Wat doen emoticons?

Emoticons (of smileys) zijn waardevol op het internet, heel erg waardevol. Met één emoticon kan je de interpretatie van een hele alinea omgooien. Toch zijn er nog altijd mensen die niet goed snappen hoe ze werken, en dan heb ik het voornamelijk over de oudere medemens die niet gewend is met emoticongebruikers te communiceren, zoals mijn vader. En daarom een korte uitleg van de meest gebruikte emoticons mét een voorbeeld erbij! Emoticons moeten op zijn zij gelezen worden: je draait je hoofd 90 graden naar links (soms naar rechts) en dan zie je wat het voorstelt.gelukkig

:) = blij. Kan ervoor zorgen dat niemand denkt dat iets sarcastisch is.
Zonder: “De voorstelling was ge-wel-dig”, kan heel erg sarcastisch overkomen zonder uitroepteken of emoticons.
Met: “De voorstelling was ge-wel-dig :)”, is duidelijk in wat het bedoelt.

:D is een overdreven :), oftewel: een heel blij poppetje. Komt hetzelfde over als :). :( daarentegen kan gebruikt worden in tegenovergestelde situaties, want :( is verdrietig.

:P = een poppetje dat zijn tong uitsteekt. Kan in een heleboel situaties gebruikt worden. Neemt de serieusheid van een hele alinea in één klap weg.
Zonder: “Ik haat je”, is héél serieus.
Met: “Ik haat je :P”, wordt meestal opgevat als een grapje.

;) = poppetje dat knipoogt. Zorgt ervoor dat anderen weten dat jij denkt dat je het beter weet.
Zonder: “Ik zou de verwarming uitzetten” komt over als: “het kan best handig zijn om de verwarming uit te zetten, maar als je dat niet wil doen, even goede vrienden”.
Met: “Ik zou de verwarming uitzetten ;)” komt over als: “ja, je moet echt die verwarming uitzetten, anders gaat het mis!”

:o = een verbaasd poppetje. Net zoals :) kan hij ervoor zorgen dat niemand denkt dat iets sarcastisch is.
Zonder: “Wat erg”, het lijkt alsof de schrijver het eigenlijk helemaal niet erg vindt.
Met: “Wat erg :o”, en nu weet iedereen dat de schrijver het wel degelijk heel erg vindt!

Behalve dat emoticons de insteek van een hele alinea omgooien, doen ze nóg iets: ze voegen emotie toe. Met emotie is het echter belangrijk dat je het niet constant laat zien, want dan kunnen mensen moeilijker scheiden wat nou écht belangrijk is. Bovendien leest het irritant als er na elke zin een emoticon staat en emoticons zijn ook niet zo professioneel, voor als je professioneel wil overkomen. In professionele aangelegenheden geldt dan ook de impliciete regel: als het zonder emoticons niet duidelijk genoeg is, moet je het herschrijven. De belangrijkste tip is: gebruik emoticons alleen als ze écht nodig zijn.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

9 Reacties op Wat doen emoticons?

 1. Ik vind emoticons leuk!!! Vooral de (A)
  Erg jammer dat je op twitter geen emoticons hebt, haha!

 2. Lilith zegt:

  Helemaal akkoord met je laatste paragraaf! Ik gebruik ze wel in mijn reacties, maar niet in mijn teksten zelf, dat vind ik erg irritant. ‘k Stoor mij daar ook aan op andere blogs – alhoewel een tekst zoals de jouwe hierboven dan natuurlijk ‘n uitzondering is – zonder emoticons zou hij gewoonweg onbegrijpbaar worden, haha 😀 (ik lach!)

  • Renze zegt:

   Volgens mij is het een beetje een ongeschreven regel om geen emoticons in blogs te gebruiken, voor zover ik weet, heb ik het ook nog nooit gedaan (behalve deze dan…).

 3. Esra zegt:

  Hoezo? 😮 Waarom als ze alleen echt nodig zijn? 🙁 😛 :’)

 4. Lauradenkt zegt:

  Ja, maar sommige mensen vatten zelfs de 🙂 op als iets sarcastisch of betweterigs! (ik niet overigens, wel bij de 😉 inderdaad, ik heb zo’n hekel aan die smiley)

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *