Hoe liegen jullie?

Conclusie één: de enquête was te moeilijk (Esra had gelijk) óf jullie hebben geen zin om een enquête in te vullen (kan ik mij best voorstellen). Dus ik moet het doen met 5 hele resultaten, waarvan één ikzelf ben.

Vraag 1: Wat versta jij onder liegen over een lange periode van tijd?
Iedereen vindt ‘liegen zelf’, ‘liegen voor de bestwil van anderen’ en ‘bewust verzwijgen’ vallen onder liegen. 2 van de 5 vinden ook nog eens ‘overdrijven om een verhaal mooier te maken’ onder liegen vallen. 1 heeft nog een extra antwoord gegeven: “bewust verzwijgen om er zelf voordeel mee te halen en dingen zodanig zeggen zodat ze waar zijn, maar dat je weet dat de ander het anders op gaat vatten”.
Conclusie: deze vraag was niet bedoelt om een conclusie uit te trekken, omdat het alleen ging over wát mensen onder liegen verstaan en niet wat ze ervan vinden. Dat komt later nog.

Vraag 2: Hoe vaak lieg je ongeveer per maand, gemeten per persoon per gebeurtenis?Conclusie: iedereen liegt wel eens, maar het valt op zich nog wel mee hoe vaak het is.

Vraag 3: Ik heb nog nooit gelogen volgens mijn eigen interpretatie tegen…
2 van de 5 vulden geen enkele categorie in: ze hebben dus tegen iedereen wel eens gelogen. Eén iemand vulde alleen ‘mijn schoonfamilie’ in. De laatste twee vulden er allebei een paar in, maar wel met weinig overlap. Ze hadden beiden alleen ‘mijn ooms, tantes, neven, neefjes, nichten, nichtjes’, ‘mijn beste vrienden’ en ‘de politie, belastingdienst of andere overheidsinstanties’. Niemand vulde ‘Bedrijven of personen waarbij ik producten heb gekocht of diensten heb afgenomen’ in. Daar heeft iedereen dus tegen gelogen.
Conclusie: hier valt weinig over te zeggen met zo weinig mensen die meededen, jammer genoeg. Deze vraag heb ik er trouwens expres ingestopt om mensen te laten beseffen tegen wie ze allemaal al gelogen hebben. Ik oordeel daar niet over, maar dat zijn dingen waar je niet zo snel zelf over na zou denken, denk ik.

Vraag 4: Over wat voor soort onderwerpen/zaken lieg je?
Bij de antwoorden stonden globale antwoorden als: “Vooral onderwerpen waarbij ik geen behoefte heb om ze te delen.” en “Minder belangrijke zaken, die geen invloed hebben op de persoonlijke menselijke relatie”. Specifieker kwam het neer op: “Over hele persoonlijke dingen lieg ik in de puurste vorm”, “Praktische afspraken”, “Directe kritiek”, “Over waar of bij wie ik ben”, “Hoe ik me voel”, “Als een stomme jongen vraagt of ik een vriend heb, zeg ik soms ja”, “Dat ik twee keer per dag mijn tanden poets”, “Wat ik gedaan heb die dag”.
Conclusie: het is héél erg divers. Er is geen lijn in te vinden. De één benoemt juist persoonlijke dingen, de ander juist minder belangrijke zaken. Misschien zijn het wel twee soorten (liegende) personen?

Vraag 5: Vind je dat je teveel liegt?
Tweemaal nee, driemaal ja. De ja’s gaven als reden: “ik heb een vertrouwensprobleem waardoor ik veel dingen niet meer ‘kan’ delen en ik wacht totdat dat overgaat”, “Ik heb geen zin in gezeur van anderen” en over de stomme jongen: “Ik vind het naar van mijzelf dat ik zo glashard lieg, want het gaat tegen mijn principes in. Maar is dat zoveel erger dan dingen bewust verzwijgen? Dat doe ik veel vaker. Die jongens horen in ieder geval liever dat ik bezet ben dan dat ik ze niet moet.”
Conclusie: toch 3 van de 5 die vinden dat ze teveel liegen, alle drie met een totaal verschillende reden. Weer helpt het hebben van slechts 5 reacties niet echt.

Vraag 6: In wat voor situaties is een leugen acceptabel of gerechtvaardigd?
“Alleen als je de waarheid vertellen uitstelt”, “Als het directe invloed heeft op een goede relatie”, “Nooit”, “Voor de bestwil van anderen, zonder dat anderen daarmee benadeeld worden”, “Om iemand te beschermen, om iemand pijn te besparen, om gezeik te voorkomen, uit luiheid of om een verhaal leuker te maken zonder de essentie te veranderen”.
Conclusie: óók al zoveel verschillende antwoorden. Vooral de “Nooit” vond ik een leuke reactie.

Vraag 7: Onderneem je actie als je iemand anders betrapt op een leugen?
De antwoorden vallen onder te verdelen in twee groepen: waar mensen wél actie ondernemen en waar mensen geen actie ondernemen.
Wel: “Bij mensen die dichtbij mij staan, of juist heel ver weg, of bij bedrijven. De mensen die dichtbij mij staan, snappen dat ik vind dat je overal eerlijk over moet zijn en dat ik ze hun fout vergeef. Bij de andere twee groepen gaat het mij vooral om hun op hun fouten te wijzen in de hoop dat ze zichzelf verbeteren. Wat ze van mij vinden, maakt mij niet uit.”, “Voor zover ik er iets aan kan doen”, “Ik probeer het”, “Als een leugen niet gerechtvaardigd is, zeg ik er wat van. Ik verbeter een persoon als de waarheid een verhaal veranderd. En als iemand wordt bedrogen in een relatie.”, “Bij een misdrijf”.
Niet: “Bij mensen die niet dichtbij mij staan en ook niet ver weg. Met die mensen heb ik geen behoefte aan lastig gedoe, ik houd liever alles wat simpeler met hun.”
Conclusie: weer een hele hoop verschillende antwoorden. Vooral de persoon die ‘de wereld’ onderverdeelt in drie groepen (dichtbij, ver weg en ertussenin) en alleen actie onderneemt bij de eerste of tweede groep, vond ik intrigerend. Bewust kiezen voor simpele relaties heeft een hoop voordelen denk ik.

Vraag 8: Als iedereen altijd eerlijk zou moeten zijn, zou de wereld dan een betere plaats zijn?
Viermaal ja, eenmaal nee. De ja’s zeiden: “Als iedereen precies weet waar ze aan toe zijn, kunnen ze een betere inschatting maken van wat ze moeten doen”, “De wereld is dan veel eerlijker”, “Mensen vertrouwen elkaar veel beter”, “Doordat iedereen weet wat anderen van jouw vindt, zullen mensen meer pijn voelen. Als die taboe is doorbroken, zal het uiteindelijk beter worden.”. De nee zei dat ik de film ‘The invention of lying’ moet gaan kijken, dus dat ga ik doen.
Conclusie: eerlijk zijn! Iedereen! Altijd! Dat is wat de meerderheid wil!

Vraag 9: Heb je bij deze enquête gelogen?
Eenmaal ja, viermaal nee.
Conclusie: de ja is de persoon van het aanraden van de film én van het enige nee-antwoord op de vorige vraag. Is er een verband? Vast niet.

Voor de volgende keer ga ik onthouden: 1) verwacht nóg minder van een enquête en 2) maak een enquête niet zo moeilijk. En daar is niets aan gelogen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Vragen met de tag . Bookmark de permalink.

10 Reacties op Hoe liegen jullie?

 1. Sophie zegt:

  Ik had hem niet ingevuld, moet ik eerlijk toegeven, en het spijt me niet (eerlijk van me hé). Ik vond hem te lastig (heb een slecht geheugen enzo). 😛

 2. Esra zegt:

  Ik vond hem ook te lastig en tóch heb ik hem ingevuld!
  Geinig om je eigen antwoorden terug te lezen tussen al die andere antwoorden!

 3. Elise zegt:

  Ik wist niks van een enquête (ik volg laatste tijd weinig blogs…) maar vind deze nog wel interessant ^^

 4. Ik was inderdaad ook afgehaakt, sorry! Wel erg leuk om te lezen!
  “Als een stomme jongen vraagt of ik een vriend heb, zeg ik soms ja” Hihi, dat doe ik ook wel eens!

 5. Lauradenkt zegt:

  Ja, je moet enquêtes echt zo simpel mogelijk maken, want mensen zijn echt dom. En ik was te dom (of te lui) voor deze.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *