Fietspaden

Wat ik niet snap aan de Nederlandse bevolking, waaronder de overheid, de gemeentes en alle andere wegbeheerders, is hoe de fietspaden erbij liggen. Volgens mij probeert zo’n beetje iedereen mensen uit de auto te krijgen en het liefst op de fiets, maar met het OV is ook goed. Voor het OV moet je alleen vaak ook met de fiets, als je naar het station moet bijvoorbeeld. Dezelfde mensen doen echter alles aan het bijhouden van wegen voor gemotoriseerd verkeer en vergeten even de fietspaden mee te nemen.

Als ik met mijn racefiets met 8 bar in mijn banden fiets, is het niet prettig als er losliggende stenen zijn. Als ik over klinkers moet rijden omdat ik op een parallelweg rijd terwijl de hoofdweg asfalt is, vind ik dat niet erg eerlijk (tip: maak een fietspad van asfalt). Als ik over fietspaden rijd waar de wortels letterlijk door het asfalt komen, kan ik door het gevoel van mijn fiets het aantal wortels tellen. Als ik een weg zie waar (veel) zand op ligt, of losse stenen, vraag ik mij af waar de gemeente dan wel schoonmaakt. Als ze een straat open leggen en fietsers door het zand sturen, vraag ik me af of ze mijn ketting achteraf gaan schoonmaken. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Met mijn racefiets voel en merk ik alles natuurlijk heel erg, maar zelfs met een stadsfiets voelen die wegen echt aan als heel slecht onderhouden.

Ik snap dat het op dit moment met de economie misschien niet zo aantrekkelijk is om te investeren in fietspaden, maar ik zie zó vaak fietspaden van stenen of klinkers terugkomen na wegwerkzaamheden dat ik mij afvraag wat gemeentes denken bij het maken van plannen. Het is niet om aan te zien als je kijkt naar hoe iedereen zoveel mogelijk mensen aan het fietsen wil krijgen om vervolgens terecht te komen op wegen die nog slechter onderhouden worden dan wc’s in treinen.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Kritiek met de tag . Bookmark de permalink.

1 Reactie op Fietspaden

  1. Esra zegt:

    De skeeleraar is het grondig met u eens. Lekker glad asfalt willen wij!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *