Hallo onzekere

Zelfs jij hebt je goede kanten.

Is het niet een beter idee om je wat meer te fixeren op alle goede kanten van jezelf, in plaats van ‘de hele tijd’ te denken aan al die slechte kanten van jezelf en wat je allemaal wel niet fout doet? Goed hè, zijn al die andere mensen op de wereld? Ze zijn mooier, hebben een beter figuur, zijn slimmer, hebben meer vrienden, zijn succesvoller, hebben een beter levensplan voor ogen, zijn geliefder, hebben meer geld, en nog véééél meer.

Of toch niet?

Nee, toch niet. Want waarom zou jij zoveel slechter zijn dan al die andere mensen? Jij hebt ook goede kanten. Er zal vast wel een mooier persoon op aarde zijn, iemand met een beter figuur, iemand die slimmer is, iemand die meer vrienden heeft, iemand die succesvoller is, iemand met een beter levensplan voor ogen, iemand die geliefder is en iemand met meer geld. Vast wel één iemand in elke categorie, maar niet alles bij elkaar. Dat heeft niemand. Iedereen is wel beter in een bepaald iets dan een ander, maar nooit in alles. Niemand is perfect. Echt niet.

En zelfs als iemand mooier zou zijn, zou jij dat ook willen? Mooier betekent ook meer aandacht, niet per definitie aandacht waar je wat mee opschiet. Misschien is het goed voor je zelfbeeld, maar meer ook niet. Meer vrienden hebben betekent niet gelijk dat die vrienden ook meer voor diegene zouden doen. Misschien zijn jouw vrienden wel véél trouwer en zouden ze meer voor jou opofferen. En met geld kan je misschien wel een 6 als gelukscijfer krijgen, maar geen 10. Jij kan die 10 krijgen zónder zoveel geld.

Als je voor één moment eens probeert na te denken over al die goede kanten van jezelf. Als je voor dat ene moment ook eens probeert te vergeten wat anderen van jou vinden. Als je voor dat ene moment ook eens probeert te vergeten of anderen misschien nog beter zijn in die goede kant van jou. Als je je voor dat ene moment eens héél erg egocentrisch opstelt. Kan je dan niet inzien dat jij ook hele leuke goede kanten hebt? Kan je je dan niet bedenken dat al dat onzekere misschien een beetje overdreven is? Kan je dan niet tevreden zijn met jezelf?

In deze wereld zijn zóveel mensen onzeker, misschien zelfs wel iedereen. En je schiet er niet eens zoveel mee op. Je wordt wat voorzichtiger, wat vaak zelfs tegen je kan werken. Je probeert situaties te vermijden, maar misschien zouden dat juist hele leervolle situaties zijn geweest. Je denkt dat anderen het altijd beter weten, terwijl jij soms ook gelijk hebt. Een beetje onzekerheid op zijn tijd is best oké, als het maar realistisch blijft. En dat is het bij jou vast niet echt.

Ook jij hebt je goede kanten. Echt waar.

Dag onzekere

PS: jouw onzekerheid is nu natuurlijk niet weg, was het maar zo makkelijk, maar het is wel goed om je soms even bewust te zijn van irrationele gedachtes. Leg de lat niet te hoog voor jezelf, geef jezelf eens een complimentje en bedenk je dat niemand perfect is.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Hallo onzekere

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *