Ed Stafford

Ed Stafford kan je bestempelen als een ‘gek’, maar dan wel op een positieve manier. Hij komt uit het leger en is gespecialiseerd in survivallen. Twee van zijn survival prestaties zijn in beeld gebracht en één daarvan staat in het Guinnes Book of Records.

Diegene die in het Guinnes book of Records staat, is de Amazone aflopen. En dat is geen klein stukje, hij heeft namelijk ongeveer 7000km gewandeld. Regel één: als hij een rivier overstak met een boot, liep hij daarna weer terug naar de plek op dezelfde hoogte als waar hij met de boot in het water ging. Oftewel: hij heeft écht de hele afstand gelopen. Na 860 dagen was hij bij de Atlantische Oceaan, dat betekent ongeveer 8km per dag. Lijkt weinig, maar in regenwoud is dat veel. En dat 860 dagen achter elkaar. Reden dat hij dit deed? Had hij zin in. En zodat er wat meer aandacht voor de complexiteit van het Amazone-gebied kwam, maar vooral omdat hij er zin in had.Ed Stafford: Walking the Amazon

De tweede prestatie is 60 dagen op een eiland van 3 hectare overleven zónder dat hij iets mee had genomen (behalve camera’s en batterijen om zichzelf te filmen). Geen kleding, geen mes, geen aansteker, helemaal niets. Op het eiland leefden ook 8 geiten die er ooit achtergelaten zijn door een stam. Zijn doel was niet alleen om 60 dagen te overleven, maar ook om te evolueren. Eerst sliep hij in een grot, maar na een maand heeft hij een eigen huis gemaakt. Op het einde had hij zelfs een bed gemaakt waarop hij kon slapen. In het begin had hij natuurlijk geen mes (wat héél lastig is: voor bijna alles in de natuur heb je een mes nodig, het liefste een machete) en uiteindelijk heeft hij die kunnen maken van aangespoelde spullen. In het begin had hij geen water, maar door een aantal vernuftige methodes, heeft hij op het einde een watervoorziening die hem compleet voorziet. Hij verzamelt onder andere al het regenwater dat op zijn huis valt via een geïmproviseerde dakgoot. En uiteindelijk vangt hij ook een geit, al ving hij hem niet echt: de geit had zichzelf vastgelopen in hangende takken. Toch is het een prestatie om zo’n dier te doden, want hoewel het ‘zielig’ is, was het voor hem in zijn situatie wel gerechtvaardigd.

De eerste prestatie is terug te zien én lezen onder de naam ‘Walking the Amazon’, de tweede onder ‘Ed Stafford: Naked and Marooned’. Waarschijnlijk niet iets wat jullie normaal gesproken kijken, maar zéker de moeite waard om te zien tot wat een menselijk lichaam in staat is.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Ed Stafford

  1. Lauradenkt zegt:

    Jaaaaaaa, dat programma heb ik ook gezien. Bizar. Bizar.

  2. wez zegt:

    Zeer veel respect voor deze man, heeft laten zien wat wij kunnen als we echt doorzetten en voornamelijk zijn drang om te overleven. Ben benieuwd naar zijn volgende missie !!!!!!!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *