Vlaamse Ardennen met twaalf anderen

De Vlaamse Ardennen liggen ver weg van de gewone Ardennen, want ze liggen ten westen van Brussel. Bovendien zijn ze bij lange na niet zo groot als de gewone Ardennen, maar er zijn wel een heleboel leuke wegen die je omhoog kan fietsen! En dat heb ik gister gedaan, voor de derde keer al in mijn leven.

De eerste keer deed ik 75km en ruim 800 hoogtemeters met twee anderen, de tweede keer 77km en ruim 900 hoogtemeters met één ander, en deze keer was nogal extreem: 100km en ruim 1400 hoogtemeters met twaalf anderen. Een stuk meer kilometers en veel meer hoogtemeters. Het aantal kilometers kan ik goed aan, maar ik ben niet zo goed in omhoog rijden, en al helemaal niet als het 15 keer op een dag moet (exclusief alle oplopende stukken die geen naam hebben en dus niet tellen als “heuvel”). Gelukkig heb ik de afgelopen tijd goed getraind én deed ik rustig aan tot de laatste 20km, dus met de heuvels zelf had ik niet zoveel problemen.

Waar ik wel problemen mee had, was in het begin bij de groep blijven, want ik reed achteraan en een auto moest zonodig mij aanspreken dat we op de verkeerde plaats fietsten. Wat ik wel wist overigens, maar het was niet zo’n lang stuk en ik kon nergens echt goed vinden op internet hoe en wat er precies veranderd was. Als je met twaalf anderen fietst, is het nou eenmaal niet te doen om bij elk kruispunt 5 minuten rond te kijken wat de juiste weg is, dus van te voren moet je precies afspreken waar je heen gaat, zodat daar in ieder geval geen twijfel over bestaat.

Na 46km kwam er iets tegen mijn borstkas aangevlogen. Ik probeerde het weg te duwen en dacht dat het weg was, totdat ik een steek voelde. Toen keek ik in mijn shirt en zag ik een wesp half dood liggen. Afgestapt, de wesp eruit gehaald, iemand de angel eruit laten halen en toen moest ik door de pijn heen. Het was mijn eerste wespensteek en ik kan je vertellen dat het best pijn doet, maar na een kwartier was het zo goed als over. En in dat kwartier ben ik ook nog eens één van de zwaarste heuvels “zonder moeite” opgereden!

Waar ik geen enkel probleem mee had, was alle heuvels bovenkomen. Dat is opzich al een wonder, want zoals ik al zei ben ik slecht in 15 keer op één dag omhoog rijden. Na drie keer is het beste er wel vanaf, maar gister ging zelfs de 15e heuvel goed! Die heuvel was de Koppenberg en dat is de enige heuvel waar ik ooit heb moeten afstappen. De stand tussen mij en de Koppenberg is nu 2-1. Ik ben zelfs als vierde van de dertien bovengekomen, waarvan 1 nog afgestapt cq. omgevallen was dus eigenlijk telt hij niet. Vierde klinkt niet erg goed, maar met mijn talent om omhoog te rijden (die ik niet heb) en het talent van anderen (die ze wel hebben), is het wel goed. Over de hele dag zijn ook maar vier van de dertien alle heuvels fietsend opgekomen, en ik ben dus één van die vier! Indelen levert dus zeker iets op.

Het grootste wonder is eigenlijk de dag erna gebeurd. Mijn benen waren nog helemaal verzuurd en dus ben ik zoals een echte prof gaan losfietsen (zo rustig mogelijk een uur tot anderhalf uur fietsen). Nu, achteraf, voelen mijn benen véél beter aan! Blijkbaar werkt dat dus echt.

De statistieken van de dag:
Fiets achterop de auto gezet om 8:45, fiets er thuis weer vanaf gehaald om 23:15.
Aantal kilometers: 100 (de route) + 5 (naar de start, terug naar de auto, …)
Tijd op de fiets gezeten terwijl ik vooruit ging: 4h30
Aantal hoogtemeters: 1480
Maximum aantal graden (temperatuur): 30
Aantal kcal verbrand: ongeveer 3000
Aantal liter gedronken: 6

De Paterberg, de een-na-zwaarste, het steilste stuk is net voorbij waar je kan zien, en kijk vooral hoe de hekken aan de zijkant hier al staan

De Paterberg, de een-na-zwaarste, het steilste stuk is net voorbij waar je kan zien, en kijk vooral hoe de hekken aan de zijkant hier al staan en hoe ze in de verte staan (HET IS HEEL ERG STEIL). Zie ook de kasseien, daar fiets ik dus voor mijn lol met 6,5 bar in mijn banden over.

Dit bericht is geplaatst in de categorie Wielrennen met de tag . Bookmark de permalink.

2 Reacties op Vlaamse Ardennen met twaalf anderen

 1. Je bent goed bezig! Ik doe het je niet na.
  Mooie foto. 🙂

  • Renze zegt:

   Ach, iedereen heeft zijn eigen doelen in het leven hè!
   Ik heb de foto niet gemaakt, die is van één van de twaalf anderen 🙂

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *