Broeikaseffect?

Observatie één: schommelingen in de temperatuur zijn er altijd al geweest. In de middeleeuwen was het gemiddeld nog 0,3 graden warmer. In de kleine ijstijd (rond 1500) was het meer dan een graad kouder. Doordat we uit zo’n dal komen, lijkt het alsof de stijging zeer snel gaat en daardoor door mensen is veroorzaakt. Dat zijn echter geen aannames die makkelijk te bewijzen zijn met statistisch betrouwbare methodes. Evenmin als het gaat om het tegendeel te bewijzen.

Observatie twee: is een warmer klimaat überhaupt wel slecht? In koudere gebieden zullen minder mensen overlijden door het weer en in warmere gebieden juist meer. Maar wat is het totaal: wegen de koudere gebieden zwaarder of de warmere gebieden? Dat is bijna niet te zeggen, al was het maar om de vraag hoe je het moet uitdrukken. Er bestaat geen eenheid die laat zien wat voor invloed het klimaat heeft op onze levensverwachting.

Observatie drie: de natuur verandert constant, dat noemt men evolutie. Het kan zo zijn dat er diersoorten uitsterven door een warmere temperatuur. Misschien zelfs wel de ijsbeer of pinguïn. Als er een diersoort uitsterft, ontstaat er een schommelbeweging. Neem aan dat ijsberen uitsterven. De dieren die werden opgegeten door ijsberen, kunnen nu profiteren, waardoor zij met meer zijn. De dieren die worden opgegeten door deze dieren, hebben te maken met een negatief gevolg, want er zijn nu meer dieren die op hen jagen. Zij zullen in aantal afnemen. Dat effect gaat door tot de laatste schakel in de keten. Of het slecht is, is de grote vraag. Is het niet een kans voor een andere diersoort om groot te worden? Een diersoort die jaagt op dieren die met meer zijn door de uitsterving van de ijsbeer. Dat is een kans voor hun, misschien ten kosten van de ijsbeer, maar op deze manier gaat het altijd al in de evolutie. De ene zijn dood is de ander zijn vlees (of vis).

Observatie vier: vroeger (+- 10 jaar geleden) zorgde het broeikaseffect voor een opwarming van de aarde, tegenwoordig voor extremere temperaturen. Dat hoor je althans overal langskomen. Hebben alle wetenschappers die dat zeiden eerst slecht onderzoek gedaan, of wilden ze hun onderzoek zo goed mogelijk naar buiten brengen, of hebben ze hun nieuwe onderzoek gemanipuleerd zodat het aan de huidige temperaturen voldoet? Punt drie zou logisch zijn als je kijkt naar dat er de afgelopen jaren altijd natuurijs lag waarop je kon schaatsen. Dat is jaren niet zo geweest. Mensen die tegen het broeikaseffect zijn, hebben het gebruikt als tegenargument. Dus verzonnen de wetenschappers dat het broeikaseffect zorgde voor extremere temperaturen (maar dat het gemiddeld wel warmer werd). Of zijn ze selectief geweest in het naar buiten brengen van hun onderzoek: want ja, als je zegt dat er extremere temperaturen worden veroorzaakt door het broeikaseffect, dat klinkt toch net wat minder mooi dan dat de wereld echt warmer wordt. Of hebben ze gewoon slecht onderzoek gedaan waardoor ze eerst dachten dat het alleen maar warmer zou worden. Ik weet het niet. Het zijn slechts drie hypotheses, die misschien allemaal niet waar zijn.

Stel dat het broeikaseffect echt aan het gebeuren is, wie kan dan met 100% zekerheid zeggen voor hoeveel het bijdraagt? Misschien is het wel 0,99 graden van elke graad opwarming, of slechts 0,0001. Dat is nog zoiets dat amper vast te stellen is.

Of het broeikaseffect onzin is of niet, daar gaat het eigenlijk helemaal niet om. Het echte probleem is dat mensen de oorzaken moeten aanpakken: minder olie gebruiken. En niet alleen in de tank van een auto, maar ook de olie die zit in producten of die gebruikt wordt om de producten in je huis te brengen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Broeikaseffect?

  1. Esra zegt:

    Hahaha die laatste alinea wilde ik ook gaan zeggen! Het broeikaseffect – als het bestaat – is inherent aan verbruik van fossiele brandstoffen en aangezien die uitputtelijk zijn moeten we daar sowieso iets anders op verzinnen 😉

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *