Zijn dierentuinen wel slecht?

Door de documentaire van Louis Theroux over tijgers in Amerika, ben ik gaan nadenken over mijn vooroordeel over dierentuinen. Hoewel ik zo’n beetje naar alle dierentuinen van het land wil gaan, al is het maar één keer om te zien hoe de dieren er aan toe zijn, ben ik nooit te spreken geweest over de omstandigheden van dieren in dierentuinen. In het wild – waar ze eigenlijk horen – zijn ze immers niet gebonden aan een klein hok. Zelfs grote dieren hebben in een dierentuin niet eens zoveel ruimte, en vooral vaak geen grote verscheidenheid aan alles.

De documentaire ging over particuliere tijgerasielen, al werd er ook gefokt met tijgers waardoor het niet echt een asiel was. Dat fokken gebeurde overigens alleen omdat het anders niet op te brengen was om voor de tijgers te zorgen. Eén van de eigenaren van een tijgerasiel zei: “waarom komen beren op plaatsen waar ze vlakbij mensen wonen naar mensen toe? Omdat ze daar makkelijk aan voedsel komen. Ze lopen alleen maar zoveel kilometers in de natuur omdat ze dat moeten om aan eten te komen.” En daar heeft hij eerlijk gezegd gelijk in.

Dieren zijn altijd op plaatsen die voor hun het beste zijn. Plaatsen met water, voedsel en liefst zo min mogelijk natuurlijke vijanden. Beren komen inderdaad zoals hij zegt vaak naar bewoonde gebieden toe, omdat mensen in afvalbakken veel voedsel laten zitten waar de beren van kunnen profiteren. Beren hebben geen natuurlijke vijanden, dus ook in een bewoond gebied hebben ze daar geen last van. Er zijn genoeg andere dieren die in bewoonde gebieden wonen, zoals in India slangen waar vaak voorkomen in steden doordat daar veel knaagdieren leven, zoals duiven in veel steden leven omdat er veel eten wordt weggegooid waar zij van profiteren.

Hoewel die man gelijk heeft, heeft hij wel alleen gelijk onder bepaalde voorwaarden: de dieren moeten namelijk niet uit het wild gehaald worden met als enige reden om naar een dierentuin te gaan. Dieren uit het wild kunnen beter in het wild blijven, want daar is de natuur die regelt welke dieren het goed doen en welke niet. Als één dier in een bepaald gebied uitsterft, heeft dat grote gevolgen voor de voedselketen. Bovendien horen dierentuinen niet met dieren te fokken tenzij ze van plan zijn om ze uit te zetten in de natuur. Het heeft geen zin om met dieren te fokken met als enige doel om ze voor zichzelf te behouden, want er zijn zat dieren in de wereld (van zo’n beetje elke diersoort) die niet meer in de natuur kunnen overleven én er slecht aan toe zijn. Neem tijgers in Amerika: er zijn veel Amerikanen die een tijger willen hebben tijdens dat ze opgroeien, maar zodra ze volwassen zijn, willen ze ze weg doen. Voor 100$ kan je zo’n tijger redden van een asiel – die het al moeilijk hebben – of van het afmaken ervan.

Daarnaast moeten dierentuinen er alles aan doen om hun dieren genoeg ruimte te geven. Door het gebrek aan ruimte en vaak de makkelijkheid van het verkrijgen van voedsel, veranderen dieren. Over een lange periode (meerdere generaties) is dat ook waarneembaar en dan distantieer je ze van de natuur. Een dierentuin is bedoelt voor plezier, maar óók voor het dichtbij de natuur kunnen zijn. Als je in de dierentuin alleen maar dieren overhoud die niet meer echt lijken op de exemplaren uit de natuur, is dat argument natuurlijk verdwenen.

Het is niet dat dierentuinen in één keer geweldig goed zijn, maar mijn vooroordeel over dierentuinen is in ieder geval minder geworden. Zolang ze niet het doel hebben om alleen maar geld te verdienen over de rug van de dieren zonder de dieren op plaats 1 te houden, is het voor mij te accepteren.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Natuur met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Zijn dierentuinen wel slecht?

  1. Esra zegt:

    Goed argument dat dieren vaak naar plaatsen komen waar ze veilig zijn en gemakkelijk voedsel kunnen vinden. Zo had ik er nog niet over nagedacht!
    Gelukkig doen dierentuinen tegenwoordig sowieso veel moeite om de dieren zo veel mogelijk ruimte te geven.

  2. Ik had er inderdaad ook nog nooit op deze manier over nagedacht.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *