Mannenemancipatie nodig op het hbo

Een onderzoek naar hoe het studeren er op het hbo aan toe gaat, heeft verbazingwekkende resultaten opgeleverd. Op de factsheet staat het volgende diagram:Mannenemancipatienodig

De afgelopen 5 jaar hebben mannen gemiddeld 3 tot 4 maanden langer over hun studie gedaan dan vrouwen. Mannen worden dus benadeeld op het hbo. Mannen moeten langer studeren, moeten daardoor meer lenen bij DUO en kunnen daardoor ook minder lang werken na hun studie. Dit scheelt gemiddeld grofweg €5000 netto voor mannen op de lange termijn. Dat vind ik niet kunnen. Ik stel voor dat mannen hogere cijfers krijgen zodat ze eerder afstuderen. Daarmee wordt de mannenemancipatie bevordert, die gezien deze statistieken broodnodig is.

Uiteraard bedoelde ik dit niet zo serieus als ik het hier heb neergezet. Ik wil hier alleen maar mee aangeven dat de stimulering van vrouwenemancipatie precies hetzelfde werkt. In mijn ogen is dat onacceptabel. Geen enkele groep mensen moet boven een andere groep mensen gezet worden “om emancipatie te bevorderen”. Zwarten moeten niet meer betaald krijgen, vrouwen moeten niet door quota’s aan een baan komen en mannen moeten niet hogere cijfers krijgen in het hbo.

Ik dacht altijd dat er geen enkele vrouw is die net zo dacht als ik, maar ik heb er eindelijk één gevonden. Het bewijs is te vinden in deze twitterconversatie. Aan alle andere vrouwen van de wereld: alsjeblieft, probeer in te zien dat elke vorm van een voordeel geven aan een bepaalde groep mensen oneerlijk is tegen de rest van de mensen! Ook om een fifty-fifty verdeling te krijgen. Er wordt toch ook niet bij de toelating tot een studie bijgehouden hoeveel mannen er al zijn, zodat er precies even veel vrouwen kunnen worden toegelaten? Bij de studie SPH is immers maar ongeveer 15% man, en als je het argument écht wil doortrekken, moet daar dus ruim 82%* van de vrouwen niet toegelaten worden.

* 15% is man -> 85% is vrouw. 70 procentpunten van de 85% van de vrouwen moet weg. 70/85=82,4%.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Random met de tag . Bookmark de permalink.

6 Reacties op Mannenemancipatie nodig op het hbo

 1. Laura zegt:

  Ja de laatste tijd is er heel veel commentaar op vrouwenemancipatie, maar ik snap er zelf vrij weinig van. Het is toch slecht als iemand een baan niet krijgt omdat ze een vrouw is? Of omdat hij of zij zwart is? Ik snap dat een quota ietwat overdreven is..
  Goed ik begrijp dus niet echt waar de discussie over gaat.

  • Renze zegt:

   Verander je mensen door ze te verplichten zich anders te gedragen? Ik denk van niet. Ze zijn dan alleen maar bezig met die quota halen in plaats van kijken naar welke mensen écht geschikt zijn.

 2. Kim zegt:

  Ik snap je punt, en je hebt ook wel gelijk, maar je moet het een beetje nuanceren. Dit is nou eenmaal niet een wereld waarin man en vrouw gelijk aan elkaar zijn, hoe graag we dat ook willen of hoe hard we dat ook roepen. En ook buitenlanders worden benadeeld (ja, zelfs in het oh zo tolerante Nederland!!!). Daarom snap ik het nut van een beetje positieve discriminatie wel. Het is niet dat maar 5% van de topfuncties door vrouwen zijn ingenomen (ik noem maar een percentage) en 95% door mannen, omdat maar zo weinig vrouwen er geschikt voor zijn. Dat komt echt doordat veel mannen neerkijken op vrouwen, en vrouwen dus niet eens de kans krijgen voor een topfunctie! Daarom is positieve discriminatie toch wel nodig, zodat iedereen in gaat zien dat we allemaal gelijk zijn, zodat de (positieve) discriminatie gewoon niet meer nodig is.

  • Renze zegt:

   Ik heb nog nooit een onderzoek gezien die zich echt gericht heeft op het uitzoeken van die percentages. Alle vrouwen zeggen wel dat er véél meer geschikte vrouwen zijn, maar waar is dat op gebaseerd? Meer mannen doen bestuurlijke studies (zelf nu vrouwen meer studeren!), en dat gaat dan over de toekomstgeneratie. Op dit moment hebben mannen nou eenmaal meer werkervaring, want de generatie die geschikt is om een topfunctie te bekleden (40+) heeft veel minder vrouwen dan mannen met de juiste kwalificaties.

   Zoals ik bij Laura al zei: quota’s zorgen er alleen maar voor dat de quota’s gehaald worden. Met quota’s verander je geen denkwijzen van mensen.

 3. Ik heb eerlijk gezegd even geen idee waar het over gaat, volgens mij moet ik wat vaker het nieuws lezen. Maar wat ik echt niet vind kunnen is dat mannen voor dezelfde baan meer betaald krijgen dan vrouwen. (En dat geldt dan natuurlijk ook voor andere vormen van discriminatie.)

  • Renze zegt:

   Als alle omstandigheden gelijk zijn (werkervaring, opleidingen, leeftijd, moment van aannemen, …), moet dat inderdaad hetzelfde zijn. Maar als bijvoorbeeld een man meer verdient omdat hij asocialer is bij het vragen om meer loon, dan niet.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *