Centraal Examen Frans uitgelekt

En daarbij zijn weer eens een heleboel fouten gemaakt die allemaal op een vrij makkelijke manier te voorkomen waren. Ik heb er geen problemen mee dat een organisatie (of het nu een bedrijf of iets uit de overheid is) fouten maakt, maar wél dat ze niet op een adequate manier met een gelijkwaardig alternatief komen zonder daarbij 100 makkelijk te voorkomen fouten maken.

De examenperiode loopt officieel van het begin van het eerste tijdvak tot het begin van de zomervakantie (29 juni)
Het staat in de maartmededeling van het CvE, iets waar ik nog nooit van gehoord heb en ook niet ben tegengekomen toen ik zelf in mijn examenjaar zat. Ik zoek vaak informatie op dit niet zo nodig is (of ik kom het per toeval tegen), dus als ik mijzelf als voorbeeld neem, kan je ervanuitgaan dat bijna geen enkele leerling hier vanaf wist, laat staan dat ze hem hebben gelezen en begrepen dat ze tot en met 29 juni niet op vakantie mogen gaan (ja, op eigen risico, maar dat is praktisch gezien hetzelfde als niet mogen). Daarnaast raden heel veel scholen het juist aan en regelen zelf reizen! (Al is dat vaak wel op de vrijdag na de examen, in dit geval komt dat nog net goed uit, maar ze negeren wel de maartmededeling.) Blijkbaar mag dat niet, maar (bijna) niemand weet het. En toch heeft het CvE besloten om het examen van gisteren naar vandaag te verplaatsten, terwijl er een hoop mensen gisteravond, vanochtend of deze middag weg (wilden) gaan. Het gaat mij er hoofdzakelijk om dat ze totaal geen rekening houden met de complete situatie en dat ze doen alsof de leerlingen alle regels altijd maar moeten kennen en dat het CvE zelf onschendbaar is. Als je zó stug volhoudt aan je eigen regels zonder enige vorm van medeleven, ben je geen goede organisatie. Goede organisaties tonen begrip, juist in lastige situaties.

CvE (College voor Examens) geeft veel te laat duidelijkheid
Woensdagavond 18:40 is het examen online gezet op het forum van FOK!. Vanwege de snelheid van het internet mag ik hopen dat het CvE tegen 20:00 overal van op de hoogte was. 22:00 zou dan de vergadering zijn als ik ruim reken. 23:00 zekerheid als ze goed kunnen vergaderen. En toch duurde het tot vanmorgen totdat er duidelijkheid was. Elke minuut die het scheelt om duidelijkheid te geven is een verlies, vooral door alle vakanties die al geboekt zijn voor gisteravond, vanochtend of vanmiddag, maar ook voor de gala’s van vanavond. Wie wil er nou een gala als ze morgen nog een examen hebben?

Print gewoon een ander examen uit
Ze hebben voor dit soort omstandigheden een noodscenario: een ander examen gebruiken. Die voor het tweede en derde tijdvak van dit jaar zijn sowieso klaar en volgens mij die van 2014 ook al. Waarom niet één van die versies zo snel mogelijk uitprinten en rond laten brengen door DHL, PostNL of een ander soortgelijk bedrijf bij alle scholen? Daar zouden ze vanaf 23:00 14 uur en 30 minuten voor hebben gehad. Als je 5 uur rekent voor het rondbrengen van alle examens en daar nog een half uur speling op rekent, hebben ze 9 uur de tijd om bijna 17.000 exemplaren uit te printen. Ongeveer 25 pagina’s per examen is 425.000 pagina’s. Dat haal je met 40 printers. Een groot bedrijf heeft zo’n beetje al 40 printers in hun gebouw staan. Maar goed, ik kan me voorstellen dat het wat krap is. Dan kies je voor de tweede optie.

Nieuw exemplaar via het internet: de beveiligde omgeving van DUO
Ze hebben er zelfs een landelijke test voor elk jaar: ‘Landelijke test noodscenario‘. Hoe je via het internet een nieuw examen kan verspreiden. Die test was dit jaar succesvol voor het vwo en havo, maar niet voor het vmbo, en daar hebben ze adequate maatregelen op genomen als ik ze mag geloven. Volgens het LAKS heeft het CvE dit noodscenario wel ingezet, maar niet doorgezet. Kunnen ze niet eens in 17 uur en 30 minuten een pdf documentje via het internet verspreiden?

Wat te doen met de verzegeling?
De examens horen verzegeld te zijn tot en met een kwartier voor aanvang van het examen. Als alle scholen de originele examens terugsturen, kunnen ze er vrij makkelijk achter komen bij welke scholen het is misgegaan. Geef die scholen een hoge boete om tenminste nog íets positiefs uit deze uitlekking te halen. Maar nee, die kans heeft het CvE niet gepakt. Ze hebben nog wel een kans voor de toekomst: voortaan steekproefsgewijze controles houden bij scholen door er iemand van het CvE naartoe te sturen die 16 minuten van te voren aan komt lopen en kijkt of de envelop nog verzegeld is. Mijn vermoeden is dat ze dat niet gaan doen…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Centraal Examen Frans uitgelekt

 1. Esra zegt:

  Ja ik vind het ook belabberd. Waarvoor heb je al die noodoplossingen als je ze blijkbaar niet uit wilt voeren?

 2. Sophie zegt:

  Ik hoorde mijn klas vooral klagen over de vakantie omboeken, maar ik vraag me dan af bij zo’n uitlekking: hoe en waar is het kunnen gebeuren, op welke schaal en is het bij nog andere examens gebeurd. Overigens zegt een verzegeling alleen niet alles (een envelop kan heel voorzichtig langs een bepaalde kant open gemaakt zijn en weer dicht gemaakt als iemand er heel erg handig in is, denk ik). Ook las ik dat een tekst uit het examen met de bijbehorende vraag in 2007 al was gegeven, wat ik niet vind kunnen. Mensen die die tekst toevallig geoefend hadden, hebben een voordeel gehad.

  • Renze zegt:

   Hoe het is gebeurd, is niet echt een fout van het CvE, daarom heb ik daar maar niets over gezegd. Ik denk niet dat dat echt goed na te maken is als ze er maar een goede beveiliging op hebben (enveloppen die bijna niet na te maken zijn). Iemand die examens steelt heeft namelijk vaak niet echt het doel om het helemaal goed terug te brengen. Het is niet echt naar zo iemand terug te leiden, of dat kost veel moeite (camerabeelden van 3 weken terugkijken… en dan zijn er nog meer dan 1 mogelijke daders).

   Dan moet je eens op de uni tentamens maken bij luie docenten. Ik heb vakken gehad dat alle vragen van oude tentamens kwamen 😛 En bij een heleboel vakken waren er zeker overeenkomsten met oude tentamens. Soms in een iets andere context, maar zeker niet allemaal nieuwe vragen. En de oude tentamens zijn vaak bij studieverenigingen te downloaden…

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *