Werken en studeren werkt niet

Beste persoon in het onderwijs of persoon die over het onderwijs gaat,

Al die nieuwe regels vanuit de overheid zorgen ervoor dat studenten twee dingen moeten doen: werken én studeren. Eén van die twee is goed te doen, maar zodra je het gaat combineren, gaat het altijd ten kosten van je studie. En laat de overheid nou net óók extra regels verzinnen tegen mensen die langer doen over hun studie. Dat beleid is zó dom dat ik het niet kan laten om jullie hierover te schrijven.

De nieuwe regels gaan er ongeveer zo uitzien (of zien er al zo uit): én minder lang gratis met het OV (en dus gratis naar je universiteit en ouders) of alleen een trajectkaart, én minder lang studiefinanciering of allemaal in een lening, én strengere eisen voor je BSA (hoeveel studiepunten je in je eerste jaar moet halen), én je BSA wordt uitgebreid naar jaar 2 en verder.

Ik hoor veel mensen zeggen dat studeren niet zoveel tijd kost. Dat klopt voor mij: vaak ben ik maar 30 uur per week bezig in plaats van 40. Daar komen echter een heleboel dingen bij die je met werken niet hebt: vast rooster (oftewel: je moet alles zelf inplannen, en daar zijn mensen nou eenmaal slechter in), zekerheid dat je door kan gaan als je een maand minder je best doet, stress bij alles wat je inlevert en bij elk tentamen dat je maakt, … Bij werken is alles vast, word je niet zomaar ontslagen (ook in deze tijd bestaat er het ontslagrecht), heb je geen druk dat je 100% je best moet doen en je werkgever (of direct leidinggevende) weet alles van jouw situatie. Studenten hebben tegelijkertijd al meerdere docenten, en daar is vrijwel nooit persoonlijk contact mee. Oftewel: als student moet je het allemaal maar zelf uitvogelen. Een slechte dag kost je zo 10% van je jaarsalaris in studiepunten.

Ik heb ook periodes gehad dat ik zeker meer dan 40 uur per week bezig ben geweest. Bovendien zijn periodes bij elke onderwijsinstelling ingericht op zoveel mogelijk aan het einde doen, “want dan heb je de kennis om meer te kunnen”, waardoor je de laatste weken véél harder je best moet doen. Met andere woorden: het werk dat je moet doen is ook nog eens slecht verdeelt.

Dan moet je nog werk vinden. Werk waar je de helft verdient van wat je verdient na je studie. Leuk, 8 uur voor een jaar lang werken. Na je studie verdien je al dat geld van dat hele jaar in één maand terug. Is dat aantrekkelijk? NEE. Maar zelfs als je zou willen werken, zou je moeten kiezen tussen iets vinden waar je zelf woont en iets vinden waar je ouders wonen. De meeste studenten willen in sommige weekenden naar hun ouders, maar als ze werk bij hun ouders vinden, moeten ze er elk weekend naartoe. Wat nou als je maandagochtend een tentamen hebt, daar in het weekend voor wil leren en je je bij je ouders niet goed kan concentreren? Dan heb je een probleem. Als je werkt waar je studeert, heb je doordeweeks minder tijd om te studeren en ben je in het weekend nog bezig. Geef mij maar een fulltimebaan waar ik in het weekend vrij heb, en waar ik ook nog eens elke avond vrij heb.

Maar goed, zelfs als je hard zou willen studeren en hard zou willen werken, dan zijn er nog altijd die docenten. Ik heb een vak gehad waar ik leerde hoe ik moest presenteren, maar mijn docent kon er niets van: voorlezen van de slides, heel veel ‘uhhh’, veel te veel tekst op de slides, powerpoint (als informaticus kan dat echt niet! wij leren om een ander programma te gebruiken, ook in dat vak, maar de docent deed daar niet aan mee). Of een vak waar je een practicum moest maken en eigenlijk maar 20% van al het werk dat in dat practicum zat voor je cijfer meetelde. Of docenten die nog altijd blijven geloven dat ze boven studenten staan terwijl iedereen in Nederland gelijk is.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar ik kan er zo nog veel meer verzinnen die laten zien dat er eerst gewerkt moet worden aan de kwaliteit van onderwijs. Ik ken óók goede docenten, maar die zijn veruit in de minderheid. Als je de studenten wil motiveren om te studeren, zorg dan dat ze goed onderwijs krijgen. Daar ga je van studeren: als je leuke colleges hebt die zorgen voor interesse in de stof! En zoals al het pedagogisch onderzoek zegt: straffen zoals de overheid wil doen is de slechtste vorm van didactiek. Waarom zou de overheid dat dan wel moeten doen?

Alsjeblieft, stop met al die regels invoeren, willen invoeren of uitvoeren om jullie eigen financiën op orde te krijgen! Jullie werken niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, jullie werken voor de toekomst van Nederland.

Met vriendelijke groet,
Renze Droog

Deze blog is verschenen op http://www.achterliggendeboodschap.nl/2609/werken-en-studeren-werkt-niet en is verstuurd aan de minister van Onderwijs, de woordvoerder van de minister van Onderwijs op dit gebied, de woordvoerders van (Hoger) Onderwijs van VVD, PVDA, SP, PVV, CDA en D66 plus de secretaris en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, de TU Delft, de Gerrit Rietveld Academie en het Amsterdam University College.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

5 Reacties op Werken en studeren werkt niet

 1. Ik heb altijd gewerkt naast mijn studie, anders had ik het niet kunnen betalen.
  Maar ik ben het wel met je eens dat de regeltjes, waarvan er steeds meer komen, het steeds lastiger maken om te kunnen studeren.

  • Renze zegt:

   Het is natuurlijk een beetje overdreven over dat werken, en het ligt vooral heel erg aan je situaties (thuiswonen helpt, elk weekend naar huis moeten voor sport oid ook, …).

 2. Sophie zegt:

  Je hebt gelijk, hoor. De veranderingen die momenteel worden doorgevoerd in het hoger onderwijs zijn heel erg nadelig voor de (aankomende) student. Ook genereert het een soort klassensysteem, namelijk: studenten die rijke ouders hebben, zullen niet (extra) hoeven werken om hun studie te betalen of een lening moeten aangaan. Studenten met armere ouders hebben de keuze: of (nog extra) werken (en bijgevolg minder tijd voor de studie en andere dingen hebben en dus kans hebben in problemen te komen met het BSA), of een lening aangaan in tijden met werkonzekerheid en waarin het sws al moeilijk is om een huis te kopen, auto (wat voor sommige beroepen nodig is), etc. Ik denk juist dat in studeren geïnvesteerd moet worden, gebeurt ook in andere landen. Nederland doet op die manier zichzelf de das om.

 3. shirley zegt:

  Helemaal mee eens!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *