Heb ik teveel kritiek?

Soms denk ik wel eens bij mijzelf: ‘heb ik niet teveel kritiek hier op mijn blog?’. Ik vind van niet, maar al die kritiek leidt wel tot iets anders: het lijkt hier af en toe té negatief. Terwijl ik helemaal niet negatief ben. Ik ben wel een pessimist, alleen wel een positieve pessimist. Enthousiasme zit in mij, net zoals altijd in alles het positieve zien.

Met mijzelf heb ik de (halve) regel afgesproken om niet te vaak in dezelfde categorie te bloggen. En aangezien ik slecht ben in mij aan vaag omschreven regels te houden, komt dat neer op dat tussen twee blogs uit dezelfde categorie minimaal 4 andere blogs zitten (blog 1 en dan pas blog 6 weer). Alleen al daarom vind ik dat ik niet teveel kritiek heb, want dat is maar één keer per tien dagen.

Daarnaast uit ik alleen kritiek als ik ‘zeker’ weet dat wat ik zeg (en vind) gebaseerd is op waarheden. Soms heb ik de neiging om iets te vinden dat uit mijn gevoel komt, maar als ik dan op zoek ga naar dingen die mijn gevoel onderschrijven, valt het vaak tegen. Meestal is dat gevoel gebaseerd op vooroordelen en dat is geen goede basis om kritiek te uiten. En dan verdwijnt mijn mening weer terug in de achterkant van mijn hoofd.

En dan komt er ook nog eens bij dat ik altijd probeer iets positiefs bij al dat negatieve te vertellen. Zoals nu: bij alles waar ik kritiek op uit, valt ook iets te leren. Dat niet iedereen daar elke keer weer behoefte aan heeft, ja, dat is jullie keuze. Dan slaan jullie die blog maar over en lopen jullie mij in je hoofd te bekritiseren. Als jullie twee dagen later maar weer positief over mij denken!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Blog met de tag . Bookmark de permalink.

9 Reacties op Heb ik teveel kritiek?

 1. Laura zegt:

  Ik moet zeggen dat je wel vaak kritiek op je blog hebt. Niet vervelend vaak, maar het moet niet veel vaker worden 🙂 Hoe kun je trouwens een pessimist zijn als je overal het positieve in ziet?

  • Laura zegt:

   Om trouwens nog iets positiefs te zeggen: ik lees je blog om 23:44 terwijl ik morgen om kwart voor zes moet opstaan.

  • Renze zegt:

   Ik ga het sowieso niet vaker doen, sterker nog, ik probeer het de laatste tijd minder te doen, maar steeds op het verkeerde moment komt er iets tussendoor 😛

   Ik zie niet overal iets positiefs van in, niet overal het positieve, een subtiel verschil! Zelfs bij iets negatiefs zit nog iets positiefs, overal kan je wel iets van leren.

   Dat is eigenlijk eerder negatief: je kan beter gaan slapen, mijn blog is de volgende dag ook nog!

 2. Esra zegt:

  Volgens mij heb ik dit al eens eerder gezegd, maar kritiek wordt leuker als je het met humor brengt. Ik denk niet dat jij meer kritiek uit dan de gemiddelde columnist, maar je brengt het zo serieus en betogend, dat het soms saai wordt. Probeer het eens op een andere manier!

  • Renze zegt:

   Ik ben geen columnist!!! Een columnist schrijft over een probleem en gooit er op het laatste wat humor bij. Ik schrijf over een probleem en geef er een oplossing bij (en probeer het te relativeren). Ik ben liever saai dan een columnist 😛

  • Esra zegt:

   Ik zeg toch niet dat je een columnist moet worden? Je kan toch ook een oplossing aandragen met humor? Overigens ben ik er niet van overtuigd dat columnisten dat niet doen.

  • Renze zegt:

   Het leek alsof je impliceerde dat ik een columnist was, maar dat wil ik niet 😛 Ik wil niet per se grappig ‘moeten’ zijn, want als iets geforceerd is, is het altijd veel minder goed (uitzonderingen daargelaten). Ik had het over de gemiddelde columnist, en daar horen veruit de meeste bij volgens mij. Er zijn vast wel uitzonderingen.

 3. Lauradenkt zegt:

  Ik erger me niet echt eraan ofzo, maar wat Esra zegt, klopt wel, dat je het meestal heel serieus brengt.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *