Discipline

Discipline is de kracht jezelf te kunnen motiveren om aan het werk te gaan, zonder dat je daarbij geholpen wordt door een ander. Discipline kan je op veel verschillende vlakken gebruiken. Discipline zorgt ervoor dat je dingen kan bereiken. Discipline moet je dus hebben.

Eén van de moeilijkste taken van het leven, is je niet laten afleiden en jezelf aan het werk zetten. Waarom is het zo moeilijk? Er is simpelweg teveel afleiding, zeker nu iedereen steeds meer websites bijhoudt, steeds meer op sociale netwerken zit, steeds meer op hun mobiel doet, enzovoort. De verleidingen zijn te groot om je daadwerkelijk te kunnen concentreren op de belangrijke zaken des levens. Oké, sociaal doen is ook belangrijk, maar dat kan ook nadat je klaar bent. Dan kan je het juist gebruiken als beloning voor je harde werk!

Het moeilijkste eraan is nog dat mensen niet geneigd zijn zichzelf aan het werk te zetten, maar veel beter werk kunnen doen als ze aan het werk worden gezet. Dat is gewoon niet altijd haalbaar: een werknemer inhuren die de andere werknemers aan het werk zet, dan moet dus ook iemand die ingehuurde werknemer aan het werk zetten… Bovendien is het niet alleen handig op je werk, maar bijvoorbeeld ook als je een blog bijhoudt, als je elke dag oefeningen moet doen, als je een paar keer per week wilt sporten, als je met een dieet bezig bent, enzovoort. Het is bijna overal op toe te passen.

Als jij dingen kan weerstaan en ‘minder leuke’ dingen daarvoor in de plaats doet, heb je discipline. Als je tegen jezelf kan zeggen: “nu ga ik aan het werk, dan kan ik over een uurtje iets leuks doen” en dan ook écht aan het werk gaat, heb je discipline. Je beloont jezelf, maar alleen als je doet wat je moet doen. Belonen is één manier om discipline te krijgen en onderhouden. Straffen als het je niet lukt is een andere. Een goede planning maken is ook een optie. (Doorgestreepte) to-do lijstjes zijn zeker aan te raden. En je moet de rust opzoeken.

Zoveel manieren, maar toch is er zo weinig discipline in de wereld. Zie maar de zesjescultuur, die in mijn ogen alleen maar komt door een discipline gebrek (oké, ook doordat mensen blijkbaar niet meer willen presteren, maar het gewoon ‘goed genoeg’ willen doen met zo weinig mogelijk moeite). Terug naar het weinige discipline uit de wereld. Waarom is het zo weinig? Simpel: het is moeilijk, écht moeilijk, om te hebben. Je moet jezelf kunnen motiveren, kunnen toespreken. Je moet jezelf eigenlijk gewoon kunnen manipuleren en dat is bij lange na niet iedereen gegeven. Gelukkig maar, dan hebben veel mensen nog een excuus!

Wat eigenlijk het belangrijkste is, is consequent zijn. Als je jezelf een beloning hebt beloofd als je 90% hebt gedaan en je doet 91%, moet je niet jezelf naar beneden gaan halen, omdat je die laatste 9% niet hebt gedaan. Dan kan je jezelf de keer erna namelijk minder makkelijk motiveren. Bovendien moet je de beloningen gelijk houden (niet hetzelfde, wel gelijk) (je kan er wel mee minderen als je steeds meer zelfdiscipline krijgt natuurlijk), zodat je weet waar je aan toe bent en niet gaat kiezen wat je gaat doen op basis van de beloning. Dan werkt het namelijk niet meer motiverend, maar ga je je eigen manipulatie manipuleren.

Laat ik een paar voorbeelden noemen van beroepen die veel discipline nodig hebben. Om te beginnen sporters die voor zichzelf trainen (dus niet voetballers, want daar kijkt iemand mee die het ziet als ze er niet zijn), zoals wielrenners: elke dag een paar uur (door weer en wind) op de fiets zitten voor de lol. Schrijvers ook, omdat zij een deadline krijgen en die moeten halen, maar verder geen enkele druk hebben dat ze elke dag 5 pagina’s moeten schrijven. ZZP’ers al helemaal: als je zelf je tijd kan indelen én je kan er een succesvol bedrijf van maken, dan heb je genoeg discipline. En zo zijn er nog een hoop andere beroepen waar het uiterst noodzakelijk is, maar het is overal handig, heel erg handig zelfs.

Discipline is dus gewoon aan te leren, al kan je met een aanleg ervoor het wel makkelijker leren. Als je het kan, heb je er op vrijwel elk vlak in je leven voordeel van. Het kan met periodes komen, kan soms een tijd weg zijn (meestal omdat je er daarvoor teveel gebruik van hebt gemaakt of omdat je jezelf even totaal niet kan inspireren). Wees niet bang, het komt vanzelf terug, zolang je moeite doet om het terug te laten komen. Ik spreek uit ervaring!

Dan lijkt me dit een goed moment om nog even dat laatste mailtje te beantwoorden, of nog even dat laatste hoofdstuk door te lezen. Heb ik ook weer mijn goede daad van vandaag verricht…

Dit bericht is geplaatst in de categorie Psychologie. Bookmark de permalink.

3 Reacties op Discipline

 1. Isabelle zegt:

  Ik vind het soms best moeilijk om gedisciplineerd te zijn. Met bloggen lukt het wel maar met gewoon schrijven en schoolwerk is het soms hard bikkelen voor een beetje discipline.

  • Renze Droog zegt:

   Is het ook!

   Het voordeel van bloggen is dat je er snel iets voor terug krijgt (reacties), en dus kan je jezelf makkelijker motiveren. En natuurlijk de (lichte) ‘druk’ die er is om te ‘moeten’ bloggen…

 2. Lauradenkt zegt:

  Ja, ik vind het ook lastig. Maar in ieder geval met school lukt het wel om mezelf er toe te zetten. Maar ja, vind mijn studie ook gewoon leuk, dan gaat het ook makkelijker.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *