Verbeteren in plaats van veranderen

In een (goede) vriendschap of relatie vind ik het een dooddoener als iemand zegt dat ik moet veranderen. In mijn leven is er maar één iemand die bepaalt wat er gebeurd en dat ben ik. Alle anderen mogen van alles vragen (al is het dan nog maar de vraag of ik het dan ook doe), maar moeten veranderen gaat verder dan simpelweg vragen. En dus heb ik een alternatief bedacht en het de naam ‘verbeteren’ gegeven.

Maar wat houd het alternatief dan in? Eigenlijk is het heel simpel: een verschil tussen veranderen en verbeteren is dat het tweede ook voor mij goed is, terwijl het eerste geen directe voordelen voor mij heeft (indirect natuurlijk wel, want de ander vind mij “beter”). Een ander verschil is dat ik de keuze houd om te verbeteren, in plaats van dat iemand het zowat van mij eist. Ik houd dus de controle over mijn eigen leven. Bovendien vind ik dat mensen mij moeten accepteren zoals ik ben, al kunnen ze dus wel aan mij vragen om te verbeteren als ik dat ook wil.

Zoals ik het voor mijzelf bedacht heb, doe ik het ook bij anderen. Als ik anderen vraag iets aan hunzelf te verbeteren, zeg ik erbij dat het geen verplichting is. Als ze het niet doen: even goede vrienden, al zou ik het wel fijn vinden als ze het wél doen (maar alleen als zij het willen). Ook iets om niet te vergeten is dat ze geen druk moeten voelen tussen de keuze hetzelfde te blijven en te verbeteren, want dat tweede klinkt dan heel aantrekkelijk. Kiest de ander om te verbeteren? Leuk. Kiest de ander om hetzelfde te blijven? Maakt niets uit (en dat betekent echt helemaal niets), want ik accepteer diegene al zoals diegene is.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Persoonlijk. Bookmark de permalink.

2 Reacties op Verbeteren in plaats van veranderen

  1. Jezelf echt veranderen is sowieso erg lastig denk ik. Maar je kan natuurlijk wel je gedrag in bepaalde situaties veranderen, of verbeteren, dat klinkt inderdaad nog beter. En dat moet je inderdaad alleen doen als jij dat ook wilt, niet omdat iemand ander het wil. Maar als het om iets ‘kleins’ gaat kan je natuurlijk wel rekening met iemand houden. Het ligt er een beetje aan wat precies de situatie is.

  2. Elise zegt:

    Verbeteren kan inderdaad beter maar van twee kanten komen, anders komt de vriendschap dalijk van geen enkele kant meer.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *