Slimme apen

Apen zijn geniale dieren, want ze kunnen zichzelf ‘snel’ nieuwe dingen leren. Veel dieren kunnen ook nieuwe dingen leren, maar zijn daarbij afhankelijk van hun baasjes (honden) of van evolutie. Apen zijn van geen van beiden afhankelijk. Apen gaan zelf aan de slag om nieuwe dingen te leren: ze proberen nieuwe tactieken uit in de hoop dat de nieuwe tactiek beter werkt dan de oude. Het moeilijkste aan iets nieuws leren is om een nieuw hulpmiddel te vinden dat ook effectief werkt. Met een veer kan je geen vrucht kapot slaan, maar met een steen wel.

Chimpansees zijn een beetje de koning van het leren, na mensen natuurlijk. Meestal eten chimpansees vruchten, zaden, bloemen en bladeren, maar daar blijft het niet altijd bij. Ze kunnen ook zichzelf aanleren hoe je mieren en termieten op een slimme manier kan eten. Eén voor één oppakken en in je mond stoppen werkt natuurlijk niet, dus moet je een hulpmiddel gebruiken. Chimpansees gebruiken daarvoor een lang en dun takje, die ze in het hol van de mieren of termieten stoppen. De mieren of termieten kruipen erop, waarna de chimpansee het takje er weer uit haalt. En dan kunnen ze makkelijk een hele hoop mieren of termieten van het takje aflikken!

Chimpansees kunnen ook menselijke taken leren. Ze kunnen helaas niet praten, maar ze kunnen wel leren begrijpen hoe gebarentaal werkt. Het is nog wel een denkstap te ver voor ze om ook te communiceren via die gebarentaal (op één uitzondering na), ze kunnen er alleen taken mee uitvoeren (“als jij ‘ja’ gebaart, krijg je dit”). Chimpansees kunnen ook leren om memory te spelen. Doordat ze een beter geheugen hebben dan mensen, kan een chimpansee met aanleg zelfs beter zijn dan de gemiddelde mens. Bovendien kunnen ze verbanden leggen: als je ze leert dat een stoel bij een tafel hoort, kan hij dat later in de praktijk brengen. Geef hem eerst een tafel als plaatje en laat hem daarna kiezen tussen een stoel en een kast en hij zal voor de stoel kiezen.

Een hele andere soort aap, de bruine kapucijnaap, heeft ook geleerd om hulpmiddelen te gebruiken. En niet op een ‘eenstapsmanier’, waarbij de beloning gelijk komt zodra je het hulpmiddel hebt gebruikt. De palmvaren heeft enorme zaden met hele sterke basten. Bruine kapucijnapen kijken naar welke de rijpste is en verwijderen daarvan de vezelachtige schil. Vervolgens laten ze hem vallen, want hij moet een week droge in de zon. Daarna valt hij nog steeds niet te kraken door de aap zelf, wanthij is er niet sterk genoeg voor, maar wél als er een hulpmiddel wordt gebruikt. Hij laat een steen op de noot vallen zodat de bast openbreekt. Alleen is daar een probleem mee: de steen moet de juiste hardheid hebben én het aambeeld ook. De steen moet het hardste zijn, daarna het aambeeld en daarna de noot. Anders werkt het niet. Deze apensoort heeft al die stappen zelf geleerd, waardoor het vaststaat dat zij een hoge intelligentie hebben. Ze zijn ook het enige dier dat deze noot eet.

Dus ik zou snel maar weer in de schoolbanken gaan zitten, want voor je het weet, is er een aap gevonden die slimmer is dan jij bent!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

8 Reacties op Slimme apen

 1. Esra zegt:

  Waar komt dat aambeeld nu ineens vandaan?

  • Renze zegt:

   Dat is de ondergrond waar de noot op ligt, die is er altijd hè!

  • Esra zegt:

   Ah. Dan ga ik het aambeeld maar eens vegen, er ligt nogal veel sneeuw op hier! (En het aambeeld in de huiskamer moet nog gedweild worden, pfff wat een werk al die aambeelden hè?)

  • Renze zegt:

   Heb ik iets gemist en probeer je toevallig grappig te doen? 😛

  • Esra zegt:

   Toevallig probeer ik dat ja, en als het niet gelukt is dan lig ik nu toch tenminste dubbel om jouw opmerking over mijn grap, dus dan heb ik toch nog gelachen.

   Ik snap niet waarom je het niet gewoon ondergrond noemt, want ik begreep het eerst echt niet… Bij een aambeeld stel ik me toch wat anders voor. Zie het al voor me, zo’n ijzeren ding in de jungle 😛

  • Renze zegt:

   Ondergrond verwijst meer naar aarde of zand of gras. En aambeeld verwijst niet naar zo’n stalen ding, maar wij hebben een stalen ding gemaakt die als aambeeld gebruikt wordt. Zij gebruiken dus iets anders als aambeeld!

 2. Lilith zegt:

  Haha, heel toevallig was daar onlangs een fragmentje over in een amusementswetenschapsprogramma dat bij ons op de televisie is! http://www.youtube.com/watch?v=9sowEgtFEM4 Vanaf 15’30 wordt er een grappig experiment getoond waarbij de apen effectief slimmer bleken dan de deelnemers!

  • Renze zegt:

   Haha inderdaad, ik had het ook niet bedacht, het enige dat ik kon bedenken was dat je ze kon ‘opzuigen’, maar dacht niet dat dat echt zou werken… Maar goed, dat glas met water stond ook niet voor mijn neus.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *