Zelfkritiek

Er gaat iets fout in een relatie tussen jou en een vriend(in), het loopt niet meer zo lekker als vroeger. Is dan niet het eerste wat jij doet om te kijken naar welke fout jij hebt gemaakt? Behalve dat ik liever sowieso niemand de schuld geef, is het naar jezelf kijken ook nog eens oneerlijk voor jezelf. In héél veel gevallen is het een combinatie van factoren en is het maar lastig te zeggen bij wie van de twee nou de meeste schuld ligt. En om jezelf dan aan te wijzen als de schuldige en tegen jezelf te zeggen dat je je nu toch echt beter moet gedragen, is niet eerlijk voor jezelf.

Ander voorbeeld: je bent een beetje onzeker, kijkt in de spiegel en vind jezelf lelijk. Vervolgens zeg je tegen jezelf dat je lelijk bent. Zelfde geldt voor als de weegschaal een halve kilo meer aangeeft dan 4 weken geleden en je jezelf een dik varken noemt. Zou je dat ook bij een ander doen? Nee, tegen die ander zou je nooit zeggen dat diegene lelijk of een dik varken is. Buiten dat de meeste mensen dat niet durven, zouden ze het ook veel positiever willen brengen door niet gelijk de ander af te branden, maar ook te kijken naar de goede kanten en vooral te kijken naar de werkelijkheid. Door een halve kilo aan te komen ben je niet opeens dik, en dan is het nog maar de vraag of dik wel per definitie slecht is (wat het niet is).

Wanneer je over jezelf oordeelt op dezelfde manier als dat je over anderen oordeelt, krijg je een positiever beeld over jezelf en word je automatisch minder onzeker. En wie wil nou niet minder onzeker zijn? Probeer eens te kijken naar al jouw goede kanten: naar hoe betrouwbaar, behulpzaam, eerlijk, lief, aardig, zorgzaam, intelligent, ambitieus en geweldig jij bent. Iedereen heeft zijn goede kanten. Probeer jezelf te complimenteren: “zo, jij hebt het hele huis zomaar schoongemaakt, goed hoor!” of “wat heb je toch leuk haar vandaag!”. Elke keer dat je dat doet, zie je jezelf weer wat positiever en word je weer wat minder onzeker.

Natuurlijk moet je er óók weer niet in doorslaan door jezelf als dé beste persoon ter wereld te zien, maar door jezelf te bekijken zoals je een ander bekijkt, kan je wel inzien dat je eigenlijk veel leuker bent dan je denkt dat je bent. Ook JIJ!

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie met de tag . Bookmark de permalink.

3 Reacties op Zelfkritiek

  1. Lauradenkt zegt:

    Ja, dat is waar, maar het is best moeilijk om te doen.

  2. Helemaal waar! Maar inderdaad erg lastig. Vooral in het eerste geval, met vriend(innen) geef ik altijd mijzelf de schuld.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *