Wie zegt dat we bestaan zoals we denken dat we bestaan?

Vandaag had ik een college waarin we The Matrix keken. En dan doe je een Universitaire master! Gelukkig was het daadwerkelijk leerzaam, aangezien het ging over de ethische kant van IT en dat grenst aan The Matrix. Kort het plot van The Matrix: tijdens de 21e eeuw hebben mensen hele slimme robots gemaakt die de wereld hebben overgenomen. De robots hebben echter de mensen nodig als energiebron. Om de mensen kalm te houden, zijn ze aangesloten op een computer die de wereld op zijn best in 1999 simuleert. Iedereen in The Matrix beleeft dus eigenlijk een simulatie van de wereld. Dat weten slechts een paar mensen en over die paar mensen gaat The Matrix.

The Matrix is eigenlijk hetzelfde als het gedachte-experiment ‘hersenen in een vat’. Dat vat is letterlijk een bak met water waar de hersenen in zwemmen. Op de hersenen is een computer aangesloten via elektronendraden die de hersenen allerlei impulsen sturen, zoals blijheid en boosheid, maar ook ‘je staat nu in de zon’ en ‘iemand prikt met een pen in het topje van je vinger’. Die hersenen hebben geen eigen armen, benen of ogen, maar de computer simuleert dat allemaal. De computer weet dus perfect hoe een mens beweegt en wat er allemaal precies gebeurd. Op dit moment is dat nog onmogelijk, want onze computers zijn daar niet sterk genoeg voor, maar in de toekomst zou het misschien wel kunnen.

Als je The Matrix vanuit het ‘hersenen in een vat’-perspectief vergelijk met de echte wereld, kom je tot de conclusie dat je niet kan weten of de echte wereld ook wel echt bestaat zoals wij denken dat hij bestaat. Niemand die zijn hersenen in een vat heeft kan namelijk bewijzen dat dat zo is. Bovendien kan iemand die dat niet heeft ook niet bewijzen dat hij het niet heeft. Het is onfalsifiseerbaar, net zoals het bestaan van een god. En dat is best beangstigend, want dat zou betekenen dat je niet kan weten of je wel echt bestaat en of je niet eigenlijk in een simulatie leeft.

Die simulatie kan je nog een stap verder doortrekken. Het is zelfs mogelijk om in plaats van รฉchte hersenen in een vat, ‘nep’ hersenen in een computer te gebruiken. Oftewel: dat elk mens eigenlijk gewoon een paar miljard bits zijn op een computer en dat het verder niets is. Ook dat is niet te bewijzen, want die bits kunnen niet weten dat ze bits zijn als ze vertelt wordt dat ze geen bits zijn.

Je kan ook een andere kant op een stap verder gaan: neem de mensen in The Matrix die weten hoe het eigenlijk in elkaar zit. Wie zegt dat dat niet รณรณk een simulatie is? Dat de simulatie dus voor die mensen simuleert dat er nog een extra laag aan simulatie in zit. Dat is ook onfalsifiseerbaar. Via dezelfde redenatie kan je oneindig lang doorgaan: een simulatie in een simulatie in een simulatie in een simulatie in een … En nergens kan je ook maar iets bewijzen.

Gelukkig is er ook een goede kant aan, want ik neem aan dat de meesten van jullie hier nog nooit over na hebben gedacht, net zoals ik. En ik neem aan dat de meesten van jullie niet denken dat dit ook echt waar is, ook al kunnen jullie het niet bewijzen. En ik neem aan dat jullie ‘genieten van het leven’, ook al is het misschien wel een simulatie. Dus het leven gaat gewoon door zoals het altijd al was, ook al weet je misschien niet de echte waarheid over hoe het leven in elkaar zit.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Wie zegt dat we bestaan zoals we denken dat we bestaan?

 1. Simone zegt:

  hihi, geweldig dat filosoferen! Ik heb dat soort gedachten altijd met het heelal. Het standpunt dat het heelal oneindig is. Dat kan ik niet bevatten.. Gaat mij te boven! Want het moet toch ergens eindigen? Want niks bestaat toch niet? Het is toch altijd iets? Maar na dat einde, zit toch ook iets? Is het dan een soort betonnen muur? Zo denk ik mijzelf vaak helemaal gek haha. En nu ga ik the Matrix echt een keer kijken! M’n vriend blij maken ๐Ÿ˜‰ Want die vraagt het al zovaak aan mij en het leek me niks aan, maar nu ben ik nieuwsgierig ๐Ÿ˜‰

  • Renze zegt:

   Ik denk dat als je dit hebt gelezen, dat je dan in ieder geval de basis achter The Matrix snapt en hem dus niet alleen kijkt omdat sci-fi leuk is. Dat scheelt al hoop ik ๐Ÿ˜› Komt hij mij hier persoonlijk bedanken?

 2. Hier heb ik inderdaad nog nooit over nagedacht. Leuk om te lezen!

 3. Esra zegt:

  Bij Dit Was Het Nieuws hebben ze het er een keer een aflevering lang over gehad dat we eigenlijk allemaal in een kist liggen met een heleboel draden op ons aangesloten ofzo (dat was misschien ook wel naar aanleiding van The Matrix, weet ik niet meer). Hilarische aflevering ๐Ÿ˜›

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *