The Hobbit

Ik ga niet vertellen hoe het verhaal van “The Hobbit” gaat, want daarvoor moet je lekker zelf het boek lezen. Ik ga je wel vertellen waar het over gaat, want dan verklap ik niets en kan je nog steeds lekker zelf het boek lezen!

Een Hobbit (wat is een Hobbit? Lees het boek!) genaamd Bilbo Baggins woont in The Shire (Nederlands: het Gouw). Op een dag komen er 13 Dwergen en één tovenaar (Gandalf, dezelfde als uit The Lord of the Rings) naar hem toe. Ze willen hem meenemen op een queeste om de draak Smaug te verslaan, die Erebor in een ver verleden heeft veroverd van de Dwergen.

Bilbo wordt alleen meegevraagd doordat de Dwergen niet met 13 op pad willen. Hij is een vriend van Gandalf, die de Dwergen tipt om hem mee te nemen, maar de Dwergen zien er eigenlijk niets in. Je kan het al raden: aan het eind van de boek zien ze wél de waarde van Bilbo, zoals het in elk boek zou gaan. Gandalf had tegen de Dwergen gezegd dat Bilbo een Thief was, terwijl Bilbo dat zelf eigenlijk helemaal niet vond. Hij heeft zichzelf echter aangeleerd om te stelen, zodat de Dwergen zijn sterke punt konden gebruiken.

Er gebeuren een hele hoop dingen in het boek, de beschrijvingen zijn vaak uitgebreid, de belangrijke gebeurtenissen meestal wat korter. Zoals elk fantasyboek betaamd, zijn er een hoop dingen onrealistisch te noemen, maar Tolkien heeft het zo geschreven dat overal toch een kern van realisme zit. De vele liederen die Tolkien erin verwerkt heeft, zijn ook om bij weg te dromen.

Vind je lezen niet leuk? Dan moet je tot december 2012 en december 2013 wachten, want dan komt de verfilming in de bioscopen! Helaas, wel in twee delen. Twee keer de prijs, maar wel twee keer de lengte!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random. Bookmark de permalink.

3 Reacties op The Hobbit

 1. Ik ben al lang van plan om The Hobbit te lezen, maar ben er nog niet toe gekomen. Leuk dat je blog mij eraan herinnert! De bespreking van het boek klinkt veelbelovend. Bij het lezen van The Lord of the Rings heb ik altijd enorm genoten van hoe Tolkien gedetailleerd de lanschappen beschrijft, ik hoop dat The Hobbit gelijkaardig is.

  • Jolene zegt:

   Ik heb ook lord of the rings gelezen en the hobbit en ik moet eerlijk zeggen dat ik the hobbit leuker vond :). Dus ik denk wel dat ‘t jou zal bevallen! Alleen jammer dat het nog zo lang wachten is op de film!

  • Renze zegt:

   Ik vind ook LotR minder leuk, heb het idee dat het daar wat langdradiger is. Misschien komt het ook door het wat lastigere Engels en dat ik dat niet lang aandachtig kan lezen…

   Duurt nog maar een jaartje he!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *