Eenzijdig

Wat ik zo jammer vind aan de huidige wereld, is dat vrijwel alles op een héél eenzijdige manier wordt bekeken. Alsof iedereen vergeten is wat ze op school hebben geleerd, namelijk dat een beschouwing veel informatiever is dan een betoog. En dan is de huidige wereld ook nog zo ‘erg’ dat ze in hun betogen vaak de nadelen vergeten. Bedrijven praten consumenten om zodat ze kunnen profiteren. Media bekijkt alles eenzijdig zodat het nóg leuker nieuws is.

Eén voorbeeld vind ik prachtig om zijn ergheid: eerlijke banken. ASN én Triodos zeggen zelf dat ze ontzettend eerlijk zijn, dat ze voor een goed milieu zorgen, dat ze hoge ethische normen hebben, enzovoort. En toch vergeten ze erbij te vertellen hoe het echt zit. ASN heeft als moederbedrijf SNS, een doodnormale oneerlijke bank. Als je bij ASN je geld neerzet, investeer je op een directe manier óók in SNS. Mij is dat niet vertelt toen ik er een rekening opende. Bij Triodos is het gelukkig net iets minder erg, want daar hebben oneerlijke banken geen directe band met Triodos. Delta Lloyd, Friesland Bank en PGGM zijn investeerders in Triodos, net zoals een aantal particulieren. Ze staan echter geen van allen bóven Triodos. Jammer genoeg heeft Triodos mij hier ook niets over vertelt toen ik een rekening bij hun opende. Gelukkig zijn beide banken een stúk beter dan alle oneerlijke banken, maar nog verre van perfect. (Ik heb bij Triodos/ASN een rekening geopend naar aanleiding van 1, 2, 3, 4.)

Ik vraag mij al best lang af waarom het zo moeilijk is voor mensen om een verhaal niet eenzijdig weer te geven. Om de ander de kans te geven te oordelen op basis van álle feiten. Om de ander de kans te geven een goed oordeel te maken. Er zijn twee redenen die ik kan verzinnen, waarvan één aardig en één onaardig. De onaardige: het maakt ‘ze’ niet uit wat anderen voelen als de anderen erachter komen dat niet de complete waarheid is verteld. De aardige: het is een automatisme om niet je eigen ondergang te beargumenteren. De onaardige in onaardig doordat het een bewuste gedachte is om anderen te manipuleren, de tweede is vooral als bescherming voor jezelf. Geen van beiden is goed. Jammer genoeg gebeurd het al heel lang. Niet voor niets willen rechters altijd beide kanten van het verhaal horen, want ze gaan er eigenlijk al vanuit dat allebei de kanten nogal eenzijdig zijn.

Als ik een verhaal vertel waarin ik mijzelf probeer te verdedigen, probeer ik ook te verwoorden wat de ander op dat moment dacht of vond. Dat is zelden in het belang van mij, want ik moet argumenten van de ander opnoemen die tegen mijn argumenten ingaan. En toch doe ik het, omdat de ander ook deel is van het verhaal. Zonder de argumenten van de ander, is er geen compleet verhaal.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Eenzijdig

  1. Simone zegt:

    Herkenbaar. Ik vind het ook vaak heel zwart-wit bekeken, in tunnelvisie. Dat is zo zonde! Als je je ook kunt verplaatsen in een andere visie kun je echt je wereld verbreden :) Ik vind het een goed artikel!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *