De gulle gevers

Tegenlicht heeft een documentaire gemaakt over ‘De gulle gevers‘ (tot vanavond 23:58 te bekijken): er is een groep van superrijken die heeft besloten om minimaal 50% van hun vermogen weg te geven. In theorie is het een heel goed idee: beter het geld weggeven dan 10 miljard op de bank laten staan totdat het verstoft. In de praktijk zijn er twee problemen mee.

Het eerste probleem is meer een gevoelsprobleem. De gulle gevers bepalen aan wie ze het geld geven, wat volledig terecht is aangezien zij het geld hebben verdiend. Alleen is het wel goed voor de economie als een beperkte groep mensen in een bepaald iets een heleboel geld stopt? Bill Gates is één van de gulle gevers en hij stopt veel geld in onderwijs. De vraag is natuurlijk: wat krijg hij ervoor terug? Leren ze op school een heleboel positieve dingen over Bill Gates en Microsoft? Misschien dat niet, maar hij zal wel érgens invloed op willen. En dan komt het eigenlijk neer op met geld invloed kopen, ook al staat de hoeveelheid geld niet in een commercieel realistische verhouding met de hoeveelheid invloed (oftewel: ze betalen veel en krijgen niet zoveel invloed). Hoe slecht die verhouding ook is, ze krijgen er wel invloed door. Invloed op systemen waar ze geen invloed op horen te hebben.

Het tweede probleem is de vraag waarom ze überhaupt zoveel geld hebben als ze het niet nodig hebben. Dat ze zoveel geld hebben kunnen verdienen komt in bijna alle situaties doordat hun producten gigantische winsten genereren. Grote delen van die winsten gaan naar de gulle gevers, die ze daarna weer weggeven. Die winsten hebben ze te danken aan alle consumenten. Dus eigenlijk is het het geld van de consumenten dat ze weggeven en of consumenten dáár nou zo blij mee zouden moeten zijn, dat vind ik niet. Vraag minder voor de producten zelf én laat de consumenten zelf bepalen wat ze met het geld doen dat ze overhouden. Jammer genoeg vraagt dat om een complete verandering van ideeën in de huidige wereld, want héél veel mensen werken toch om zoveel mogelijk geld te verdienen. En dat geld moet ergens vandaan komen. Vaak is het niet de eerste reden die mensen geven om te werken, maar als je ze aanbied om meer te verdienen, gaan ze geen ‘nee’ zeggen. Het maakt niet uit hoeveel ze al verdienen, het maakt niet uit dat ze alles al kunnen doen wat ze willen.

Het is geweldig dat mensen iets weggeven en dan maakt het niet eens uit wat dat is. Het is nog beter om iets weg te geven zónder dat je daar iets voor terug wil. Het is nog beter om geen geld te hoeven weggeven omdat je precies genoeg hebt. Meer dan precies genoeg heb je namelijk niet nodig. Je koopt toch ook geen 100 appelen terwijl je er maar 5 eet?

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

8 Reacties op De gulle gevers

  1. shirley zegt:

    Er is ook nog zoiets als een goed gevoel overhouden aan het weggeven van materiële dingen. Als je zo rijk bent als Gates of Oprah, dan voelt het fantastisch om heel veel mensen blij te maken met je geld / spullen. Dit is dus een positievere kijk op de zaak. Niet alle mensen willen perse invloed of een wederdienst terug. Soms is je goed voelen over je gulle actie ook genoeg.

  2. Esra zegt:

    Tja. Ik ben het ermee eens dat ik het beter zou vinden als ze hun producten in prijs verlagen. Maarja, dat gaan ze heus niet doen.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *