het Baskenland. Ik hou er nu van en dat zal ik altijd doen ook.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *